Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vše je dobré... a tedy i zlé

13. 10. 2004
4
3
6478
Autor
pozorovatel

Doufám, že se budeme hádat...

 

Zabil jeden druhého a všichni se divili. Každý litoval oběť a proklínal vraha. „Už není člověkem!“ A vyřadili vraha ze společnosti.

 

Jen ten mrtvý mlčel, že se mu snad zabijáka zželelo. „Chudák musí být větší než já, když se odhodlal. Jakou cestu asi prošel?“

 

A vrah dál chladný. Nic necítil, že asi lidskost všechnu vystřílel do toho člověka. „Já myslel, že se zbavím tíhy.“ A drží se dál své síly a možná i prázdnoty. Až je mu trochu chladno. Jedna síla nesnese vedle sebe druhou!

 

Okolí dál podléhá většině a většina dál podléhá prvnímu dojmu. „Otřesné! Zavržení hodné! Trest nejvyšší! Nelidské!“ A zapomínají, že čin vykonala odlidštěná bytost. Zapomínají, kdo je viník. Že oni nesou vinu větší, jen rozmělněnou veřejným povědomým; jen odvracením zraku; jen nevědí, kdo té menšině vykosťuje onu lidskost. Být menšinou je těžké, i když osobité a svobodné. Velké osobnosti! I ubozí propadlíci tam patří.

 

A nezaujatý pozorovatel říká, že je všechno, jak má být. „Vrazi jsou důležití. Zabíjí, aby ostatní mohli žít. Jsou vlastně zachránci! Výtvorem potřebna,“ upozorňuje velmi tiše. Že by tomu sám nevěřil? Ví to, tak čeho se bojí?

Ale přesto dál stojí opodál. Možná soucítí, možná chápe, ale to se vrah nikdy nedozví.

„Vrah je možná výjimečným odvážlivcem, který jen udělal, na co ostatní pouze myslí. Třeba postoupil o stupeň výš. Nadčlověk, který vzal moc nad cizím životem, ale neztratil život svůj?“ ani raději nezaujatý pozorovatel neříká. Báli by se ho ostatní. Má vraha rád, ale ruku mu nepodá.

„Tolik záleží na ostatních.“ – škoda, že tu větu vrah nikdy nepochopil, natož si jí říkat. Škoda. Škoda?

 

„A třeba je všechno jinak. Nelze tak zjednodušovat, házet do jednoho pytle. Kdo jsi? Co jsi prožil, že osvětluješ, cos sám nepoznal?!“ Pozorovatel vše shazuje, jakoby nenapsal první větu. Jakoby nic neřekl. Jakoby nemyslel.

 

O nic nejde. Vesmír se i zítra rozpíná.

 


3 názory

pozorovatel
21. 09. 2008
Dát tip
je to taková moje úchylka:)

kassiope
02. 12. 2004
Dát tip
....podléhá prvnímu dojmu.Potud líbí a pak i ta poslední věta, ale s prostředkem nevím, jestli mohu souhlasit. Myšlenka je ale dobrá :o)

pozorovatel
02. 12. 2004
Dát tip
ono snad ani nejde, abys souhlasila se vším. Já jsem rád za popřemýšlení, který to vyvolá.. díky

Zbyhoň
27. 10. 2004
Dát tip
Variace na Zločin a trest a Raskolnikovy úvahy o Napoleonovi... Jinak mi tam trošku chybí jasnější stanovisko.

pozorovatel
27. 10. 2004
Dát tip
Díky. Jasné stanovisko je v nejasnosti. Dokážu znehodnotit jakýkoliv zákon.

j_i_r_i_k
26. 10. 2004
Dát tip
Pohádat? Dobře, vyber si kterýkoliv z v textu vyřčených názorů a postav se za něj, prohlaš, že to je Tvůj názor - když tady sám zmiňuješ tu relativitu, i hádka je relativní, potřebuju výchozí bod - Tvé stanovisko, jinak můžu jen nakupit slova do pyramidy z prachu a pak fouknout...

pozorovatel
26. 10. 2004
Dát tip
Jsem zdánlivý pacifista. Stojím si za celou svou úvahou a občas i předstírám, že za některými názory si 100% stojim. Rád se i postavim za svou nerozhodnost. Líbí se mi tvá poslední věta v kritice: "jinak můžu jen nakupit slova do pyramidy z prachu a pak fouknout..." - to je pravda a hodí se snad ke všem tezím... i těm vědecky potvrzeným. Já si to uvědomuju a tak jsem nejistý. O nic nejde. Vesmír se i zítra rozpíná.

j_i_r_i_k
26. 10. 2004
Dát tip
Je možné o všem pochybovat, je možná stát si na sto procent za vylučujícími se názory, duše je velká a pojme rozpory, duše je klenbou, která spojuje... Ale stopy v písku příliv zahladí, slova tesaná do skály vydrží déle... Nicméně vskutku o nic nejde, nikdo nemá tolik pravdy, aby tesal do kamene, jen někdo dělá v písku hlubší stopy...

j_i_r_i_k
26. 10. 2004
Dát tip
Jen potom nechápu prolog, co čekáš od pírka hozeného do vzduchu?

pozorovatel
26. 10. 2004
Dát tip
Hezky si to popsal. Já se ve své vlastní úvaze pohádal sám se sebou. A raději než souhlas mám nesouhlas a i hádky. Člověku dají víc.

j_i_r_i_k
26. 10. 2004
Dát tip
Hezky? Tohle je přesně to, proč se mě Anička bojí :) - proč píšu jinak, než mluvím? Proč mám dvojí vyjadřování? Hmmm, v některých věcech budeme dost stejní, je tomu asi tak pět let, co jsem silně razil tezi, že jediná smyslupná komunikace (kromě přímého přenášení informací) je spor, jedině ten může obohatit... No, od té doby jsem trošku ustoupil a jsem ochoten i souhlasit, když to jinak nejde :)...

pozorovatel
26. 10. 2004
Dát tip
To máš stejný jako já. Jedním důvodem, proč píšu, je, že u toho nemusim mluvit - taková tichá, klidná komunikace. Dřív jsem mluvit neuměl skoro vůbec. Mluvim jsem rychle, měl sikavky, drmolil,... prostě si nevěřil. Teď je to mnohem lepší. No, nechci spor za každou cenu. Spíš mi jde o vlastní názory, nepřizpůsobování se, víru v sebe, sebe-vědomí (ne sebevědomí - to fuj:)) a tak vůbec... Občas je i lepší než spor naslouchání.

j_i_r_i_k
26. 10. 2004
Dát tip
Když s Tebou se nedá hádat, tak jen připojím svůj podpis a jdu dál :)...

sicco
24. 10. 2004
Dát tip
každá vražda je útěk před svým lidstvím. Chápu vraždu člověka, který nebyl v dětství obrněn výchvou a morálními zásadami. Jinak všechny ostatní (sebe)vraždy považuji za degradaci lidství, s kterou má každý povinnost porvat se sám. Ostatně vrahy nepotřebujem od té doby co máme D1

pozorovatel
24. 10. 2004
Dát tip
Souhlas, velkej souhlas. A co je D1? Znám F1, ale D1....?

sicco
24. 10. 2004
Dát tip
nebo je to D2? - dálnice z Brna do Prahy, tam si člověk uvědomí, jaké má štěstí, že ještě žije

pozorovatel
24. 10. 2004
Dát tip
:))))))))

sicco
24. 10. 2004
Dát tip
aha tak tady jsem asi nepochopil vtipek, no nevadi

pozorovatel
24. 10. 2004
Dát tip
"Ostatně vrahy nepotřebujem od té doby co máme D1" ":))))))))" - to se směju

pozorovatel
23. 10. 2004
Dát tip
Taky se vraha bojim - viz. "Má vraha rád, ale ruku mu nepodá." "Bo" namísto "protože" je takový lepší, zkrácený. "Bo" ale používám jen při diskusi s moraváky, jsem velmi přizpůsobivý... Díky!

pozorovatel
22. 10. 2004
Dát tip
Ale taky o tom píšu. Je tam vepsaný, tak to i platí:))) Vrah je větší obětí než sama oběť.

Přeno
22. 10. 2004
Dát tip
Hm. Jsem na tohle dílko pozapomněl. Po druhém přečtení ti tedy dám tip - ale bude hlavně za to "O nic nejde. Vesmír se i zítra rozpíná." * Každopádně "vrah zůstává vrahem", otázka je, co je špatného na tom, že zabil? Špatného nemusí být celkem nic, ale stejně ho radši chci za mřížema než na svobodě, ať už je "vina" jeho nebo "společnosti". A jinak "bo" je jedna z největších zvráceností, které se může pražák dopustit... horší by bylo snad jen, kdybys strkal před slova H a hale-kal. :)

ssalpy
20. 10. 2004
Dát tip
Já to asi nechápu. Klidně bych se pohádala jestli je vrah spíše obětí nebo ne........ ale o tom ani tak nepíšeš ne? Důležitá se mi tam zdá jen otázka kdo je vrah? Ale i tak vrah zůstane vrahem bez ohledu na to co ho přinutilo zabíjet........... No to že jsme všichni vrazi je jasné, jsme lidé, jsme živí a chceme žít, proto musíme zabíjet.

pozorovatel
17. 10. 2004
Dát tip
beatrice: Výborně! Drama to je - vnitřní drama. Holka, díky:o))) snEk: Přece bych nepřemýšlel o něčem nezajímavým:)))) Díky!

pozorovatel
17. 10. 2004
Dát tip
to máš pravdu, hodně zvláštní:)) taková divná promyšlenost formy... - to si myslim teda já:) a vlastně ani nevim, jestli náhodou nemyslíš něco jinýho..

pozorovatel
17. 10. 2004
Dát tip
no jo, vykřičníky strkám, abych na cosi upozornil... když já pořád čtenáře podceňuju:-(( moje poezie je určitě specifická a ovlivněná tím, že jsem v životě nepřečetl žádnou básnickou knížku (jen něco tady na netu):)))) bo mě to moc nebaví... zábavnější je básně psát:)

pozorovatel
17. 10. 2004
Dát tip
bo si mě to naučila:)))

Craerassy
16. 10. 2004
Dát tip
to říkal i Šmudla:-)))

pozorovatel
16. 10. 2004
Dát tip
Prófo...jedna!

Jsi hrozně ukecanej, přečíst kritiky ostatních je nad mé síly. Co znamená: A vrah dál chladný. (?) Nemám k tomu co dodat. Nevím, proč ho zabil, za jakých okolností se stala z oběti oběť. Pro mě tu jen rozpínáš své úvahy, čím je vrah, ale když já tomu nechcu rozumět, pokud neznám okolnosti. Asi tak. Vrah pro mě není odvážlivcem. (obecně řečeno)

pozorovatel
16. 10. 2004
Dát tip
"A vrah dál chladný. Nic necítil, že asi lidskost všechnu vystřílel do toho člověka." - už víš? Ztratil cit, emoce, protože zabitím druhého, zabil i kus sebe samého. Ta úvaha neni povídka a proto je jedno, za jakých okolností se z oběti stala oběť a on vrahem (vrah je výsledkem společnosti a jejího konání). Že vrah je odvážlivcem byla jedna z možností, které jsem v textu dal a taky nadnesením, protože všichni lidé občas myslí na to, jak někoho zabít. No a vrah je jeden z mála, který své představy zrealizuje. Tak proto. Chtěl napsat takovou úvahu, která by nutila ostatní uvažovat. Proto tu autor vypadá tak nejistě, jakoby si za svými názory ani nestál a tím se právě snažim, aby si čtenář ty názory sám vytvořil - a to se mi právě nepovedlo.

Jasně, pochopila, jen mě zmátlo to, že v tom není žádný sloveso. Dobře, je mi jedno, co to je. Beru to jako text, který mi má něco dát, ale já pořád tápu. "Vrah je výsledkem společnosti" je moc hezká věta, ale taky celkem bezobsažná, příjde mi. Pak byl ale jako první slaboch, že se nechal tolik společností zdrchmat, ne? Každý je ovlivňován společností, to je neoddiskutovatelný fakt, pokud se s ní stýká. (viz Písmák) Ale záleží na konkrétním člověku, jak už si s tím poradí. O okolnosti i šlo proto, že není vrah jako vrah; nebyl nejdřív vrah obětí? Víš, co chci říct? Já už moc ne, jsem asi mimo, ale hlavu to zprvu mělo a patu jsem nenalezla.

pozorovatel
16. 10. 2004
Dát tip
Máš pravdu. "Vrah je výsledkem společnosti" je dost statistická věta, protože se nezajímá o jednotlivce, ale o počet vrahů na metr čtvereční:) Společností jsme my a tak jsme i spoluviníky na vraždách druhých, tedy vrahy samotnými. Vrah je člověk s problémy a neexistují problémy, které by se nedali řešit. Ovšem někteří lidé potřebují pomoc od druhých a pokud té se vrah od nás nedočká, pak jsme spoluviníky. Vrah byl a je obětí. Já říkám, že být vrahem je mnohem horší než obětí, protože s tím musí žít. Ale to jsem do úvahy taky napsal... Není vrah jako vrah. Jsou i náhodní vrazi, vim, ale to sem moc nepatří. Já tvrdim, že vrazi jsme všichni. Více či méně...

Dobře. Ok. Dík. Nechám si to projít hlavou.

pozorovatel
16. 10. 2004
Dát tip
Díky moc. A třeba se někdy vrať a pohádej se se mnou :))) ...on nějak nikdo nechce:-(

Craerassy
15. 10. 2004
Dát tip
napsal jsi to tak, že hádka je nemožná:-) tip

pozorovatel
15. 10. 2004
Dát tip
Crae: Je ti dobře? Neděje se něco? Sakra! Tak se se mnou hádej!!! :))) ...no, ale dalas mi tip a to mé ziskuchtivosti postačuje.

Craerassy
15. 10. 2004
Dát tip
jedině, že bys zabil ty...to bych ti mohla pořádně protřepat křidýlka, vrahounu hmyzu:-)))

pozorovatel
15. 10. 2004
Dát tip
Ale já jsem vrah. Ty ne? Já ti dám "protřepat křidýlka"!!! Copak jsem nějaká vložka?!!!

Craerassy
15. 10. 2004
Dát tip
spíš složka...nebo Božka?? no co, já nikdy neměla pozorovací talent:-)))

pozorovatel
15. 10. 2004
Dát tip
Taky jsem si všimnul:)))) Vy ženský vůbec vidíte všechno, jen ne to skutečné:)))))))))

Craerassy
15. 10. 2004
Dát tip
tss...tebe viděti skutečně, po celý rok smůlu míti:-))))

pozorovatel
15. 10. 2004
Dát tip
tss...mě viděti skutečně, po celý život zamilovaná býti:)))) slibme si, že se nikdy nepotkáme

Craerassy
15. 10. 2004
Dát tip
neslíbím...já se děsně ráda zamilovávám...do všech klaunů...fakticky:-))))

pozorovatel
15. 10. 2004
Dát tip
ale já bych ti byl smrtelným... kla(u)nem:))) ...nevíš, do čeho jdeš.

Craerassy
15. 10. 2004
Dát tip
nikdy jsem se nezabývala maličkostmi:-))

pozorovatel
15. 10. 2004
Dát tip
:))))) Pak je všechno v pořádku:)))) ...jednou ale vyrostu!

Přeno
14. 10. 2004
Dát tip
pozorovatel: s nešedivými lidmi se také hádám rád, ale teď s tebou bohu--- souhlasim.

pozorovatel
14. 10. 2004
Dát tip
"bohu---" hezky! Přeno, škoda, ale k diskusi můžeš klidně něco přidat, pokud budeš chtít. Netlačim.. Vzhledem k netipování hádám, že se ti moc nelíbilo zpracování úvahy...

dadik
13. 10. 2004
Dát tip
nemůžu nic...protože jsem zaujatá....však víš...někdy jindy jo??

pozorovatel
13. 10. 2004
Dát tip
Hezky si to svedla na zaujatost:)))) Odpouštím ti, můžeš jít. :)

Dduuhhaa
13. 10. 2004
Dát tip
((-: seš si jist, že se Vesmír rozpíná?

dadik
13. 10. 2004
Dát tip
tak dobře - nevěřím, že to myslíš upřímně....nebo myslíš nějak jinak než já...

pozorovatel
13. 10. 2004
Dát tip
:-))) seš si jistá, že to o rozpínání vesmíru je? /ta věta je vložena se záměrem.../

pozorovatel
13. 10. 2004
Dát tip
dadiku, teď teda opravdu nevim... kdybych to nemyslel upřímně, tak to ani nebudu psát. Myslím to upřímně. (I já:)))

dadik
13. 10. 2004
Dát tip
ty mě trápíš a možná nejen mě...:))...je to asi cíl...

pozorovatel
13. 10. 2004
Dát tip
Jojo, jsem trpitel.

dadik
13. 10. 2004
Dát tip
trapič ne?,

pozorovatel
13. 10. 2004
Dát tip
právě, že ne:-( /jsem dojemný/

dadik
13. 10. 2004
Dát tip
kafko..

pozorovatel
13. 10. 2004
Dát tip
kafe taky nepiju..

StvN
13. 10. 2004
Dát tip
O tom se dobře píše, když se to děje o dům dál.

pozorovatel
13. 10. 2004
Dát tip
Noooo, co myslíš tím "o dům dál"?

StvN
13. 10. 2004
Dát tip
Prostě vedle. Tebe, jako pozorovatele, se to netýká.

pozorovatel
13. 10. 2004
Dát tip
Pan učitel říká: "V rozpínajícím se vesmíru se od sebe jednotlivé útvary vzdalují, a to tím rychleji, čím jsou od sebe dál. Do prostoročasového diagramu si zakreslíme do počátku okamžik velkého třesku. Z tohoto místa se světočáry všech objektů vějířovitě rozbíhají od svislé časové osy, se kterou je spojena nějaká galaxie, z níž vesmír pozorujeme. Jedná se třeba o naši galaxii, ale může to být i jakákoli jiná.Díky vzájemnému pohybu je pojem současnosti v každém takovém objektu relativní. V čase A se v naší galaxii píše rok (řekněme) 10 miliard let po velkém třesku. V ten okamžik je od nás galaxie gi například 1 miliardu světelných let. Na obloze ji sice v tu chvíli vidíme blíž, ale to jen proto, že světlu jeho cesta trvá a tedy k nám zrovna dorazil čárkovaný červený paprsek z minulosti. Jak tato galaxie vypadala v našem čase A, zjistíme v čase B. Tehdy však zpozorujeme nesrovnalost: v oné galaxii by měl být čas 10 miliard roků po velkém třesku, stejně jako u nás v čase A. Díky známým efektům ale v galaxii gi bylo v našem čase A méně, než u nás (z našeho pohledu!). 10 miliard let od třesku oslavila pozorovaná galaxie až později, což zaznamenáme v našem čase C. Z pohledu galaxie gi je tomu ovšem právě naopak: tam se pro změnu zpožďuje čas u nás. Ve velkých měřítkách tedy nemá rčení "právě teď" smysl." (obrázek dodat nelze)

pozorovatel
13. 10. 2004
Dát tip
StvN: Počkej, počkej. Myslíš tím, že se mě vrahové netýkají? Jinak text je záměrně napsán jakoby nejistě, protože takové názory jsou společensky nevhodné.

dadik
13. 10. 2004
Dát tip
tohle nechám na vás chlapy....a ráda....:)))

StvN
13. 10. 2004
Dát tip
Má to hodně aspektů. Tys některé naznačil, ale záhy od nich utekl. Chtěl jsi to tak a tak to je. Čili se tohle dílo dá chápat spíš jako kamínek na cestě k poznání tvé osobnosti.

pozorovatel
13. 10. 2004
Dát tip
Vlastně přesně jsi to vystihnul. Ta moje úvaha je jak na cestě mýho pochopení, tak i na cestě poznání lidí (a tedy i sebe). Všechny mé názory v úvaze jsou pevné a stojím si za němi. Celé to vyvracení a znehodnocování mnou objeveného symbolizuje dialog dvou lidí (mě se mnou)... a taky společnosti.

Zcela souhlasím....s poslední větou. Jinak tak částečně. Neberu to, že by vrah byl výš než ostatní. úvaha je to zajímavá*

pozorovatel
13. 10. 2004
Dát tip
Díky. Nikdo není výš než ostatní. Leda vzhledem k něčemu... A klidně se se mnou hádej, jestli s něčím nesouhlasíš...i třebas malinko. Budu jenom rád.

tak jo. Líbí se mi Tvůj pohled na většinu a menšinu. Ale vysvětli mi, jak myslíš " Vrazi jsou důležití. Zabíjejí, aby ostatní mohli žít..."

pozorovatel
13. 10. 2004
Dát tip
To je taková stará myšlenka.... Lidí je hodně, strašně moc až neúnosně moc a tak když jeden zemře, přenechá své místo dvoum dalším. Všichni jsme vrazi - vyhozením nedojedlého jídla, masitou stravou (pro mě i rostlinou), už jen svým bytím ubíráme právo na život druhému...

Tak s tím už se dá celkem souhlasit. Já to zase vidím tak, že zabíjet je přirozené. Ve smyslu boje o přežití. Mír je uměle udržovaný stav. A neudržitelný, myslím. Lidí je fakt strašně moc.

pozorovatel
13. 10. 2004
Dát tip
Přesně (i s tím mírem, hlavně s ním). Proto nemám rád všechny ty nápisy a hesla PEACE. Dalo by se říct, že mír nechci. No, my si ho ani nezasloužíme...naštěstí.

Jsem ráda, že jsme se dohodli. vojáček

pozorovatel
13. 10. 2004
Dát tip
škoda, mohli jsme se krásně pohádat

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru