Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bezbožný koutek č.1.

24. 09. 2004
0
0
635
Autor
Ceps

BEZBOŽNÝ KOUTEK

 

Ze slovníku křesťansko-naučného

Část 1.

 

Papamobil: Speciální automobil značky Fiat s prosklenou kapotáží s unikátním trojválcovým motorem (podle božské trojice) s doporučenou rychlostí 40 km/hod (odhadovaná rychlost úprku Mojžíšovy muly). Je užíván k transportu papeže z místa A do místa B, nezřídka i z místa B na místo A (pro velký úspěch papežovy cesty z A do B) a občas i z tajného místa  XY na místo WC. Jak již bylo zmíněno papamobil užívá výhradně papež. Na tuto výsadu se připravuje po celý život. Již v mládí trénuje na papaběžce a snídá papáju. Ve studentském věku poté trsá v klubech na melodie Mamas & Papas a přivydělává si jako paparazzi. V pozdním předpapeží poté popíjí Chateauneuf Du Pape a vlastní akcie papírenského průmyslu. Ačkoliv bůh papeže chrání, papamobil to dělá o něco lépe.

 

Hostie: Málo výživný oplatek, jehož konzumace má symbolizovat přijímání těla páně. Pro svou chuťovou plitkost a tendenci přilípnout se neprodyšně na horní patro a vydržet tam až do večera není příliš oblíbena. Brzy se však již na trhu objeví nové hostie Opávia s příchutí oříšků, vanilky a čokolády. Pro ortodoxní věřící je poté připravována hostie de luxe s příchutí rajského jablka.

 

Božská trojice: V tomto případě se nejdná o Elvise Preslyeho, Edith Piaf a Karla Gotta, ale o zobrazení trojjediné podstaty boha, kterýžto se může vyskytovat jako bůh otec, bůh syn a bůh duch svatý. Bůh otec jakožto vrchní stvořitel, bůh syn jakožto populární interpret myšlenek stvořitele a bůh duch svatý jakožto entita kterou lze vysvětlit vše to, co nelze vysvětlit bohem otcem a bohem synem.

 

Ámen: Křesťanský ekvivalent indiánského „Howgh!“ a ruského „Na zdarovie!“

 

Velký pátek: Ačkoliv se to na první pohled nezdá, je Velký pátek velký úplně stejně jako každý jiný, byť sebemenší pátek (a dokonce není ani širší - pozn. autora) a má standardních 24 hodin. Na Velký pátek byl dle biblické tradice ukřižován Ježíš Kristus. Vzhledem k těmto okolnostem je udávaný rozměr tohoto pátku spíše chybný. Událost, která se tento pátek přihodila byla jistě důležitá, významná, ale ani ne tak velká, jako spíše z pohledu samotného Ježíše nízká a přízemní. Nízký či Přízemní pátek by tedy bylo pojmenování dozajista výstižnější.  

 

Kanonizace: Církevně legalizované nanebevzetí dotyčného jedince. Kanonizace nesouvisí ani tak s těžkou palebnou technikou jakožto prostředkem transportu duše směrem země-vzduch, ale je spíše odvozeno od slova kanón nebo-li pašák. Nanebevzetí více jedinců současně poté výstižně nazýváme kanonádou.

 

Jeptiška: Věřící žena oděná černě a bíle z dálky věrohodně připomínající tučňáka. Jeptiška je osoba, jež se zřekla většiny svých osobních ambicí a životních požitků ve prospěch těch, kteří si osobní ambice a životní požitky plně ponechali. Zatímco výše zmínění tučňáci se sdružují v hejnech a jedí syrové ryby, jeptišky se sdružují v řádech a údajně jsou živy spíše potravou duchovní. Navíc tučňáci rodí živá mláďata, řady jeptišek se však naproti tomu rozšiřují pouze náborem. Přes jejich veškerou snahu jim bůh podle biblické teorie v moderním výkladu žehná stejně jako tučňákům.

 

Jidáš: Chlapík, jemuž bylo hejno chudých bližší než jeho šéf. Reprezentuje pravý opak dnešní politické a marketingové morálky.

 

Mše: Shromáždění věřících na limitované lokalitě v přesně určeném časovém intervalu za účelem popěvování ne zcela rytmických skladeb, přeříkávání všeobecných tezí o dynamické nerovnováze polyfázových systémů zasazených do sociálního kontextu historických údobí a fabulování slova „Ámen“. Výsledkem mnohaletého konání mší na stejném místě je – omšelost.

 

Konkláve: Třídní sraz kardinálů po mnoha letech. Cílem konkláve je volba nejkardinálovatějšího z kardinálů nebo-li papeže. Pokud není papež zvolen, mění se konkláve v konklábe, kde lze již klábositi libovolně a tématům potřebným se umně vyhýbati.

 

Papež: Nejvyšší volená funkce v komunitě křesťanské. Papež je náměstkem Boha na zemi pro věci duchovní, nevysvětlitelné a socioekonomicky zbytečné. Jeho protipólem je řada náměstků reprezentujících věci ekonomické, sociální, pracovně právní a ekologické čili – Verbež.

 

 

 

 

 

 


ulita
24. 09. 2004
Dát tip
Doporučuju Skepse a.s, autor Bob Fowles

No, talent máš. Zkus jiné téma, tady se nějak nemůžu smát.

TommyBoy
24. 09. 2004
Dát tip
A vlastne, prečo nie? Ani ako čitateľ, ani ako katolík sa necítim byť nejako poškodený :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru