Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nezamykejte

20. 10. 2004
0
0
946
Autor
Jan_Smely

Teď jsem to dopsal. Dal jsem si na tom docela záležet, obzvláště na závěru (jak jinak). Myslím, že je to vážně dost dobrý, psalo se mi výborně. Řekl bych, že tohle je jedna z těch věcí, které ze sebe člověk nevyždímá, jen aby to bylo, ale které napíše, protože ho, jak se říká, políbila můza. Fakt se mi to líbí, jsem pyšnej:))

Blížil jsem se k baráku. Vyndal jsem klíče z kapsy a připravil si do ruky ten správný klíč. Když jsem stanul před brankou, uzřel jsem, že je na ní z druhé strany přilepen jakýsi malý lísteček. Tušil jsem, že na něm bude napsáno něco v tom smyslu, že se vyjímečně nemá zamykat, a odmykaje jsem se ujišťoval, že když je lístek nalepen zevnitř, a ne zvenku, sdělení, které je na něm napsáno, je určeno osobám, které přicházejí zevnitř, a ne zvenku, což byl můj případ. To je přeci jasné...

                Otevřel jsem branku, vešel, opět ji za sebou zavřel a zatímco jsem sebevědomě zamykal, četl jsem zřetelný nápis na modrém lístku: "PROSÍME NEZAMYKEJTE, Pharmos, a.s."

                Pokýval jsem lehce hlavou, vyňal klíč z právě zamčené branky, a přešel ke dveřím. Nevím už, jestli ty byly zamčeny, ale každopádně jsem vešel a opět na vnitřní straně dveří četl tentýž zřetelný nápis na modrém lístku, zatímco jsem zamykal stále ještě zcela přesvědčen, že výzva na lístcích platí jen těm, kdož jdou zevnitř ven, protože ti, kdož jdou naopak, tedy jako já zvenku dovnitř, nemohou zákonitě lístek vůbec spatřit, poněvadž jdou zvenku a lístek je zevnitř.

                Když jsem zamkl na dva západy a vytáhl klíč, zarazil jsem se. Dvakráte jsem četl, že nemám zamykat, a dvakráte jsem zamknul, po dvou západech na každém zámku. Tady něco nehraje!

                Asi dvě vteřiny jsem stál a koukal na modrý lístek. Pak jsem jen nevěřícně zavrtěl hlavou a s lehce ironickým politováním sebe sama jsem dvéře opět odemkl. Pak jsem zamyšleným krokem odešel průjezdem a ztratil se kdesi vlevo, snad na schodech. Branka zůstala zamčená.


Jan_Smely
27. 11. 2004
Dát tip
ok, tak já něco takovýho napíšu a dám ti to k podrobnému zhodnocení, ok?

theo
29. 10. 2004
Dát tip
ješiš to je blbý co takhle napsat něco ve smyslu: čistil sem si zuby a najednou koukám že že sem si na ten kartáček nedal pastu asi tak na dvě strany, nebo víc, klidně začal bych tim zak zazvoní budík, jaký máš pižamo, povlečení a tak jo a co nejvíc přechodníků, zření a tak, prostě to vyšperkovat

idle
25. 10. 2004
Dát tip
archaismy by tak nevadily, kdyby nekontrastovaly s použitím slov jako "barák"

Jan_Smely
21. 10. 2004
Dát tip
Ach ach, tak to se to asi moc lidem nelíbí, jak tak koukám... No, to mě mrzí, asi jsem nepochopený génius... :))

parallelka
21. 10. 2004
Dát tip
uoj...v tvem chaoticko smysluplnem stylu se kouskem nachazim...:)

Dero
20. 10. 2004
Dát tip
Muhehe ... Tušil jsem, že na něm bude napsáno něco v tom smyslu, že se vyjímečně nemá zamykat, a odmykaje jsem se ujišťoval, že když je lístek nalepen zevnitř, a ne zvenku, sdělení, které je na něm napsáno, je určeno osobám, které přicházejí zevnitř, a ne zvenku, což byl můj případ. -- vpravdě barokní souvětí ... :o)) Archaismy nesedí, přechodníky si nejsem jistej ... ale hlavně, že se Ti to líbí. :o))

Jan_Smely
20. 10. 2004
Dát tip
Jo, líbí :) Třeba to někdo ocení... Ale souhlasím, že tohle souvětí je vopravdu docela... barokní :)

StvN
20. 10. 2004
Dát tip
Trochu mimo můj vkus, ale nechci ti kazit náladu, když jsi na sebe tak pyšnej.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru