Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak jsem šel do práce.

05. 11. 2004
3
0
1349
Autor
Don_Walker

Jsem od přírody cílevědomý typ. No možná chci být od přírody cílevědomý typ a tudíž dělám třeba to, že si nařídím budík na šest ráno i přesto že můžu jít do práce až na devět.Což má za následek  to,že jakmile mi začne budík zvonit,okamžite si uvědomím jaký jsem byl naivní idiot a podle situace spím do sedmi nebo do půl deváté.Abyste mi rozumněli, délka spánku je závislá na tom jestli jsem byl večer kalit nebo ne.Což je naprosto normalni jev u většiny lidí.

 No a dnes ráno o půl deváté jsem se malátně propotácel koupelnou, kde jsem nestrávil víc času než bylo nutně nezbytné a znatelně svěžejší se v kuchyni posilňuji růžovoučkým ibalginem. O pět minut později už kráčím směr práce.Mám to sice jen pět set metrů, ale když už jsem se tím zaspáním uvedl jako správné líné hovado, tak si to ted přece neskazím a tu jednu zastávku z Hybešky na Václavskou pojedu šalinou,ne? Při čekání na zastávce přemítám o tom co se asi včera večer všechno dělo, z čehož mě vytrhnou až dva blížící se autobusy a za nimi plazící se šalina.Koukám že je to jednička,ta bude určitě narvaná a s vědomím že všechny autobusy, šaliny a kdovíco ještě, musí jet na Václavskou,nastupuji do prvního co zastavuje.

 Jelikož stejně jako cílevědomý jsem i bystrý a všímam si každého detailu, tak mi neujde že tenhle autobus má všehovšudy osm sedadel vzadu a šest vepředu.Sakra,sakra říkám si když civím na ten prázdný prostor mezi nimy,je tam jen tyč se spoustou popruhů…všude reklamy na invalidní vozíky….docvakávač mi začíná fungovat, no jasně!To je pro postižený lidi na vozíčcích, chytrý, obdivuju.Mám radost jak  moc bystrý jsem a málem se začínám opájet svou vyjímečností, když se ozve: ,,příští zastávka Červený kopec!” Jejda! Horečně vzpomínám kde to je…. Do hajzlu! Červený kopec je daleko! A taky vysoko! Ve vteřině mi všechno dochází,  chybějící sedadla, tyč, popruhy, invalidní vozíky….Na tom posraným Červeným kopci je nějakej ústav pro dlouhodobě nemocný či hospic nebo co, ja se zabiju.Ale neklesám úplně na mysli a nehroutím se do sedadla, možná taky proto že bych si rozsekl hlavu o tu tyč a zůstal viset na popruhu, no a protože jsem si vědom toho, že jestě víc než bystrý, jsem rychlý, mrštný jako kočka, s postřehem orla a vidím otevřené dveře.Takže v duchu dnešního rána , visíc na madle, zůstávám tupě zírat na dveře kteréžto, se sykotem jim vlastním,

zavírají. Achjo, právě projíždíme okolo mé zastávky a já si všímám dědka, který sedí na jednom z mála sedadel, v ruce drží nějaký ovocný stromek, nedůvěřivě na mě čučí a

určitě si mě zkouší zařadit mezi dlouhodobě nemocný,neřku-li umírající, i když po té kalbě

bych do jedné z těch skupin možná zapadl, v duchu se uchichtnu.

 Právě stojíme na křižovatce kousek za mou kýženou zastávkou a ja se rozhodl použít něco ze svých pověstných vyjednavačských schopností na toho mileho ridice, které mam ještě rozvinutější než mrštnost a hbitost, vždyť mu to nic neudělá když mi tady otevře přední dveře. O minutu později se už řítíme směr Červený kopec a já jsem celkem rád že jsem nedostal přes držku, i když, co si budeme povídat, s mým postřehem a pověstnýma rychlýma rukama může být ten kokot rád ze na tý křižovatce nevystoupil on. Libuji si v tom, že jsem ho nechal žít a užívám si cestu.

 Tak jsem tady,Brno mám jako na dlani,výstaviště…Komín…Bystrc…ještě že nevidím Veverskou Bitýšku,to už by bylo moc.Vracím se na silnici a zůstávám hledět na značku s přeškrtlým nápisem Brno.No jooo! Už to chápu, vždyť jsem včera v hospodě říkal ze chcu vypadnout z Brna!Osude ty debile! Ja myslel do zahraničí ty kokote! S úsmevem odcházím vstříc kilometr a půl vzdálené zastávce šaliny, protože jak jsem zjistil, tak tenhle autobus jezdí jenom  ve čtvrtek a v létě. Uvidíme zítra,třeba už budu psát povídku z Novýho Zélandu.
Stínovlas
14. 08. 2006
Dát tip
No tož docela dobrá povídka, četla jsem lačně až do konce. Ty sprosté slova no nevim, nevim - ale budiž :-) Být ten text trochu kultivovaný - odstavce, interpunkce a tak, dala bych i tipíka.

sammara
11. 11. 2004
Dát tip
Je to dobré, připomnělo mi to bývalého přítele kterému jsem kdysi na křižovatce řekla "pozor tramvaj" a on se málem nechal zajet... Od té doby jsem vyhlásila že když budeme v Brně tak budeme jezdit šalinou ale v Praze jedině tramvají:) Tip

Don_Walker
08. 11. 2004
Dát tip
Dik za pekne ohlasy:),cekal jsem jich taky vic,hlavne tech karavych abych se poucil.Ale nevadi, snad priste.

Empty
06. 11. 2004
Dát tip
:-))))))) Je zvláštní, se tvá povídka ještě nesetkala s žádným ohlasem. Já jsem se moc dobře pobavil*t

chicoria
06. 11. 2004
Dát tip
Jo je to dobré a z Brna, takže...... tip:-)*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru