Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bard Přichází

20. 10. 2004
0
0
1182
Autor
Wizard

Můj pokus o fantasy zcela mimo mistra Tolkiena...založené přímo na vikingské mytologii...je to vlastně takový úvod do připravovaného díla, které se chystá...

Přišla zima. Obilí ustoupilo sněhové pokrývce a kamenná obydlí vypadala jako malé bochánky, byly z nich vidět jen dveře a stále kouřící komíny. Práce ve vesnici se omezila na několik nejnutnějších úkonů a místo klanových válek jezdili muži na loupeživé výpravy za moře. Za nocí, jako byla tato vypadal kraj nádherně. Měsíční světlo se odráželo od sněhové pokrývky jen místy porušené stopami vlků, protože zvěř se držela v lesích a medvědi si užívali zasloužený odpočinek ve svých doupatech. Slabý větřík si pohrával s holými větvemi stromů a sem tam zvedl pár vloček sněhu, aby si s nimi na chvíli zatančil a pak je nechal zase ležet mezi kamarády na zemi. V jedné z vesnic, jíž vládl moudrý jarl Thori zrovna všichni seděli ve veliké budově, popíjeli teplou medovinu a jedli opékanou zvěřinu, kterou den předtím ulovil nejlepší z lovců, kterému se pro jeho umění přezdívalo Ulf, tedy Vlk. Žil sám bez ženy a dětí a neměl ani mnoho přátel. I nyní seděl v rohu místnosti a zpod kapuce se díval na lidi okolo. Ozvalo se zaklepání na dveře. Byl smír a tak nikdo neuchopil rukojeť svého meče či sekyry. Otevřít šel Týrgal, nejslavnější z bojovníků široko daleko. Vlasy měl zdobené mnohými copánky a tělo tetováním. Na zádech mu „rostl“ světový strom Yggdrasil, na hrudi měl symbol, který jej měl chránit v boji, na levé paži dva Ódinovi vlci sledovali havrany svého pána a pravou zdobily spousty mečů. Za každou bitvu jeden. upravil si kožešinu, odstrčil závoru a otevřel. na okamžik byl oslepen větrem, který dovnitř vehnal sníh, ale když se znovu podíval ven,  uviděl muže zahaleného do pláště s kapucí, který v ruce držel loutnu. Pozval jej dál, jak bylo v té době slušností. „Zavítal k Vám bard přátelé,“ řekl melodicky, téměř jakoby zpíval „a za pohoštění Vám budu vyprávět o dalekých krajích,“ pokračoval brnkajíc na svůj nástroj „o statných recích, krásných děvách, o dracích a obrech, trpaslících z hor a álfech z lesů. O lásce a nenávisti, o lásce a zázračných zbraních.“ Jakmile dořekl poslední slovo, hned se kolem něj utvořil kroužek příběhů chtivých posluchačů včetně Týrgala, jehož žena se starala o hostovo pohodlí. Jediný Ulf zůstal na svém místě a dodnes nikdo neví, jestli mu bylo básníkovo vyprávění ukradené nebo si chtěl zachovat svou pověst samotáře a podivína, ze kterého měli všichni stejný respekt, jako ze svého ostříleného nebo spíše osekaného ochránce. Návštěvník se usadil na dřevěný stůl a sundal si kapuci, čímž odhalil své dlouhé blond vlasy, které jakoby zářily světlem hvězd.


idle
25. 10. 2004
Dát tip
to chci teda vidět barda s loutnou, jak přijde z mrazu a už při vstupu brnká do strun. buďto měl rukavice, a pak mu to moc nebrnkalo, nebo neměl, a pak musel mít v tu chvíli ztuhlý prsty a určitě by mu prospělo si je nejdřív zahřát, než začne hrát. nehledě na to, že na cestu měl loutnu určitě v něčem zabalenou, aby chvíli vydržela

Wizard
25. 10. 2004
Dát tip
idle: Taky si ty rukavice mohl sundat...navíc Vikingové jsou trochu odoilnější než typický středoevropan...

Walker
21. 10. 2004
Dát tip
Více fantazie a umění vkládáš do dílek, ve kterých se zamýšlíš nad světem a nad realitou.

StvN
20. 10. 2004
Dát tip
Tuším klasické hrdinské fantasy. Popis na začátku by snesl mnoho úprav. Neřeknu co s ním, jen bych doporučil dál číst knihy a trénovat a ono se to podá. Jinak je to napsaný docela čtivě. Ale příště udělej odstavce.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru