Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vrah je zahradník!

Výběr: srha, Print
27. 10. 2004
11
1
3296

 

nalívám čistýho: slovo je míjení

-slunce je úsečka-

-jablko přenosné-


-c-je-úst-nedočka-

-já-před-kost-je-

-luna-cest-sečka-

-opřen-

-nač-seč-

-před-

-čas-

-pře-

-


(Ozve se pár nesmělých tlesknutí, která brzy umlkají. Slovo si bere - kde se vzal, tu se vzal - první řečník.)


První řečník: Ehm. Ehm. No, já si, soudruzi, myslim, že todle je teda typická ukázka toho zpustlýho kapitalistickýho umění, že jo. Umění má bejt pro lidi a co je todleto, „slunce je úsečka“?! Slunce, jak všici můžeme vidět, je kolečko. Co je kolečko, to neni úsečka, že jo. Já si myslim-


(Náhle je přerušen kde-se-vzavším-tu-se-vzavším druhým řečníkem.)


Druhý řečník: No... Ano. Tady soudruh má v podstatě pravdu, i když to vyjádřil, abych tak řekl, jaksi laicky, ale i toho je nám, soudruzi, zapotřebí. Ten pohled zdola! Mně, jako literárnímu vědci, by nevadilo, že básník vidí slunce jako úsečku, může se koneckonců jednat o důmyslné ztvárnění vztahu mezi - mezi - ehm - abych tak řekl - sluncem a člověkem, jakási metafora, které předcházelo synekdochické nahrazení slunce jeho paprskem, ehm. Ale já se ptám, soudruzi, potřebujeme takové synekdochy? Vždyť koneckonců, co je to synekdocha? Náhrada celku částí! Potřebujeme my dnes nahrazovat celek částí? Nepotřebujeme, soudruzi! My si dnes můžeme dovolit v literatuře napsat vše naplno! Dnes, v době, kdy-


(Náhle je přerušen kde- zkrátka, objevil se třetí řečník.)


Třetí řečník: Ano, ano. Naše doba nepotřebuje planých experimentů, jež jsou cestami, které nikam nevedou. Abych vás neuvedl v omyl, my pochopitelně nejsme proti experimentu jako takovému, ale i takový experiment musí být angažovaný, musí mít svou pevnou ideovou základnu! Dnes naštěstí již víme, kam cesta skutečně vést má: k člověku! Já před kost je! Hřbitovní poezie let třicátých nám nadělala v kultuře pěkné zmatky, ale teď máme, zaplaťbůh, vše plně pod kontrolou. Soudruzi!


První řečník:

Ty, země česká,

jaká jsi hezká,

jaká jsi krásná

na jaře zrána.


Na dvoře k traktoru

přilítla slípka,

zdali tam zrno

nenajde.


Druhý řečník: Ehm. Já, jako literární vědec, mohu říct, že tohle je příklad moderní angažované poezie, která dostála svému úkolu - ehm - svým úkolům v životě moderního člověka. Od takzvané frézistické poezie, ehm, se, jak si jistě všimne i laik, pronikavě liší moderní formou, už ten rým krásná/zrána, ehm, se ve frézistické poezii nevyskytuje. Můžeme tedy říci, že jsme opět učinili krok, ehm, vpřed.


Třetí řečník: Musím přiznat, že ačkoliv sdílím názor svého soudruha předřečníka, měl bych přece jen výhradu celkovému vyznění básně. Ono „nenajde“ na konci zdá se mi příliš negativním. Na druhou stranu však, když o tom přemýšlím, možno říci, že tím je vytvořeno v básni jakési pnutí, které, ano, dává procítit hloubku strastiplné existence, nejistota, kterou v recipientovi verš zanechá ohledně osudu slepičky... Soudruhu, nevíte, zdali slepička nebyla slepá? Výrazně by se tím posílilo sociálně-třídní vyznění básně. Bez celkového kontextu, nevíme-li, kdy byla báseň vytvořena...


První řečník: To je moje. To sem si teďka vymyslel.


Druhý a třetí řečník unisono: Výborné. Bravo. Autentické? Autentické! Geniální.


Hlas:

Ohněm mě spal

a pozři zemí

kostmi jsme němí

kostmi jsme včera němí


Druhý řečník: Je třeba se zajímat o aktuální problémy! A já, ehm, jako literární vědec ti říkám, že ten tvůj psychologický deníček stojí za hovno.


(Řečníci se berou za ruce a tančí za zpěvu písně „Já ti ho tam našroubuju, já ti ho tam dám.“)


1 názor

B.Ezejmenij
16. 11. 2006
Dát tip
naprosto vážně se chechtám...*

Lyrae
28. 05. 2005
Dát tip
to je skvělé, nevidím to tedy tak odborně jako někteří, ale pobavilo mě to. tip

Empty
05. 02. 2005
Dát tip
:-)))))) Skvělá věc!*t

Danny
20. 12. 2004
Dát tip
trošku mi to připomíná moji Organizaci spojených neuronů... T.I.P.

Gianni
15. 12. 2004
Dát tip
Ano! Tohle budeme hrát na letošních Majáles! Geniální!

papouch
08. 11. 2004
Dát tip
dík za avi nejhorší na tom je, že to není nic absurdního, ono to tak skutečně za normalizace probíhalo... :-)) :>

gwiber
07. 11. 2004
Dát tip
Haúúú, tohle by chtělo secvičit a sehrát na některém poetickém večeru aů TIP

Miroslawek
05. 11. 2004
Dát tip
jo a... čet tohle papouch?

Ne-e, myslím, eslivá teda ta otázka směřovala na mne

Miroslawek
05. 11. 2004
Dát tip
to bylo jen řečnické avízo patřičným směwem ;o)

Inu, komu není shůry dáno, je blbej:o)

Miroslawek
05. 11. 2004
Dát tip
Naše soudružka učitelka češtiny nám vtloukala do hlavy: Pomni lověče, že blbec jsi, dokud se nenaučíš psát. S odstupem let jsem stále nejistější v tom, jak si to mám vlastně přebrat.

Trénuj na hrachu! Těžko na cvičišti, lehko na bojišti...

Miroslawek
05. 11. 2004
Dát tip
člověče, samozřejmě ;o)

Miroslawek
04. 11. 2004
Dát tip
a já jako literární patlatel... si to ještě jednou přečtu ;o)

Makča: Woo hoo! To je vono:o))) Doktor Faustus, CandátScientiae: Máš to mít... I s vjenováňym:o)

drfaust
28. 10. 2004
Dát tip
bingo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! tohle chci i k nám!:))) donutilas mě nachvíli vzkřísit srhu... ale to je tak jediný, co vona ještě zvládne, fakt...!:) jínáč já měl včera rozepsaný podobný drama osoby a obsazení: kartáček zubní - štětináč, kružítko - bidlo, telefonní seznam - mirek dušín pak jsem to ale smáznul...

Makča
27. 10. 2004
Dát tip
odkazy na poetiku absurdního dramatu fungují zde jako prostředek tektoniky textu s významovými přesahy k dílům velkých ironiků jak domácích, tak světových literatur 2. pol. 20. stol. pravdu díš bavila jsem se, i když vím, neměla jsem...jelikož autor si postmoderně (a záměrně touto primitivní technikou, kterou poukazuje na vyčpělost způsobu tvorby jako takového)se čtenářem zahrává a výslovně ho upozorňuje, aby bral celý text vážně.... sáhlo mi to do tajné komůrky srdce a mysli, coby literární věděc se zamyslím, jestli mi to diplom dovolí (až ho teda budu mít) Zdar!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru