Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Lidé vs. Ostatní rasy

31. 08. 2004
0
0
3271
Autor
Kilharthi

Diskuse na téma vyváženost herních fantasy systémů (především AD&D 2nd edition) ve vzathu k lidem jako hráčským postavám. Moje první vážně míněné dílo.

Řeším momentálně jeden docela velký problém. Zdá se mi, že ve fantasy herních systémech hrají lidé druhé housle (nebo i hůř). Vezměme si třeba druhou edici AD&D. Docela mě to štve, protože 90% hráčů se kterými jsem kdy hrál si vždycky vezme elfa (obratný, úžasný vzhled, tajemný, magický, spousta rasových dovedností, apod.) Jediná výhoda, kterou člověk disponuje je povolání paladina. V tom bych viděl dva problémy:

 

1) Je to úplně normálně vyvážené povolání jako každé jiné, takže žádné bonusy navíc se zase nekonají.

2) Je mi nanic, pokud nechci hrát paladina.

 

Častým argumentem v tomto případě bývá, že lidí je víc než elfů a proto by měli být elfové silnější. Ano, ale ne co se týče dobrodruhů. Pokud hraji lidského válečníka, který narazí na naštvaného draka, asi ho dost těžko utěší myšlenka, že "nás je víc".

 

Docela by mě zajímalo, jestli s tím, pánové PJové, Dungeon Masteři, Story Telleři, apod. nemáte podobné problémy, případně jak je řešíte.


Paranoicus
06. 09. 2004
Dát tip
Výborně, jsem rád, že někdo měl odvahu psát o zlých elfech. Ale - jsem jediný, kdo to nevěděl?

Dr Cranius: já mám rád jejich zbraně...:)))

Paranoicus: ano četl jsem hodně o zákeřných elfech :) myslím že takový Dalamar z DragonLance mluví za vše :)

Kilharthi
04. 09. 2004
Dát tip
Jj Dalamar je celkem slušná svině. Nebo třeba Drizzt, ale ten to tak nějak má v popisu práce, když je Drow.

Kilharthi: teď jsi stoupl v mých očích i Ty :))) ano ano zrovna dohrávám za boha (jenom zlého bohužel), do pár dnů bych to měl dát. ALe přijde mi to že dohrát to s něčím jiným než kouzelníkem nebo někým bez magie je téměř nemožné...a navíc když hraju za válečníka, potřebuje pak tolik XP na postup, že to nezvládám...

StvN
03. 09. 2004
Dát tip
Tak to se ti vážně jenom zdá. Středověk, to je doba temna. Hnus a špína. Kam se hrabe naturalismus. Fantasy má blíž spíš k pohádce, ale určitě ne k realitě. Fantasy může přece být i moderní, ne? Co jsou upíři? Underworld, Blade. Proč to omezovat na nějaký středověk? Mimochodem viděl jsi někdy středověké zbraně? Podle technologie zpracování kovů je například Tolkienův svět daleko před námi, takže na středověk zapomeň. Herní systémy jsou primárně asi tvořeny pro zisk, každopádně ale nepopřeš, že simulují mnohem více, než jen zábavu.

StvN
03. 09. 2004
Dát tip
Ano, o komplexy nejde. Avšak ne proto, že by nebyly, ale proto, že se o ně nikdo nestará. V druhém máš taky pravdu. Totiž čím více světů, tím spíš se budou od našeho lišit, že ano?

Kilharthi
03. 09. 2004
Dát tip
StvN: Máš pravdu, že je to blíž k pohádce. Jsou i vyjímky (zdá se mi že např. Sapkowski), kde je to o dost reálnější, než např. takový Forgotten Realms. Ale pořád kouzelníci, magie, atd. Jinak Blade a Underworld mi přijdou jako gothic sci-fi.

Paranoicus
03. 09. 2004
Dát tip
Ono to jaxi souvísí s tím, že se na jedné straně do lidí horem dolem pumpuje, jak jsou lidi špatní (= vyvolá se v nich sklon k mindráku), na druhé straně se jim předloží (například) elfové, kteří jsou ušlechtilí, čistí, skvělí (četl někdo někdy o zákeřném elfovi?) a potřeba "žehlení" mindráku se dostaví jaksi sama od sebe ...

papouch
02. 09. 2004
Dát tip
tož to jsem vůůůůůůůl a že jsem ten zobák vůbec votvíral, že ... .) Omluva hlubokosklonná nechť zazní z mých úst (resp. zobáku), toliko však připomínám, že jen hloupým pťáškem jsemť. No ale stejně - furt si myslím, že to tam mělo být napsaný v prologu, že je to o gamebookách (to vím, co je) a o AD&D (to nevím, co je :) Schválně jsem si udělal včera mezi známými, kterým je obecně literatura blízká "anketu" na toto téma a nikdo, opakuji nikdo netušil, o čem je řeč... Asi je "pařičů" těchto věcí hodně, ale pořád jich je zlomek všech lidí.. Dyby to bylo na úvod napsaný, tak bych se neztrapnil .... :-)) Tak ještě jednou omluva a už mě nebite :)

Paranoicus
02. 09. 2004
Dát tip
Že by se prostě lidi styděli za to, že jsou lidma?

papí: podle statistik paří ADD hry každý desátý člověk :) Jestli to patří na hlavní stranu, o tom doskutovat nebudu, to ať posoudí autor sám. Kilharthi: bonus za zkušenost je fajn nápad :) ale tohle už je o používaných systémech...třeba v ADOM (Ancient Domain of Mystery) má člověk docela solidní bonusy, zvlášť když se dáš na nějaký "jednoduchý" povolání jako je farmář...přesně jak jsi napsal...je to o vyváženosti herního systému. Dr_Cranius: no samozřejmě, že si hráč vezme raděj elfa, když hraje za magické povolání. Ale pořád se stojím za tím, že málokdo chce hrát prostě "obyčejného" člověka, protože se cítí být něčím jiným :) Dero:a co kdybys taky přispěl do kafe ? teda do mlýnku :))

Kilharthi
02. 09. 2004
Dát tip
Navždy_Tvůj: Velmi příjemně jsi mne překvapil! Ty také znáš ADOM? A já jsem si myslel, že jsem pomalu sám v celé republice. Ó, jak jsi stoupl v mých očích! :o) Doporučuji zkusit to dohrát s cílem stát se bohem. Téměř nedohratelné. Jinak souhlas, že člověk si určitě radši zkusí zahrát za nějakou exotiku (byť i barbara), když už má tu možnost. Člověka si většinou berou lidé s malou imaginací. :) Samozřejmě to neplatí vždy.

Dero
02. 09. 2004
Dát tip
N_T: Už moc dlouho nehraju .. :o)

StvN
02. 09. 2004
Dát tip
Potíž je už v tom, že na rozdíl od sci-fi, je fantasy smyšlenej svět, kterej s naším nemá moc společného. A nedurdi se. Proč nenechat slabým lidem možnost hrát za silné elfy? Není lepší způsob jak žehlit komplexy.

Kilharthi
02. 09. 2004
Dát tip
StvN: Mě se zase zdá, že fantasy je velmi pevně spjata se středověkem. Takže přeci jenom není úplně smyšlená. Vlastně sci-fi ve středověku (dost blbě řečeno, ale víte co chci říct). A herní systémy snad nejsou (aspoň primárně) od toho, aby si idé léčili komplexy.

0/5 problémy s čím ? Jiné rasy byly vždykcy "lepší" než obyčejní lidé. Člověk prostě v ničem nevynikne ani nezaostane... v průměru. Nemohu hovořit o ADD, tomu se moc nevěnuju. Ano máš pravdu, většina hráču si málokdy vezme člověka...ale to je jejich problém, ne můj :) Kromě toho myslím že to souvisí s hráčem samotným. Každý chce hrát to, čím se víc cítí a málokdo se cítí být obyčejným člověkem :) jak to řeším...mno když mám pocit že je "přeelfováno" řeším to tím, že prostě jako NCP cpu lidi a ne monstra zvláštních tvarů a barev :) ale většinou se tímhle moc nezabývám...o tom za co kdo hraje...o tom to přece není :))

papouch
01. 09. 2004
Dát tip
...jen tak mimochodem...myslíš si, že tento příspěvek patří na LITERÁRNÍ server??!?! Nepatří to náhodou raději na server zabývající se gamesama?? Navrhoval bych ti odstranit to.

papouch
01. 09. 2004
Dát tip
Doktore, kdyby měl klub počítačových hráčů a strčil si to do něj, tak je to v pohodě, ale tohle visí na hlavní stránce a tam to nepatří !!! Opakuju: toto je LITERÁRNÍ server !!! Viz pravidla.

papouch
01. 09. 2004
Dát tip
moment --- to je o gamebookách ??????

Dero
01. 09. 2004
Dát tip
papoušku: Tohle sem patří, je to v pořádku. D&Dr, resp. DrD se velkou měrou dotýká literatury, rétoriky, stylu a pod. A diskuze na toto téma je navíc zajímavá.

Kilharthi
01. 09. 2004
Dát tip
Ani ne o gamebookách jako spíš o pravidlech pro Pen&Paper RPGčka.

Kilharthi
01. 09. 2004
Dát tip
Papouch: Popravdě řečeno mi to sem taky moc nesedne, ale když jsem uviděl kategorii "diskuse", tak jsem se toho chytl. Vycházel jsem z předpokladu, že na Písmákovi jsou lidé veskrze inteligentní a právě mezi takovými se RPG hrají nejčastěji. Uznávám, že je to z poněkud jiného soudku a pokud by byly nějaké další námitky, jsem ochoten to smazat. Navždy_tvůj a Dr_Cranius: Jednou se už jedná o herní systém a ten musí být vyvážený (vzpomeňme třebas takovou Vědmu z Talismanu). Souhlasím, že řadový člověk nebude tak schopný jako řadový elf. To by se ovšem nemělo vztahovat na hrdiny a NPC s hrdinskými povoláními. Docela mě mrzí, že člověk je vnímán jako béčkový kádr, který nikdy nebude schopen se vyrovnat svým druhům. Zatímco elf si užívá života a fláká se po lese za zpěvu vznosné balady, někde jinde vznikají a padají lidská impéria. Neustále vznikají a vyvíjejí se různé vědecké (magické) teorie, filozofie, bojové styly. Lidé hnáni touhou po moci, poznání nebo třeba pouhou sprostou krvelačností se snaží dokázat co nejvíc za svůj krátký život. Jednotliv generace navazují na odkaz generací předešlých a rozvíjet jejich zkušenosti a poznatky. Největší výhodou lidí se mi ale zdá jejich flexibilita a adaptabilita. Můžu se naučit programovat v C++, C#, Javě, pochopit kernel Linuxu, stát se mistrem světa v aikido a naučit se pilotovat boeing a to všechno v jednom životě. Co takhle dát lidem bonus na získané zkušenosti?

Kilharthi
01. 09. 2004
Dát tip
avi pro Crania

Kilharthi
01. 09. 2004
Dát tip
Sorry za ten spam. Jenom jsem zapomněl poslat avi, protože jsem o jejich funkci neměl ani páru a teď to doháním. Avi k debatě o Lidech a jejich postavení v RPG.

Dero
01. 09. 2004
Dát tip
Kilharthi: Bezesporu máš pravdu v tom, že tady můžeš najít docela širokou hráčskou obec AD&D a spol. Ale spíše mezi občasnými autory.

JiKo
01. 09. 2004
Dát tip
no to je jednochudý, páč lidi chtěj dycky být něčím jiným, nechtěji se cítit obyčejně, chtějí umět víc než je člověk schopen a kde je poptávka je i nabídka a tak gamedesigneři prostě vymyšlejí elfy, delfy a belfy :)))))))) ps: nikdy sem žádnou fantasy hru nehrál, ani to nečtu :)))))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru