Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Desatero pro literární bohy

01. 11. 2004
4
0
4354
Autor
Jinny

Takže aby mezi námi bylo jasno: nepovažuju se za literárního génia a nejsem tak dobrá, abych se odvážila někoho poučovat. Jenže píšu už nějakých šest let, od svých čtrnácti, a za tu dobu jsem se dost naučila (o psaní...¨). Takže nabízím pár rad a ti, kdo by rádi poskočili z úrovně amatéra, můžou souhlasit a přidat vlastní. Ostatní se snad aspoň pobaví.

 

  1. Zapomeňte na to, co vás naučili ve škole. Žádné zastavení ve vyprávění a popis nové osoby na stránku. Nebuďte tak arogantní, nepočítejte s tím, že někdo vás bude číst kvůli tomu, jak hezky jste to napsali. Spisovatelský talent má spousta lidí, ale ten vypravěčský je mnohem důležitější, takže nesklouzněte k blábolení o ničem. Pište co nejvíc, jenom tak se to pořádně naučíte – jako cokoliv jiného.
  2. To, co napíšete, musí být srozumitelné, přestože si spousta spisovatelů myslí, že musejí být záhadní. Pak klidně napíšou něco, čemu sami nerozumějí, a počítají s tím, že čtenář to pochopí. Nepochopí.
  3. To vy ovládáte příběh, ne on vás. Věty jako „Ten příběh chtěl být vyprávěný“ jsou jenom pitomý fráze. Objevte díru do příběhu a ostatní přestane existovat. Věřte si – proč myslíte, že Spielberg byl a je tak úspěšný?
  4. Nebuďte zbyteční a pište tak, jak nikdo jiný nepíše. Nikoho neuchvátí vyprávěním o tom, jak se dva potkali, vyspali a špatně to skončilo. A když už takový příběh máte, asi chápete, že budete trapní s „důkazem jeho touhy, „hroty jejích ňader“ a tím, jak to bylo, „když do ní vstoupil“. S „Miluju tě.“ – „Jdi do prdele!“ se na druhou stranu taky nikam nedostanete. Prostě buďte svoji, nestojíte snad o nálepku třeba „český Irving“.
  5. Vyprávění musí fungovat a to je vaše nejtěžší práce, čtenář k vám ovšem nebude tak kritický, jako vy sami k sobě. Spousta lidí přece čte jenom, aby si ukrátili čas. Zásadně se ale vyhýbejte frázím jako „to je ale hloupý příběh“, „co to vyprávíš za pohádky“ a „je to trochu překombinované. Ona totiž ironie může být velice ironická.
  6. Pište, o čemkoliv chcete, ale musíte se umět prodat. Nesnažte se dělat konkurenci Pawlowské, Vieweghovi, Hercíkové a Šabachovi, kteří jediní se tu uživí psaním. Vy nejste Viewegh a co funguje u něj, u vás nebude. Všichni se snaží psát literaturu ze současnosti, takže sorry, brouku, lízátko je už olízaný.
  7. Počítejte s tím, že co mohlo být objevené, už objeveno bylo. Ve sci-fi už nemůžete přijít to, co dávno vymysleli Asimov, Clarke a Heinlein, stejně jako tupost se snažit o fantasy „ve stylu Tolkiena“ – 90% procent autorů fantasy vykrádá Tolkiena a zbytek Sapkowského! Opisování je povoleno, ale dejte tomu svůj šmrnc.
  8. Spěte se svými postavami, trapte se s nimi a přemýšlejte za ně. Jsou to lidi jako vy a dělají podrazy, jsou chytří a snad i sympaťáci. Většina lidí nakonec stejně knížku dočte, protože chce vědět, jak to skončí s jejich miláčky.
  9. Čtěte. Pořád. I brak vás může hodně naučit, protože je důvod, proč si nakladatel myslí, že se prodá. Mějte úctu k těm, kterým knížky vyšli. Vám ještě ne.
  10. Zajděte si do knihkupectví, ať vidíte, jakou máte konkurenci. Uvidíte, že tak špatně na tom nejste a dojde vám, kolik nakladatelství u nás vydává jenom americké autory. Takže jim pošlete svoje dílko a mějte trpělivost. Nenechte se odradit tím, že odpoví, že „o literaturu tohoto druhu nemají zájem“.

 

Ámen…


Jinny
10. 11. 2004
Dát tip
StvN: Pro mě je spíš důležitý, že když se rozhlídneš v knihkupectví, tak většina knížek je prostě zbytečných. Máš sice pravdu, že něco ještě objevit jde, ale to už člověk musí být geniální (což 99,9 % spisovatelů není). Není fér, když člověku s talentem, který zásadně vykrádat nechce, nic nevychází, a pitomečkovi, co kopíruje, každej rok jedna knížka. Svým způsobem OBČAS ukrást myšlenku je lepší než se zaseknout. Takhle jsem to myslela. Materialistka možná jsem, ale jak jsem podotkla, u nás se prostě psaním uživit nedá. Tady nejde o prachy, ale o tom, aby tě někdo čet - a to nebude, pokud ti nebude rozumět nebo si budeš hrát na Šabacha atd. Á propos - brak je vždycky čtivě napsanej...

StvN
10. 11. 2004
Dát tip
Podle mýho skutečně dobrej autor se uživí. Jde o to nepodlehnout. Jinak vymyslet se toho dá celá spousta. Voltaire nemohl psát o Mobilní komunikaci, protože nebyla. Jak se vyvíjí svět a kultura, vyvíjí se i litaretura. Vem si například Einsteina. Před ním si všichni mysleli, že maj základní fyziku vyřešenu. Byl Newton a hotovo. Stejně tak může přijít i autor, který uvidí dál a hloub, než předešlí.

Jinny
10. 11. 2004
Dát tip
StvN: Uznávám, že když to vidíš takhle, pak určitě...

StvN
10. 11. 2004
Dát tip
Přesně takhle to vidím. Myslím, že se s tím dá souhlasit celkem bez boje. Ale nejsem dokonalý. Zatím.

Jinny
10. 11. 2004
Dát tip
Jenom Klaus ví všechno ;)

katugiro
10. 11. 2004
Dát tip
StvN: na druhou stranu mobilní komunikace nic neřeší, většina základů se rozebrala v Bibli, v antice... technický pokrok je spíš omáčka k těm podstatným věcem, řekl bych. Možná ne vždycky.

StvN
10. 11. 2004
Dát tip
Ano, byl to ubohý příklad. Měl ale naznačit, že není vše vymyšleno. Ten Einstein je už lepší příklad. Ve filozofech se moc nevyznám, ale co Nietzsche? Nicméně lidé jsou stejní a my je akorát můžeme postavit do jiných situací, stejně se ale budou chovat podle několika málo základních vzorců.

katugiro
10. 11. 2004
Dát tip
No právě. Na druhou stranu (to už je zase ta první), lepší omáčka je lepší jídlo, lepší jídlo lepší život... je o čem psát.

StvN
10. 11. 2004
Dát tip
A vše tak, jak má být.

Noe1
09. 11. 2004
Dát tip
Nejvíc mne zaujalo "Spěte se svými postavami" ... já jim vyřídím, žes mi to doporučila, třeba tebe holky poslwechnou :-)))))))

StvN
09. 11. 2004
Dát tip
Nesouhlasím především s: Nebuďte tak arogantní, nepočítejte s tím, že někdo vás bude číst kvůli tomu, jak hezky jste to napsali. Spisovatelský talent má spousta lidí, ale ten vypravěčský je mnohem důležitější, Počítejte s tím, že co mohlo být objevené, už objeveno bylo. I brak vás může hodně naučit To jsou vážně nesmysly. Příliš spoléháš na zkušenost a málo na rozum, jsi materialistka a tvé rady jsou tak dobré k tomu, aby byl člověk úspěšný, ale ne nesmrtelný. Úspěšný za života, ale zapomenutý po smrti. Takže pokud někomu jde o prachy, bude se tím řídit, pokud někomu jde o umění, půjde svou cestou.

Jinny
08. 11. 2004
Dát tip
kataguiro: Kdybych to napsala vážně, tak by to nikdo nedočet. Což neznamená, že by ty rady byly nepoužitelný, ale přece nejsme na literárním semináři, abych někomu vnucovala svůj styl psaní ;)

katugiro
08. 11. 2004
Dát tip
fajn

katugiro
05. 11. 2004
Dát tip
čekal jsem asi trochu vážnější rady, než "piště, čtěte, buďte sví"... ale třeba to někomu pomůže :)

a2a2a
02. 11. 2004
Dát tip
Na první pohled souhlasím. Na druhý jsem líný. Ale pravdu máš.

Paranoicus
02. 11. 2004
Dát tip
Pěkný. Pravdivý. Smutný.

Jinny
02. 11. 2004
Dát tip
Děkuju ;) Vaud: Souhlasím a taky mě to napadlo, ale holt desatero je desatero. Zkracovat stejně přijde spoustě lidí krutý.

Dash_707
01. 11. 2004
Dát tip
Ufff... :o))

John_Ceder
01. 11. 2004
Dát tip
Nebuďte zbyteční a pište tak, jak nikdo jiný nepíše. Nikoho neuchvátí vyprávěním o tom, jak se dva potkali, vyspali a špatně to skončilo.

Sunmoon
01. 11. 2004
Dát tip
Jinny: gratuluju k velmi čtivě napsanému návodu. :o) t*

Jeheheman
01. 11. 2004
Dát tip
mně se to líbí:o))***

bohus
01. 11. 2004
Dát tip
stojí To za úvahu

Vaud
01. 11. 2004
Dát tip
Já bych přidal ještě: až něco napíšete, tak to pak o 1/3 zkraťte! Dílko se tím o 1/3 zlepší. Nikdo není zvědavej na košatý pindy! *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru