Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nova černobíle

01. 10. 2004
2
0
6423
Autor
Stanger

Poslední dobou mě začíná iritovat stále dokola se opakující kritika TV Nova. Nejsem divák této v Čechách nejúspěšnější televizní stanice, neviděl jsem ani jeden díl Česko hledá superstar, Novot ani jiných „zábavných pořadů.“ Na Novu se téměř vůbec nedívám. V této kritice černobílého vidění Novy ji nechci hájit ani jí dělat reklamu. Chci jen pouze upozornit na rozporu plné chování některých jejich diváků-nediváků a stále dokola se opakujícího názoru na její neintelektuální program.

Divák Novy je podle všech kritik této stanice člověk v důchodu, teenager silně ovlivnitelný reklamou a všeobecnou módou a názorem nebo zcela nevzdělaný člověk středního věku. Za jejich úroveň samozřejmě podle kritiků může sama Nova, protože schválným výběrem méně intelektuálních pořadů ničí jejich vkus. Tímto vymýváním mozků se omezuje divákova pohybová schopnost tak, že nedokáže natáhnout ruku po ovladači a přepnout, aby vymývání ukončil ve svém vlastním zájmu. Toto vidění jsem sice trochu zjednodušil, ale v podstatě je pravdivé. Průměrný divák Novy podle kritika je člověk jež nemá vlastní názor a je tak závislý na výplachu mozku, že nesleduje jiné kanály a jediná inteligenčně náročnější práce kterou vykonává je psaní dopisů do televize nebo psaní SMSek do nějakých pořadů.

Naproti tomu je divák ČT vzdělaný, intelektuálně na výši a má spoustu ušlechtilých koníčků. Myslím že v tom to bodě bude jeden z bodů úrazu neboť samozřejmě i na TVN se dívají vzdělaní lidé, kteří touží po nenáročném odpočinku po náročném dnu.

Většina lidí se dnes k pravidelnému sledování TVN nepřizná. Stalo se společenským klišé říkat: „Na Novu se nedívám, protože je komerční“ stejně jako stále dokola opakovat větu: „To co si dovolí dnešní mládež jsme si mi ani nepředstavili.“ Tyto věty opakuje stále více lidí aniž by se zamysleli nad jejich smyslem. Prostě papouškují: „Nova je špatná, ČT dobrá – Nova je černá, Česká televize bílá,“ a když se jich zeptáte kdo byl 4. v superstar odpoví vám, protože si nenechali ujít ani jeden díl a vášnivě psali SMS zprávy.

Méně početná skupina lidí se pak na Novu skutečně nedívá a zároveň až glorifikuje Českou televizi. Tyto lidé, ale zapomínají, že Nova není jediná komerční stanice na světě, která vysílá program podobného rázu. TVN nic ve svém programu sama nevymyslela a ve svých pořadech se většinou drží kostry vyzkoušených pořadů ať už v Čechách nebo ve světě. Používá myšlenku starých dobrých estrádních pořadů v České televizi, soutěže z Anglie zprávy z Ameriky. Nesmíme však zapomenout, že to samé dělá také ČT a opomíjená Prima.

Dnešním trendem v opožděném Česku jsou reality show. Na Nově Milionový pár, pořádně zvýrazněný reklamou, na ČT stejně stupidní pořad Vypadáš skvěle. Před reality show to byly telenovely. Na Nově populární Esmeralda (a tisíce dalších) na ČT čím dál tím úroveň postrádající původní české seriály nebo Italské Okouzlení. Většina lidí, kteří odsuzují TVN si neuvědomuje, že je to komerční televize závislá na penězích za reklamu, tím pádem na sledovanosti. Musí proto udělat co nejvíc pro to, aby se na ni dívalo co nejvíce lidí, a protože z alternativních směrů moc diváku nekouká musí dělat podbízivé pořady nad kterými lze hlavně relaxovat aniž by divák vyvíjel jakoukoliv činnost. Neměli by jsme mít TVN za zlé, že tak činí a do vysílání se snaží nacpat hodně reklamy, poněvadž každý chce vydělat co nejvíce peněz. Česká televize je placená státem a proto nemusí mít tolik reklamy a nemusí tvořit tolik podbízivé pořady, i když se jich v jejím vysílání taky dost objevuje.

Měli bychom se někdy zamyslet nad tím co říkáme a nerozlišovat pouze černá-zlo bílá-dobro, protože svět je šedý. Neměli by jsme také zapomínat, že pokud se nám program TVN nelíbí stačí pouze vzít dálkový ovladač nebo přijít k televizi a program přepnout. Každý by si měl vytvořit svůj názor o tom na jaký program by se chtěl koukat a nikomu by neměl ten svůj názor vnucovat aniž by se nad ním on sám nezamyslel, abychom se pak vyhnuli známým frázím a černobílému vidění.
humanoid
11. 03. 2005
Dát tip
Stangere, zapomínáš na ty chudáky, kteří žijí s hluchým dědou a ovladač je mimo dosah jejich pravomoci, v dědově trenýrkách... A musím říci, že mně někdy kvalita některých programů opravdu uráží, neboť mne jejich tvůrci považují zřejmě za poloopici (a já jsem přitom už poločlověk). Ale jak onen můj příbuzný vždycky říká: "Můžete si za to sami, kdybyste pili více piva, vy zatracení intoušové, vysílala by TV opery a vědecké dokumenty, ale vy jste naprosto nepoužitelná marketingová skupina" :-P

Miroslawek
12. 10. 2004
Dát tip
znova Černobylem ;o)

Jeheheman
06. 10. 2004
Dát tip
Stanger: Vzhledem k tomu jaká se tu rozběhla (semotamo)zajímavá a dlouhá debata ti dám za pravdu, asi se toto téma ještě nevyčerpalo a lidi o tom baví mluvit. Jediná věc, co to trošku kazí je to, že s trochou nadsázky řečeno, stačilo napsat jen nova vs. ČT a dopadlo to stejně. Tedy, že na kvalitě úvahy to tady zrovna neviselo, ale lidi si tu pokecali a je teda dobře že jsi to napsal/a.

Stanger
05. 10. 2004
Dát tip
Jeheheman - podle toho co píšeš ve svym názoru by se úvaha neměla psát o ničem, protože všechno už bylo řečeno a napsáno líp, ale jestli se ti podaří oněčem uvažovat a mluvit jako první (a líp) než zbytek světa nebo aspoň Písmáka tak ti dám tip a zařadim tě do výběru... dík za kritiku

Stanger
04. 10. 2004
Dát tip
jj aspoň se máme o čem bavit

Trošku mě nikdo nepochopil mám pocit - jestliže máme jednou slavnou VEŘEJNOPRÁVNÍ televizi, která má plnit nějaký POSLÁNÍ a je tak bedlivě sledována tou slavnou Velkou radou, tak by tam některý věci - dle mého názoru - neměli být. A reklamy v pořadech Novy jsou náhodou fajn - člověk si může skočit na záchod, uvařit čaj, namazat chleba atp. :o)))

Tak, ČT se dá kritizovat na sto způsobů. Ale reklamy jsou to poslední co mi na ní vadí. Rada, jak velká, tak malá zklamala moji důvěru mockrát. Děti a reklamy. No, v TV je to ještě hadr, proti tomu, co je v USA běžné a u nás se to už taky párkrát stalo: reklamy na ZŠ. Není nic lepšího než strávit první školní den s šášulou od McDonalda.

a2a2a
03. 10. 2004
Dát tip
Nechci se znovu zapojit do debaty, nejsem v reklamách ani trochu doma. Vnímám je jako nutné zlo a příležitost se jít vyčůrat. Uprostřed filmů, zvláště kvalitních je to ovšem hnus. Pokud jde o dětskou reklamu, rozumím Igorovi, ale současně bych se toho nelekal. Reklama má ani na děti vliv o to větší, o co menší jsou podněty ze strany rodičů, školy, kamarádů, apod. Nepřeceňoval bych ji. Ale Igor zřejmě míří na jakousi etiku, pokus zneužívat dětí pro byznys. Ale její šance jsem už pojmenoval. Jinak veřejnoprávní televize je finančně neodpovědný moloch, programově však odpovídá svým možnostem. S Novou se nedá srovnávat, každá má trochu jiné poslání.

Craerassy
03. 10. 2004
Dát tip
Igor...neměly, ale jsou a s tím nic neuděláš, probíralo se to nesčetněkrát v různých diskuzích i právě na komerční Nově..zakážeš dětem televizi? napíšeš rozhorčený dopis do tv? je spousta věcí, co se dějí a neraguje na ně nikdo kromě stálých štamgastů v zakouřených hospodách...míst pro plodnější diskuze je málo a většinou se tam nikdo z nás nedostane..

Delahaye
03. 10. 2004
Dát tip
I.I. - tak to je zásadní nedorozumění. Proč by měla TV (jakákoliv) plnit nějaké POSLÁNÍ ??? (a čo vy si, Kefalín, predstavujetě pod hen tým slovom - poslání ??) (a pokud mi to objasníš, jak POSLÁNÍ souvisí s reklamou na hračky před Večerníčkem ??? - snažím se Tě jen pochopit, jak jsi chtěl ... :-) )

No, jestli tomu dobře rozumím, tak ČT jako veřejnoprávní (dříve státní) médium má své cíle, byť vágně, definovány zákonem. Zákonem je take ČT financována. Myslím, že Igora zbytečně chytáš za slovo.

Delahaye
03. 10. 2004
Dát tip
S.S. - :-)) a já myslím, že Igor obhájce nepotřebuje, co myslíš ? On už mi to určitě vytmaví sám. A objasnit mi to větou "médium má své cíle, byť vágně, definovány zákonem", to snad nemyslíš vážně. Víš, s jakým projektem získala vlastně CET21 licenci na celoplošné vysílání ? Dostála - alespoň maličko - svým slibům ? Vůbec ne. A logicky. Protože by zkrachovala. Takže k POSLÁNÍ jsem hodně skeptický. Já čekám od ČT hlavně informace. A jsem po této linii spokojen. Dále ČT2 mě svým obsahem uspokojuje, někdy víc, někdy míň, tak už to v životě bejvá. A pokud mi něco chybí, zasurfuju po satelitu a nemůžu nenajít. Že je aparát ČT moloch, požírající spoustu peněz, je jasné. Na řešení si už vylámalo zuby mnoho titánů. My to tu rozhodně nerozštípnem. Co Ti vlastně na ČT vadí ? Těch pár reklam ? Voldánová ? Klepetko ? Zpravodajství z regionů ?

Řešení je celkem jednoduché: privatizace

Delahaye
03. 10. 2004
Dát tip
I. I. : no, tak teď jsi mě docela zklamal. Vyřešit to jednou větou, to jsi kanón. Takže bysme měli NOVU č. 2 ??? Nebo by to koupili nějací altruisté ? Gates má pro ČR slabost a udělá nám tu Tývku bez reklam před Večerdou, která Tě intelektuálně nadchne ?? mno, koukám, že diskuze na toto téma není to pravé ořechové

Stanger
03. 10. 2004
Dát tip
Některá reklama se taky nemusí brát jako podbízivý vymejvání mozků, některý reklamy mají zajímavej nápad a myšlenku nebo alespoň provedení. Bohužel to ale neplatí o reklamách na vložky pleny jogurty atd. Ale takle to je asi se všim i v umění je kýč a pravý umění.

No, sociology trapi trochu jine veci, jako treba "agenda setting" atd. Pokud jde o pruzkumy sledovanosti, konkretne nikoliv sociometrii, nybrz panelovy vyzkum, pak je jejich funkce prosta: TV Nova je tu od toho, aby prodala podnikatelum urcity balik divaku s urcitymi charakteristikami, tzv. target groups. Vedlejsim produktem jsou tv porady, ktere neustale prerusuji plynuly tok reklamy. Moji oblibeni sociologove rikaji asi toto: TV nema ambici byt nastrojem demokracie, neburcuje (jako treba letaky nebo tisk 19. stol.) lidi - nema duvod. Ale souhlasim s tebou v tom, ze spolecnost je barevna, a autor nakonec dela to same, co ti, ktere kritizuje: je černobílý.

a2a2a
02. 10. 2004
Dát tip
Staviteli, s tím ekonomickým pozadím reklamy máš pravdu, ale divák tady byl před reklamou a bude i po ní i s ní a bude vždy svůj. Nechá se vehnat do stáda jen tehdy, když mu to káže pud sebezáchovy. Televize tolik zatím nehrozí. Viz. průzkumy, které říkají, že člověk si zpravidla, ve většině Nový Ariel stejně nekoupí.

TV opravdu není zázračná střela, není to hypnotizér ale eskamotér. To je ten chlápek co zatímco sleduješ jeho pravou ruku, ti levou vytáhne z kapsy hodinky. TV prostě a jednoduše vytváří problémy, o kterých se mluví. Nebo přesněji: pohřbívá problémy, o kterých se nemluví. Takže obraťme to: TV neukazuje svět, ale zakrývá ho. Produktem zpráv je hlavně to, co v nich není, co se do nich nedostne. Ale zůstaňme u reklamy, to je přeci vrchol svádění. Tak třeba reklama na auto tě svádí přes ženský a zvířata a kdo ví co. Auta jsou elegantní. Elegantní zabijáci. Jistě, v každých správných zprávách uvidíš reklamu na bouračku. Politicky dokonale sterilní akce. Reklamu na životní styl bez auta tam asi neuvidíš. O to jde. O manifrestní, zjevnou a latentní, skrytou funkci.

a2a2a
02. 10. 2004
Dát tip
To už jsme mimo téma předmětné úvahy a já se nemám důvod přít, protože nejsme v rozporu, jen, že je to mimo úvahu a ta už mi za větší pozornost nestojí.

Chápu, nenutím :-)

Delahaye
02. 10. 2004
Dát tip
Cra : tak takhle to je ? Místo argumentů osobní útok ? Tak takovou Tě neznám. Bereš si tu asi špatné vzory .. :-) Nemyslím, že jsi na tom v tomto případě lépe. A to z prostého důvodu - protože mám na toto téma načteno nesrovnatelně více. A proto mě tato úvaha směřující pouze k první signální soustavě tak namíchla. Velmi mi připomněla Vovkovy kouzelné nedělní koláče. Přeji Ti hezký den.

Delahaye
02. 10. 2004
Dát tip
ugh...nikoli "Vovkovy" ale "Vláďovy" ... pardon :-)

TvůjMéďa
02. 10. 2004
Dát tip
nova kurví fotbal

Článek o médiích a násilí: http://lidovky.centrum.cz/domov/clanek.phtml?id=294656 Kritika církve ze strany nevěřících je oprávněná a je smutné, že jí neprovádí sami věřící. Kdyby mi věřící řekl, ať neprostestuju, že mě nikdo nenutí atd., tak by mi lhal do očí. Církev má politické ambice na úrovni státu, a to mi vadí. Chce mi vnutit svoje hodnoty politicky.

Craerassy
02. 10. 2004
Dát tip
De...ale no taaaak....žádný osobní útok, jen jsem tě chtěla vytočit, noo:-)))

Na ČT mě hrozně vadí jedna věc - na děti zaměřené reklamy před večerníčky a jinými dětskými pořady. Myslím si, že se jedná o nešvar, který nemá na veřejnoprávní televizi co dělat. Co vy na to?

Delahaye
02. 10. 2004
Dát tip
Igor : každá reklama je nešvar. :-) A tahle konkrétně by mi až tak nevadila. Mají tu reklamu vidět před (x-krát v, po) Studiem Kamarád na NOVě nebo okolo Večerníčka. Ale co musíme přiznat ČT je plus, že filmy nejsou přerušovány reklamami. To ocení hlavně ten, kdo si noční vysílání nahrává. A musím zmínit ještě VPS - skvělá věc, na NOVě neprovozovaná. Svého času to Vládík nepokrytě ve své show nastínil, že NOVA nikdy nepočítala a ani nepočítá se zavedením VPS. Právě kvůli reklamám. Kdo někdy zkoušel nastavit časovač na video na noční film NOVy, ví co je to za nervák (hlavně při sledování výsledku). :-) Takže LEGO panáky u Večerníčka bych ještě toleroval. (off topic - všimli jste si někdy, co "erotických" , víceméně nechutně dvojsmyslných reklam jde kdykoli v průběhu dne na komerčních rádiích ?? Takže děti : koukat na nahý ženský NE, ale poslouchat prasárny a vtipně si domýšlet, proč NE .... :-((( ) Crae : a povedlo.

Craerassy
02. 10. 2004
Dát tip
Igor...pak je ale na rodičích, aby dětem vysvětlili ..i když...já vím, děti jsou malé a mají svůj rozum mnohdy ovlivněný právě tou reklamou...jo..je to tak... De...ráda tě točím:-)

Delahaye
02. 10. 2004
Dát tip
...a Crae má svůj rozum ovlivněný právě jen reklamou ... nic víc se jí tam nevměstná, že je to tak, mazlíku ? :-)

Craerassy
02. 10. 2004
Dát tip
De...jasnočka...nejvíc se mi líbí, jak vyprat muže dočista do čista:-3333

Delahaye
02. 10. 2004
Dát tip
To mně se zase líbí ta s tím upečeným BOBÍKem .... :-))

Craerassy
02. 10. 2004
Dát tip
De!!!!!!! to je hnusná reklama!!! nejhnusnější!! a pak, kdo sleduje Novu:-)))

Delahaye
02. 10. 2004
Dát tip
:-))) ale já nikde netvrdil, že něco nesleduju nebo sleduju ... a ta reklama je fajná, že jo ?? :-))) Já se rozchechtal jako blázen... "BO-BÍ-KA ... " ... ÁÁÁÁ !!

Craerassy
02. 10. 2004
Dát tip
De..ty škodolibče!!:-)))

Jeheheman
01. 10. 2004
Dát tip
Nejsem divák této v Čechách nejúspěšnější televizní stanice, neviděl jsem ani jeden díl Česko hledá superstar, Novot ani jiných „zábavných pořadů.“ Na Novu se téměř vůbec nedívám. V této kritice černobílého vidění Novy ji nechci hájit ani jí dělat reklamu. Chci jen pouze....atd To je vyloženě prdel jak mnoho kritik začíná oním značně otřískaným předem se distancováním či vyhraňováním do pozice (toho tedy nestranného) mudrce. ..nejsem sice příznivcem toho a toho, ale.. ble ble Co má tato úvaha za smysl a kolikrát už ji někdo (a líp) napsal? Nova je Nova a ČT je ČT. Ostatně všecko má mouchy i ta ČT, ale stejně můžeme být rádi, že máme tak dobrou veřenoprávní TV. Jo a ta superstar byla ze začátku taky těžká prdel - konkurzy a tak, jenom moc nechňápu, jestli se ještě někdo má chuť dívat na Balogovou s Gottem?:)) Asi jo. Ale problém ČT vs. Nova opravdu není téma. Ať se každý dívá a nadává si na co chce ne?

Soptík
01. 10. 2004
Dát tip
...místy diakritika,jinde pravopis.....a také jsem nějak nepochopil smysl dílka výše uvedeného, i když se dá s lecčíms souhlasit...

"Neměli by jsme také zapomínat, že pokud se nám program TVN nelíbí stačí pouze vzít dálkový ovladač nebo přijít k televizi a program přepnout." - to je dost scestná logika. Ale pokud ji chceš dostát ty sám, tak TY NEČTI KRITIKY TVN. - chápu tvoje uvažování, ale nesouhlasím s ním. Dávám přednost svobodě založené na NE před svobodou založenou na LHOSTEJNOSTI. Ale nikomu neberu možnost zavírat oči, vypínat TV, odvracet záda. Koneckonců, jediné oč TV stojí je otřepané "to neřeš". Ne, svoboda dálkového ovladače, kličkování mezi kanály, to je krátkozraké. Tvá práce se mi líbí, je dobře napsaná, a je upřímná - a dá se nad ní přemýšlet a dá se s ní i nesouhlasit. Je hodna své kategorie. Dávám tip.

A ještě, jako sympatizant postmoderny dodávám: svět není šedý, ale barevný. Strategie šedé nic neřeší, neboť stále uznává jen dvě barvy. Jsou i jiné než černobílé principy. Ale to jen tak, k zamyšlení. Tva kritika kritiky novy je mimochodem dost černá. A co myslíš, jaký já mám postoj k Nově?

Craerassy
01. 10. 2004
Dát tip
já se tady za nos chytila:-) tip

Delahaye
01. 10. 2004
Dát tip
ježiš, to je recese ??? Jestli ne, tak děkujeme programovému řediteli TV NOVA za zajímavou přednášku. A prosíme, ať je skutečně jeho poslední . S pozdravem Středně Nenáročný Divák

Craerassy
01. 10. 2004
Dát tip
De..zapomněl jsi napsat, že jsi tu dnes za suchara:-333

Delahaye
01. 10. 2004
Dát tip
Omyl, zlato. Pokud někdo napíše takovouhle pseudo-učenou rozvahu, která čpí polopatismy a demagogií a která kouká účelově jak volební billboard, tož mě to prostě namíchne. A netuším, co to má společného se sucharstvím. Klidně se dál chytej za nos, mně se prostě nelíbí, když se z lidí dělaj´ pitomci, that´s all, folks. avi

Craerassy
01. 10. 2004
Dát tip
De...nemyslím, že chtěl Stanger dělat z lidí pitomce..pouze srovnával ...nic víc v tom nevidím...ale možná to bude tím, že se za pitomce nepovažuji, tudíž nejsem vztahovačná...nebo jsem hloupá, tudíž se mě to nedotýká...tak nebo tak..pořád jsem na tom líp než ty...:-)

a2a2a
01. 10. 2004
Dát tip
Jsem divák ČT, Novy, Primy, Superstár jsem sledoval, SMS neposílal a přišla mi hodně zajímavá, byl to dobrý pořad. Všechny tyto televize mají své místo a já neznám ve svém okolí nikoho, kdo by se upřímně vyhraněně hlásil jen k jedné z těchto stanic. Sociometrické průzkumy nejsou tak zjednodušené, jak jsou zde prezentovány, nedělají ani žádné morallizující závěry, pouze konstatují, že jsou takoví a takoví diváci. Moje maminka nenechala na Esmeraldu dopustit a byla krásný člověk, kterého si vážím. Vážím si spoustx jiných poctivých lidí, kteří se dívají na Novu, tak jako si vážím lidí, kteří se na ni nedívají. Společnost je barevná a televize je její součástí. Tak jako násilí ve filmech nezpůsobuje, že děti vraždí nebo ubližují ( to je dáno především výchovou, geny, prostředím, atd. ), tak také divák ČTV 2, sledující vzdělávající program, se nestane kvůli toho universitním profesorem. Ta úvaha předvádí něco, co v podstatě existuje jen u sociologů, ty to možná trápí, lidi nemají potřebu se tím zabývat.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru