Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

NEBE

18. 10. 2000
0
0
528
Autor
Ela

„2000 metrů“ Při vyřčení tohoto slova všechny zamrazí v zádech. Nikdo se nezmůže na nic kromě ubohých vzdechů. Je to vzdálenost jako na konec světa. „Start“,ozve se hrubý výkřik. Hrubší než cokoliv, na co si teď vzpomínám. Stádo se rozbíhá. Ze začátku jsme jako velká rodina - stále spolu –při sobě. Nikdo nikoho nezradí a neuteče mu. Ale po pár desítkách metrů se rozprchnou jako kapky deště a už nikdy se nedají dohromady. Jejich životy se rozdělí. Každý má ten svůj. Já se taky odpojuji. Nemůžu se nechat svazovat tím strašným břemenem pospolitosti. Prchám před zodpovědností vůči všem. Myšlenky opouští mé tělo. „Nemyslet na nic ! “ Utíkám dál. Slyším své sípající hlasivky. Těžký,horký vzduch mi proudí v plicích. Nemůžu . Už nemůžu. Ruce svěsím podél těla. Nohy a jejich bezmyšlenkovitý a automatický pohyb. Žaludek se mi zvedá při pomyšlení jak tohle dopadne. Zastavuji. Chůze mi připadá jako spása. Jako něco nového, krásného a nepoznaného. Ale přesto je to ta nejobyčejnější věc, nad kterou se nikdo ani nezamyslí. Nejvzácnější věc v tuhle chvíli. Teď ji vychutnávám naplno. Jeden krok a ještě jeden a . . .znovu se rozbíhám. Zdá se, že to s menšími přestávkami jde lépe. Po pár metrech se ovšem má představa o tom, že to celé už končí, rozplývá. Dýchání je pro mě stále horší a horší. Další přestávka je nutná.Třesou se mi ruce i nohy. Oči se plaší při pohledu na bahnitou trasu, po které je celá cesta situována. U to dál nejde, už ani krok . . . . . . . . co to . . . . . zvedám hlavu. Nikdy jsem si té krásy nevšimla. Stromy nade mnou vytvářejí pomyslný vějíř. Tu a tam probleskne mezi větvemi paprsek slunce.Otvírá se přede mnou velká bílá louka. Země nepoznaná. Ponořuji se do vlny uvolnění. Necítím tělo ani mysl. Volná jako peříčko. Můžu vzlétnout kam jen se mi zachce. Třeba tam nahoru k nebesům. Mezi hvězdy a anděle.
IVANOL
05. 01. 2001
Dát tip
Taky jsem si zavzpomínal. A taky jsem si uvědomil, že krásné věci cítíme většinou až když trpíme.

Sarken
24. 10. 2000
Dát tip
zastavit se, aspoň na chvilku a zvednou oči …ne vždy se ten, kdo vzhlédne vysoko, spálí tak často zapomínáme…ženeme se za něčím, o čem ani pořádně nevíme,m zda to chceme, a nevidíme nebe nad hlavou. už nevnímáme, jak šumí listí….

Bambulka
18. 10. 2000
Dát tip
snad chápu... v ta pospolitost je ale v nás... i když je každý zodpovědný sám za sebe, přesto jsme radši s někým... zastavit se uprostřed každodenního shonu a podívat se na nebe... hele, támhle krouží nějaký dravec, vidíš? můžeš k němu... stačí jen natáhnout křídla... je to na každém z nás...

Falka
18. 10. 2000
Dát tip
Dočetla jsem... první pocit... vzpoměla jsem si, jak mě na škole nutili běhat patnáctistovku... bylo to podobné... vždycky jsem věděla, že to nezvládnu, že už nemůžu... křeče v přiše, nedostatek vzduchu, sípání v plicích... a pak rezignace... chůze... a poslední desítky metrů běžet znovu ze všech sil... a za cílovou čárou jsem padla do trávy a jenom dýchala... nádech - výdech... a pozorovala nebe nad hlavou... Mělo smysl.

Al Bynda
18. 10. 2000
Dát tip
Dohánějí mě vzpomínky. Ony už běží třetí kolo a já teprve druhé ;-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru