Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Miloš Urban:Sedmikostelí

03. 11. 2004
0
0
2727
Autor
tschiko

kdo tuhle knížku otevře, hned jí propadne, hodně čtivý, doporučuju jako odreagování od reality

Urban, Miloš: SEDMIKOSTELÍ, gotický román z Prahy

Nakladatelství: Argo, 2001

 

Miloš Urban, nar. 1967, je anglista a nordista, překladatel a nakladatelský redaktor, spoluautor románové mystifikace Josef Urban: Poslední tečka za Rukopisy (nová literatura faktu)

 

Sedm kostelů na pražském Novém Městě a série děsivých vražd. Nad Prahou se skláněl stín podzimu, když podle tajného rozpočitadla začali umírat lidé. Odpovědnost padla na nevinného – člověka bez zaměstnání a budoucnosti, jen s nadáním, které neuměl prodat a s láskou k městu, které mu hynulo před očima. Utrpení ho rozdrtilo na tisíc a jeden kus, ale našel se někdo, kdo kousky posbíral, vyčistil je a přetavil na střepy: slepil z nich skleněného muže, golema, zjevovatele pravdy, v němž lze číst jako v křišťálové kouli. Byl jím mladý svobodný bývalá policista, který s ke svému povolání dostal jen ze zoufalosti – jeho jedinou a opravdovou láskou byla historie, hlavně doba středověku a osudy obyčejných lidí v ní žijících. Do doby minulosti ho vracela krásná středověká architektura.

            Hlavní hrdina Květoslav, který se za své jméno neskonale styděl, měl v oblibě potulovat se po pražských kostelech, kde se mu zjevovaly činy dávno minulé, které se zde dříve staly. Náhle ale začali umírat lidé, kteří měli co do činění s přestavbou oněch kostelů či s přetvářením tváře středověké Prahy. Na scéně se brzy objevil rytíř z Lübecku, Matyáš Gmünd, který si najal Květoslava jako průvodce po pražských kostelech pod záminkou, že do nich chce investovat a přestavit je do původní podoby. Přitom ale jen využíval Květoslavovy schopnosti vidět věci dávno zapomenuté, stejně jako využíval jeho kolegyni Rozetu, ke které nejen  Květoslav cítil nemalé sympatie.

            Květoslav se ve službách policie snažil přijít na kloub záhadným vraždám, ale rytíř z Lübecku ho brzy zasvětil do tajemného společenství, které mělo za úkol vrátit se do minulosti svým životním stylem a navrátit Praze její dávnou gotickou podobu. Květoslav se dozvídá, že všechny vraždy měl na svědomí sám Gmünd, který se tím zbavoval architektů, kteří kazili původní tvář města.

            Existenciální hororový román Sedmikostelí, jehož každou novou kapitolu uvádí úryvky z expresivních básní Weinerových, Mikuláškových, Coleridgeových či existencionálních veršů Máchových, nabízí napínavé řešení detektivní zápletky, ale zároveň naučí člověka více si všímat krásných věcí kolem sebe a přemýšlet o detailech, které dříve bývaly jen nicotností každodenního života.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru