Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Odborník ví, co je pro vás dobré

08. 11. 2004
8
0
3411
Autor
Aaria

Chytly mě zuby. To se stává. Natekla mi celá pusa a bolest se šířila tak intenzivně a tak rychle, že jsem za chvíli ani nevěděla, co mě přesně bolí. Jistý bylo, že mě bolí všechno od zubů níž.

V pondělí jsem to už nemohla vydržet a vydala se na internet, abych zjistila stav zubařů v Pardubicích. Bylo jich požehnaně a tak jsem zavolala na první číslo, které mi padlo do noty.

„Dobrý den, berete akutní případy?“

„Dobrý den. Jak akutní případy?“

„Chytly mě zuby a už se to nedá vydržet.“
“A vy nemáte svýho zubaře?“

„Mám. Ale v Pardubicích studuju a domů to mám krapet z ruky. A ty zuby vážně bolej.“

„Aha, takže vy jste studentka… A nejste z Pardubic…“

„Jo, nemohla by mě, prosím, paní doktorka vzít?“

„No jo, mohla… Ale objednáváme až od půlky prosince.“

Seděla jsem mlčky a nevěřícně jsem zírala na monitor před sebou. Měla jsem pocit, že si paní dělá srandu. Byla bych bývala ochotná se zasmát i přes bolest mých sanic, kdyby to sranda byla. Ale v oné chvíli mi došlo, že to je realita a já slyšela sama sebe jak se šokovaným hlasem loučím.

„Dobrý den, jsem studentka z Pardubic a děsně mě chytly zuby. Nemohla bych se u vás stavit, aby se mi na to paní doktorka koukla?“

„Máme plno,“ pravil ženský hlas na druhém konci.

„A co hippokratova přísaha?!“ vřískla jsem do telefonu, co mi otok dovolil.

„Jděte si ke svýmu zubaři.“

„K tomu to mám přes sto kilometrů a ty zuby mě bolej teď!“

„Paní doktorka je ve skluzu.“

„Hm, díky za ochotu,“ (a stejně hnusnej den, jako mám já), chtělo se mi dodat.

Stále jsem nemohl uvěřit svým uším, nemohla jsem pochopit realitu všedního dne. Pořád jsem myslela, že se z toho probudím. Doufala jsem…

„Dobrý den, děsně mě bolí pusa. Můžete se mi na to podívat?“

„Máme plno. Ale můžu vás objednat. Chcete se k nám zapsat?“

„Ne, nechci. Chci, abyste mě ošetřili. Ty zuby mě bolej teď. Tři noci jsem nespala.“

„A co vám je?“
„Proboha, jak to mám vědět? Nejsem doktor. Jsem oteklá jak meloun.“

„Objednám vás…“

Tohle byl ten bod zlomu, kdy jsem začala brečet. Tohle je šílený. Tohle je jako ze špatnýho filmu. Rezignovala jsem, zvedla telefon a zavolala na ústřednu krajský nemocnice v Pardubicích. Nikdo to nebral. Zkusila jsem druhý číslo a ozval se opět ženský hlas.

„Dobrý den, prosím vás, máte tam pohotovost?“

„Tohle je stomatologie.“
„Tak to mě vážně těší. Berete akutní případy?“

„Až od pěti večer.“

Přemýšlela jsem nad slovem AKUTNÍ. Vždycky jsem ho měla spojený se synonymem vážný – k vyřízení hned. A teď jsem byla na planetě, kde tohle slovo, jak se zdá, všichni chápou opačně.           

            Pochopila jsem, že se nedá jinak, než začít hrát na city. Sbalila jsem kamarádku a s oteklou tváří a kruhama pod očima, jsem si to štrádovala na polikliniku. Zabouchala jsem na jedny ze dveří, ze kterých se neozýval zvuk vrtačky (i přes veškerou bolest jsem cítila ten nutkavý pocit utéct) a v celé své obludné kráse vyjevila mladé sestřičce, o co si smrtelník, jako já, žádá. Koukala se na mě, jako bych přilítla z Marsu (tady se naše pocity shodovaly), nicméně mi oznámila, že pan doktor má plno.

„Ale já tři dny nespala. Bolí to jak čert.“
„Tak si zajděte k Ideonu, tam je zubařů dost.“
„Tam se mnou taky vyrazili dveře.“

V jejích očích se objevila účast. „Ale mi máme objednanýho pacienta na jedenáctou a bude to dlouhej zákrok. Můžete počkat, ale nevím jak to bude dlouho trvat a pak…“

Bylo mi jasný, že slovo dlouhý v sobě skrývá něco ve smyslu: Může se stát, že na vás nevyjde řada bez objednání, bez založení karty u našeho doktora, bez…

Pokrčila jsem rameny, vzala za kliku a vyšla na chodbu. Chvíli jsem meditovala nad mým pondělním dopolednem, kdy namísto abych poslouchala přednášky, které mi mohou pomoci při mé bakalářské práci, jsem sháněla někoho, kdo mi věnuje deset minut svýho času, a když nic jinýho, aspoň mi píchne něco proti bolesti, abych už konečně dala pokoj. Po krátké rekapitulaci dne jsem se začala smát tak bláznivě a ironicky, jak mi to pravá půlka ksiftu dovolila. 

Teď sedím doma před počítačem s oteklou a bolavou pusou s nadějí, že zítra nebude mít MOJE doktorka dovolenou.

 



 


Aaria
25. 11. 2004
Dát tip
Andulka: No, nevím jak tam u vás v USA, ale v PU pohotovost funguje od šesti večer... Můj doktor mě opravdu přijal hned, ale to jsem si za ním musela xx Km dojet a poslední, co mě sestry daly byl telefon na pohotovost. Kdo nezažil, neuvěří. A pravdou je, že mi hodně lidí říká: To se stát nemůže, to si nemůžou dovolit. Druhou pravdou je, že všem přeju, aby se jim to nestalo.

Andulka
25. 11. 2004
Dát tip
pohotovost by pohotove mela byt otevrena 24 hodin, sedm dni v tydnu......v tom pripade se omlouvam, me vubec nedoslo ze by to slo, aby fungovala jenom do sesti.....navic kdyz je to emergency, kazdy doktor, zubar te musi vzit bez ohledu jestli vubec na to mas nebo ne. ...kurna...nikdy me nesmi rozbolet zuby az budu u nasich...:-))) ...i kdyz ja bych si sedla do prvni cekarny a nehnula se odtamtud....:-))))

Andulka
24. 11. 2004
Dát tip
Napsane to je ctive a lehce......ale nemuzu souhlasit s obsahem. Me prijde naprosto logicke, ze kdyz te boli zub a je to bolestive tak a) tvuj doktor te prijme hned...od toho je tvuj doktor b) pokud si mimo - tak je zubarska pohotovost.....jeji cislo ma kazda zubarska sestra a jdes s tim na pohotovost! Takze logicky to ze si nejsi schopna se o sebe postarat neni problem naseho zdravotnicvi, ale tvuj.....:-). No jo, nekamenuj me. P.S. Doufam, ze jednou za rok chodis na zubni kontrolu a jednou za rok si nechavas cistit zuby od zubniho kamene a pravidelne kazdy vecer flosujes....:-). Mas jedny zuby....dalsi ti uz nenarostou ...:-) ....utikej s nima na tu pohotovost....drzim palce.

beda
17. 11. 2004
Dát tip
*

clovrdik
13. 11. 2004
Dát tip
cizímu neštěstí se člověk vždycky zasměje, vždyť to znáš :-); TIP a díky za pobavení :-)

rainman
12. 11. 2004
Dát tip
joj, to je jako zlej sen :-(...snad to takhle nejni všude; a ono se to stejně těm "takydoktorům" někdy nějak vrátí...rozhodopádně s Tebou cítíme a ať jsi brzo ok :-))

Solitary
10. 11. 2004
Dát tip
Hezky poutavý - spíš vyprávění (nebo reportáž, jak kdo chce). Vůbec se mi tomu nechce věřit. Takovým "doktorům" by se měl odebrat diplom. Snad ani ze zákona to není možné!!!?. No, kdyby rozbolely zuby mě, asi bych ani nikam nevolala a rovnou bych vtrhla přímo do ordinace. V čekárně bych ztropila takový výstup (výhružky, předstírané mdloby apod.) , a to tě pak radši "doktor" vtáhne do ordinace, aby si neuříz ostudu. Asi jediná účinná metoda. Slušnost není na místě. Tak přeju zdar a sílu!

Aaria
10. 11. 2004
Dát tip
Solitary: :-)) Chápu. Já někoho v takovým stavu doprovázet, taky ztropím scénu a nějak ho tam protáhnu. Ale já byla sama za sebe a byla jsem bolestí tak bez sebe, že už jsem si ani nedovedla představit, že bych se ještě rozčílila. Díky, že jsi tu byla. Měj se krásně, pa Big_George: Díky, že jsi tu byl.

Sunmoon
09. 11. 2004
Dát tip
nějak je mi jedno do jakýho útvaru to patří. Dobře se to čte, jen ten obsah je více než smutný...to jako FAKT, Ari? Opravdu Tě prostě nikde nevzali?!? Jednou jsem tohle zažila, měla jsem pocit, že omdlím bolestí, věděla jsem, že u nás v ulici zubař je, i když ne pohotovost. Cizí doktorka a vzala mě. Pravda je, že jsem si to musela zaplatit a měla takový nájezdy,jestli se nechci přeregistrovat...ale...každopádně jsem dopadla dobře. Tohle se mi snad ani nezdá možný...:o/// t* za perfektní vyprávění.

Aaria
09. 11. 2004
Dát tip
Vesuvanka: Díky:) Vaud: Děkuju za připomínky. Faktem je, že to chyby jsou, ale to je snad poprvé, co mi nevaděj. Třeba až odtečtu, zamyslím se nad tím:-)))) Ale díky!!:-) Sunmoon: Hm, bohužel je to fakt. MOje zubařka pěkně zuřila, když mě viděla, a když slyšela, co se dělo. No, sice nevypadám o moc líp, než včera, ale už vím na čem jsem. Díky, že jsi tu byla:-) Vždycky tě tu tak nějak ráda vidím:-)

Sunmoon
09. 11. 2004
Dát tip
no, když už se nevidíme osobně, viď? :o)) traky Tě ráda vidím/čtu...

Dero
08. 11. 2004
Dát tip
Je to napsané poměrně dobře. :o) * Mimochodem, měla jsi to vzít metodou Mr. Beana. :o)

Chazzy
08. 11. 2004
Dát tip
Je to opravdu dobře napsané a i docela vtipné, ale řekla bych že je to spíše kratší povídka, než fejeton. Každopádně se to čte velmi příjemně.

Chazzy
08. 11. 2004
Dát tip
Je to opravdu dobře napsané a i docela vtipné, ale řekla bych že je to spíše kratší povídka, než fejeton. Každopádně se to čte velmi příjemně.

Aaria
08. 11. 2004
Dát tip
Pane jo, omlouvám se za tu hrubku...my.....-))) all: Děkuju, že jste tu byli.

vesuvanka
08. 11. 2004
Dát tip
Pěkně napsané, dobře se čte... TIP I já Ti přeji, aby zuby přestaly bolet

Vaud
08. 11. 2004
Dát tip
Pěkný, až mně z toho rozbolel zub. Taky bych to šoup spíš do povídek.. Posílám TI hojivý TIP už vzhledem ke své profesi a bydlišti... Jen Hippokratovi bych dal velký H a krajský nemocnici bych zvážil velký K (jmenuje se Krajská nemocnice Pardubice tuším)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru