Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jen tři znaky...

21. 09. 2004
0
0
3987
Autor
Solitary

Ráda bych upozornila na úkaz, v písemném projevu rozšířený téměř po celém světě - nemyslím v gramatice, ale co se týče obsahu. Mám na mysli užívání smajlíků ve zprávách, kritikách a esemeskách (i když u těch bych to ještě brala coby zkratku). Nikomu nic nevytýkám, přiznávám, že je sama taky používám, ale připadá mi, že bez nich by sdělení byla upřímnější. Přijde mi divné, když říkáme svůj názor, vážný názor, hodnocení a tak podobně a nakonec "prskneme" na konec ksichtík, dávajíc tím druhému najevo, že to "stejně nemyslíme vážně". Tak na co kritiky jsou? Bojíme se snad, že se dotyčný urazí? To je ale jeho věc! Připadá mi, hlavně na tomhle serveru, že už jsme na smajlících všichni závislí a nedokážeme vyjádřit smysl toho, co píšeme, nějak jinak, milou větičkou nebo řádným vysvětlením, diplomatickým podáním, tak, aby to druhá strana vzala. Nebo chceme-li někoho rozesmát, hodit vtipnou hlášku - proč ji tedy nepředložíme v nějakém roztomilém "balení" na úrovni? Místo toho naklepeme tři znaky, což je jednodušší..
Možná zní tohle staromódně, vždyť dvojtečka, pomlčka eventuelně písmenko "o" a závorka jsou obrovský hit! Jenže já osobně jednou na užívání smajlíků doplatila. Málem jsem se zhádala se svou partičkou, protože jsem jednou v jakémsi hromadném mejlu tento symbol neužila a během okamžiku jsem se stala vztahovačnou krávou (s prominutím). Dopadla jsem tak, že v každé zprávě preventivně uvádím aspoň padesát těch "be happy".
Doufám, že tento můj úlet omluvíte (přestože ještě nejsem tak stará) klidně je užívejte dál,
jen Vás, milí Písmáci, chci varovat - máte-li v úmyslu je tam vložit, udělejte si třeba uzel na šňůrce od mobila, jen na Něj NEZAPOMEŇTE, ušetříte si tak mnoho nepříjemností!     :-)


Solitary
29. 09. 2004
Dát tip
Jak kdo.

Noe1
29. 09. 2004
Dát tip
všimněte si, že v dílch je smailíků minimum, čím to asi bude ??? ;-) ... když už si povídáme po netu, potřebujeme něco, co aspoň trošku nahradí neverbální komunikaci ... která ... jak jistě víte ... nese v živém rozhovoru cca 70% (některé zdroje uvádějí až 90%) informace. Až budu své poznámky na Písmákovi namlouvat na video, samilíky rád opustím. Ale aby jste to nepovažovali za mentorování, musím vám dát najevo, že tohle sice myslím vážně, leč s lehkým, poněkud shovíavým úsměvem (což bych jinak vyjádřil takto: :-) ).

Solitary
29. 09. 2004
Dát tip
Jak jsem řekla, jsem pro kompromis. Ale zrovna ta poznámka "abych to nepovažovala za mentorování", samotná by klidně stačila! Ale jistě, někdy to opravdu nejde. Taky používání smajlíků zas tak nezatracuju. Jen jsem se zamyslela, jestli trochu nezáleží na umění se vyjádřit, tak, aby to z věty vyplynulo. Abychom se trošku namáhali. Samozřejmě to nepřehánět. Jen mi připadá, že smajlíci jsou užívány coby zkratka..

StvN
24. 09. 2004
Dát tip
Mě smajlíci serou, ale to už spousta lidí ví. Důvod jejich používání tu rozepisovat nebudu, protože by se nikomu nelíbil, ale souhlasím s tebou. Přece český jazyk je tak krásný a bohatý, že žádné smajlíky nepotřebuje.

Solitary
24. 09. 2004
Dát tip
Díky za názor, myslím, že každý má tak trochu pravdu. Ale konkrétně TADY by se měl jazyk piplat, neb jsem správně na literárním serveru?

StvN
24. 09. 2004
Dát tip
Přesně. Bohužel sem taky pustí každýho, kdo zaklepe. Vlastně se tu ani klepat nemusí.

Solitary
24. 09. 2004
Dát tip
No musíme doufat, že každej, kdo se sem dostane, pozná krásy češtiny ku prospěchu svýmu. Ale těch, kdo dělaj smajlíky je dost, včetně mě (teď jsem měla co dělat, abych jednoho neudělala, úporně se snažím se to odnaučit), tak abych se nikoho nedotkla, to pak rovnou můžu napsat něco ve smyslu "Proti všem.." Jsem pro rozumnej kompromis, neříkám nepoužívat, jen ne za každou větou..

StvN
24. 09. 2004
Dát tip
Mně nechybí a většinou nemám problém s chápáním lidí. Samozřejmě se tu ale nedá používat něco jako ironie, protože ta je vyloženě vázaná na tón řeči a nepomůže jí ani smajlík. Zkrátka se člověk musí lehce přizpůsobit, ale tim se nijak neomezuje.

Tajpan
23. 09. 2004
Dát tip
Aj o tomto som hovoril, presne, neúprimnosť na písmaku existuje. Je to až úbohé, pretože človeku ktorého pokladáte za kamaráte nemusíte dávať smajla za každú iróniu!

pokrok, nedostatek času, doba, internet...co k tomu mám dodávat ? :o/

papouch
22. 09. 2004
Dát tip
Neberte mi smajlíčkááá !!! :-)

Noe1
22. 09. 2004
Dát tip
Hmmm, opět jsou samjlíci na paškále :-(((((. Už to tu dlouho nebylo :-)

Solitary
22. 09. 2004
Dát tip
Noe - Ach jóóó, myslela jsem, že jsem první, kdo je "zatracuje".... :o((( A nevíš, kde se to propíralo? Docela by mě zajímaly názory jinejch..

Noe1
22. 09. 2004
Dát tip
Zkusím se ti po té diskuzi podívat, bylo to tak před 2 měsíci ;-)

Noe1
22. 09. 2004
Dát tip
Hmmm, zatím nenašel. Ještě se po tom podívám.

Solitary
22. 09. 2004
Dát tip
Dík moc, ale moc se mnou nenech otravovat, klidně si to najdu sama (nebo to aspoň zkusím)

Soptík
21. 09. 2004
Dát tip
no, neco na tom bude, prave jsem dokoncil kritiku - vlastne, spis prispevek, ktery jsem zakoncil spoustou smajliku:-))))))))

Aviva
21. 09. 2004
Dát tip
Ten smajlík na konci se ti velice povedl.Moc nesouhlasím,ten smajlík ušetří spoustu místa,doplní to,co člověk chce podat a dá se říct,že se snaží přiblížit toho člověka.Když tam bude,jak ty říkáš,be happy,ráda si představím usmívající se tvář člověka,který mi třeba esemesku píše.je to takové příjemnější, víš?Ale rozhodně se nedej rozhodit nějakou partou,která ti nadává jen proto,že jsi nezasmajlíkovala.

Solitary
21. 09. 2004
Dát tip
:))))

Solitary
21. 09. 2004
Dát tip
Avi: - Díky. Jasně, ušetří místo, je to rychlejší a vystihuje to, co člověk vystihnout chce. Jenže získat si někoho za smajlíka - to mi přijde skoro zadarmo. Nějak literárně zakrňujem, za chvíli už nebudem psát, ale jen malovat. Ale je to přirozený, dřív taky nebyl internet, teď každý spěchá, aby dotyčnému odpověděl co nejdřív, prostě jen samý vzkazy. Žádný vysvětlování, prostě :), který mi připadá neosobní tím, jak je ohraný.

Přeno
21. 09. 2004
Dát tip
Presne tak, a me osobne to taky posledni dobou trochu stve, ze lidi nejsou schopny rozpoznat elementarni ironii, pokud za ni nedam 10 smajliku... :DDD

darksky
21. 09. 2004
Dát tip
uprime pouzivam smajliky jen tam kde opravdu maji vyjadrovat pocit ktery znaci takze delam jich vic druhu

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru