Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Referát - Pán prstenů

15. 11. 2004
0
0
13974
Autor
Sioban

Jde o slohovku do školy na téma Moje oblíbená kniha

Kdybyste viděli můj pokoj, nebo se zeptali mých přátel, jaká je má oblíbená kniha, jistě vám odpoví: „Bářina oblíbená knížka? To je jasné! Ona je blázen do Pána prstenů. Když se dá s Honzou do řeči nemluví o ničem jiném. Je to k nevydržení.“

Pán prstenů je opravdu moje oblíbená kniha. Napsal ji profesor anglosaštiny na Oxfordské universitě John Ronald Reuel Tolkien. Psal pohádky pro své malé syny. To vznikly knihy jako Tulák Rover nebo Dopisy děda Mráze. Mezi jeho tvorbu patřily i překlady mýtů z anglosaštiny. Např. Beowulf, Zelený rytíř a sir Gawain. Překladem jedné z básní se nechal inspirovat k napsání „dějin“ Středozemě, Silmarillion. Je to jeho celoživotní dílo, které díky svému perfekcionismu nikdy nedokončil. Bylo vydáno až po jeho smrti jeho synem Charlesem. Ale tomu všemu předcházela jeho láska k vytváření nových jazyků a písma. Měl nutkání k jazyku vytvořit i národ a historii. Vše zosobnil ve svém nejúspěšnějších dílech Hobitovy a trilogii Pán prstenů.

Co bych řekla o postavách? Středozem je domovem mnoha národů. Žijí zde elfové, lidé, trpaslíci, hobiti, entové, čarodějové, draci a podobné příšerky. Hlavní hrdina je Frodo. On nese prsten a závisí na něm osud celé Středozemě. Neméně důležití jsou i členové tzv. Společenstva prstenu. Postupně vám je představím. Tak začneme od nejmenších tedy hobitů. Sam je Frodův sluha i nejlepší přítel. I on nese na chvíli prsten. Svého pána následuje až k Hoře Osudu a pomáhá mu překonat nástrahy Temného pána. Smíšek a Pipin jsou nerozlučná dvojka. Jeden bez druhého nemůžou být. Pokračuji trpaslíkem Gimlim, který je velký duchem a ne tělem. Jako každý trpaslík nenávidí elfy, ale on a Legolas se stanou během výpravy nerozluční druhové. Jako jediný trpaslík je přijat v Zemi neumírajících mezi elfy. A co lidé? Jsou zastoupeni Aragornem, budoucím králem, a Boromírem, který zahyne na Amon Henu. Aragorn je ztělesnění dokonalého vládce lidí. Umí bojovat s mečem ale i léčit svými rucemi. Boromír je jeho pravý opak. Nedokázal odolat prstenu a chtěl jej pro sebe. Sličný lid je zastoupen Legolasem výborným lučištníkem. Za něho mluví jeho činy.

Děj je velmi složitý se spousty dějovými liniemi, které jsou pro ústřední děj důležité svými postavami. Ty pomáhají hlavním hrdinům v překonávání překážek.

Celý děj se odehrává ve Středozemi ve 3. věku. Frodo získá prsten, který není ledajaký. Prsten má v sobě část moci Temného pána, který byl zničen v 2. věku, ale díky prstenu přežívá. Proto musí být zničen v samé baště Saurona Hoře Osudu v Mordoru. Moudrý čaroděj Gandalf pošle hobita do Roklinky, kde všechny národy rozhodnou o prstenu. Je ustanoveno Společenstvo prstenu o devíti členech. Po přechodu doly v Morii se společenstvo pomalu a jistě rozpadá. Rozpad je dovršen na Amon Henu. Zde se příběh rozvětvuje. Frodo a Sam se sami vydávají do Mordoru a čelí hladu a sílící moci Pána prstenu. Smíšek a Pipin jsou uneseni skřety, aby se později znovu setkali s přáteli. Gandalfa ztratili už v Morii. Boromír zahynul a „chudáci“ Legolas, Aragorn a Gimli se honí za skřety, když tu na scénu znovu přichází Gandalf. Společně pak bojují v Rohanu a Gondoru. Pak o Minas Tirit po příchodu Tmy. Děj vrcholí ve zničení prstenu a korunovaci Aragorna jako krále Gondoru.

Má nejoblíbenější kapitola? Jako každá dívka miluji romantiku. Ani to tento příběh nepostrádá.  V celé knize se objeví jen tři ženy. Galadriel paní lesních elfů v Lorienu, Arwen dcera Elronda a snoubenka Aragorna a chrabrá Eowyn, která se nebojí Temného pána. O ní a o vznikající lásce k Faramírovi je kapitola Správce a Král. Děj se odehrává v domech uzdravení v Minas Tirit. Eowyn po boji je odsouzena ležet na lůžku, ale jako správná bojovnice to dlouho nevydrží. Žádá slyšení u správce města. Ten také přebývá v domech. Poprvé se setkají, on se do ní zamiluje. Její lásce k němu brání láska k Aragornovi. Nakonec přece jen zvítězí pravá láska a Eowyn je zasnoubena s Faramírem. Druhá část kapitoly je o korunovaci Aragorna králem Gondoru.

Jakým jazykem je napsaná kniha to nemůžu určit, protože jsem nečetla originál v angličtině. Znám jen překlad od Stanislavy Pošustové. Je velmi dobrý. Díky ní teď můžeme znovu a znovu listovat v knize. Kdyby ho v knihovně Karlovi university nenašla, doteď bysme možná četli jiný překlad, který by nebyl tak dobrý, nebo by nebyl žádný. To je pro mně, fanouška Pána prstenů, nemyslitelné.

Proč se mi kniha líbí? Mám ji ráda protože se odehrává ve světě, kde nejsou naše vymoženosti. Do tohoto světa se utíkám schovat před realitou. Libí se mi krajina a chrabří hrdinové, hlavně Eowyn, která se vzepřela svému osudu ženy a bojovala ve válce. Jsem ráda že mě mí přátele k tomuto žánru literatury přivedli. Někomu se zdá nesmyslná a pokaždé o tom samém, ale není to pravda. Tento svět je neomezený. Můžete si vymyslet jakoukoli příšeru a ona sem do světa fantasy zapadne. Tak mi neříkejte že je to nudné. Zkuste si představit, že žijete mezi elfy, trpaslíky nebo hobity. Pro mě je to únik před přemodernizovaným světem. Já se každý den díky Tolkienovi vydávám mezi elfy.
Prokletí
13. 12. 2004
Dát tip
Nechci Váím do toho šahat, ale trochu mi leze na nervy to donebevychvalování Tolkiena. Ano, jeho knížky mám rád, v pubertě jsem je hltal. Ovšem s tou původností a originalitou to není zdaleka tak široký, Tolkien byl slušný vykradač hrobů, ať už jde o motivy, použité jazyky, písmo, rasy, spoustu toho vytahal ze starogermánských a staroanglických legend. Pravda je, že LOTR a Hobit zůstávají stále nejžádanějšími knihami, pomineme-li časový rozdíl, překonaly ve svém čase i Bibli Tož čtěte, milí ;o) m.

Nesrovnával bych Sapkowského s Tolkienem, jako nesrovnávám pohádky od Němcové s Andersonem. Trilogii od T. jsem četl s nadšením, ale místy to bylo pro mě nudné a znovu bych ho už nečetl. Sapkowski mě dostal už povídkama, a sága mě dorazila-nářez :-) Myslím, že Sapkowski i Tolkien ohraničují fantasy jako žánr, ale každej z jiné strany. Tolkien-pohádka x Sapkowski-román...obé s prvky fantasy. Fantasy jako takové pro mě ztělesňuje R.E. Howard s Conanem...(meč do rrruky a jít to vykydlit..kua grrrrrrrrrr) k referátu: mno...hmm...éééé...NE, nelíbí :-)

Jajoch
03. 12. 2004
Dát tip
Aki: Ne, ne...tady jsem nemyslel nic pro filmový ztvárnění (ještě jsem tady nepsal, jak mi film leze krkem?). Já se zde hrdě přiznávám, že když jsem četl PP poprvé, tak jsem při scéně Gandalfova pádu brečel. A to už bylo hodně dávno...ale i tak - takovou scénu ze Zaklínače neznám. Tímhle stylem to myslím - když vezemš fantasy všeobecně, není to nic jinýho než cesta odněkud někam - víceméně i Zaklínač. A v Tolkienovi je taky pár postav jakejchsi obojakejch (Saruman)...jo - jsou potom na jedný straně a zůstávaj tam...ale předtím byli na jiné... Řekl bych, že Tolkienův svět je víc fantasy...postavy jsou tam takové, jaké by měly být - od čehož je to přece fantasy, ne? Kdežto u Sapkowského se to na můj vkus moc blíží realitě...(kdybych byl nevychovaný hnusný prase, tak to teď přirovnám k telenovele - tam taky všichni intrikujou...:-))) )

Jajoch
02. 12. 2004
Dát tip
Aki: Jo...pár zdlouhavějších míst tam určitě je. Minimálně začátek, kterej většinu lidí odradí...kdo by četl pasáže, kde se popisuje dýmkové koření...:-))) Ale to jen dokresluje tu komplexnost. Ovšem o to lepší jsou ty "velkolepé" scény. Boj Gandalfa s balrogem, příjezd Rohirů na Pellenorská pole atd. To bych řekl, že takhle silné věci u Sapkowského nenajdu. Dobře...o tom se asi můžeme hádat...jako ostatně o všem mezi Tolkienem a Sapkowskim...každopádně děkuju za dobrou debatu...:-)

Aki
02. 12. 2004
Dát tip
Jajoch: není zač, já se takhle hádám docela rád :o) ty velkolepý scény jsou sice fajn výzvy pro filmový ztvárnění, ale já radši příběh... v Pánovi prstenů jde (čistě zjednodušeně)vlastně jen o to, že nějaká parta někam jde a ty už tak nějak předem víš, že tam dojdou a že všechno dopbře dopadne... troufám si zanedbat fakt, že některý členové postupně odpadávaj, aby moli pomoct tu a onde... :o) skoro všichni sympaťáci jsou prakticky nesmrtelný a to mě vadí... když už nic jinýho, tak aspoň ten Gandalf moh v Morii zařvat... :o) kdežto u Zaklínače nevíš, o čem bude další kapitola a kdo z ní vůbec vyvázne živej... na sympaťačku Ciri najednou vleze puberta a začne s partou vyvrhelů krást a vraždit... čarodějové a čarodějky intrikujou navzájem proti sobě, takže má za chvíli člověk bordel v tom, komu by měl vlastně fandit... :o) přesě tohle se mi na Sapkowskim líbí a u Tolkiena mi to naopak chybí...

Lothluin
02. 12. 2004
Dát tip
presne takto to cítim ja. Milovala som ten príbeh, ale hrozné správanie spolužiačok ma donútilo vzdať sa. Ver a nevzdávaj sa Pána Prsteňov, kým máš v ňom potešenie. Veľa šťastia v tvorbe.

Jajoch
01. 12. 2004
Dát tip
Aki: Ehm..."dokonalej Aragorn"? Teď bych se zase mohl začít navážet do Tebe, protože to vyloženě soudíš podle filmu. Dobře - i v knížce vypadá lehce hrdinsky atd., ale hlouběji je Geraltovi docela podobnej. Akorát má...řekněme...vyšší cíl... A bezcitnou zrůdu - budiž, vzdávám se, zapoměň na to a ber to jako přílišné zveličení jedné maličkosti...;-)

Aki
01. 12. 2004
Dát tip
Sioban: dobře, tak 3-, že jsi to ty :o) jde o to, že je to prostě slohovka do školy, která nejspíš kromě tvý učitelky nezaujme nikoho... je to napsaný dost neučesaně a zmateně, kdo o tom nic neví, z toho může mít celkem solidní guláš... a v jakýkoliv recenzi by mělo bejt o ději pokud možno co nejmíň... měl by bejt jenom lehce nastíněnej... toť můj názor... Jajoch: jde o to, že Tolkien prostě udělal na zem čáru, na jednu stranu naházel dobro a na druhou zlo... někde mezi tím nenajdeš prakticky ani živáčka... a to je právě to, co se mi na Sapkowskim líbí nejvíc - vyložených padouchů je tam naprostý minimum a "bezchybných" klaďasů ještě míň... Pán prstenů je prostě jenom pohádka, kdežto Zaklínač už asi moc ne... škoda, že Poláci docela zmrskli ten seriál... :o/

Jajoch
01. 12. 2004
Dát tip
Aki: Jo, s tou čárou souhlasím a vím o ní. Tím taky chápu, proč se Ti víc líbí Sapkowski...ale (teď přijde dlouho očekávané "ALE":-) ) Tolkienova mytologie je mnohem komplexnější. Je v ní všechno - od dějin po jazyky, názvosloví rostlin a stromů a já nevím co ještě, přičemž z každýho je tam jen takovej kousek, aby to naznačilo, že je toho ještě mnohem víc (viz Silmarillion a příběhy...vlastně jenom nastíněné s poselstvím "domysli si sám"...je dána jakási osnova a nejsou přesně popsány děje, bitvy atd.). To mi u Sapkowského chybí. Ano - je tam jistej nástin "věcí větších"...ale je to spíš situováno do jeho doby, do jeho přítomnosti. Samozřejmě, že v reálným světě není nic černé nebo bílé a všechno má svá plus i minus...ale proč si od něho na chvíli neodpočinout - třeba u Tolkiena. Seriálu jsem viděl jen pár dílů...a nezdál se mi až tak úplně katastrofální...až na českej dabing, kterej byl příšernej.

mirek
01. 12. 2004
Dát tip
Aki: docela zmrskli?...to je hodně slabé slovo...kdybych Sapkowskiho nečetl už dávno předtím, tak ten seriál (totéž platí o filmu), by mě od toho odradil ...jinak souhlasím, ve vykreslení a vývoji charakterů je Sapkowski zatím nedostižný...a to je proč je daleko čtivější než zmíněný Tolkien

Aki
01. 12. 2004
Dát tip
mirek: film je vůbec hrůza... jenom čistě sestříhali seriál, takže z toho vzniklo něco naprosto příšernýho :o/ Jajoch: chápu, že Tolkien stvořil celej svět... a taky chápu, že ten náš svět bude asi navždycky rozdělenej mezi Tolkieňáky a Sapkowáky :o) pro mě je prostě rozhodující spíš čtivost příběhu... když mi někdo na stránku a půl popisuje krajinu v zapadajícím slunci, začínám přeskakovat řádky a knížka mě přestává bavit... a to se mi místama u Tolkiena i stávalo... u Sapkowskiho ani omylem... proto ho mám radši... co se týče toho seriálu - na to, jakej to v sobě má obrovskej potenciál, z toho vytřískali sakra málo... taky si myslím, že se měli pustit spíš do ságy, než jen splácat dohromady pár povídek... hodně to taky shodily některý nepovedený trikový scény... jediný, za co bych opravdu pochválil, by výběr hlavního představitele, to byl opravdu Geralt, jakýho jsem si vždycky představoval :o)

Arien
01. 12. 2004
Dát tip
tedy: nebyl silmarillion vydán spolu s nedokončenými příběhy christopherem? boromír se píše s krátkým i pokud vím píše se vážně rucemi? jen mě to udeřilo do očí, máš tam i jiné chyby, které zas moc nepasujou s archaickou češtinou (btw kterými velkými činy byl legolas promluven? nevím, nečetla jsem tolkiena nějakou chvilku, tak možná plácám, ale legolas mi nepřišel jako velkolepá postava hrdiny) psát název věku řadovou číslovkou tady vypadá strašně, sorry, ale jo faramííííííír je taky s "i"!!!!!!!!! naopak eowyn je éowyn (mysim, esi se pletu, tak fakt sorry, ale ta čárka tam je:) moje oblíbená pasáž je, jak jdou aragorn & elfík & gimli, sou tam fajn dojebávky:) já se snažila číst v originálu silmarillion, ale nedostala sem se ani k mänwemu:) jo, holka zkus aji sapka, možná tě trošku překvapí... btw já na jrrt frčela tak tři roky zpátky & taky se menuju bára!!!

Jajoch
30. 11. 2004
Dát tip
Aki: OK, OK...původně je ta postava tak koncipovaná, řekl bych. To, že se pak setká s Ciri a že se změní...že ho to změní...to je něco jinýho. Původně - tím myslím v povídkách - je zaklínač...dobře, zeufemizuju "bezcitnou zrůdu" na "člověka...ehm - člověka?...stvůru dělající svou práci". A naproti Sapkowskému bych postavil to, co říkal Sarken - kompletně nový svět se vším všudy atd. Troufám si říct, že jsem toho přečetl taky docela dost, ale i víc než Sapkowski se mi líbili Jordan s Kolem času nebo Zelaznyho Amber (Zelazny je vůbec geniální - od Poslední odbočky na Babylon přes antologii povídek Poslední obránce Camelotu a Prokletýho Dilvishe po už zmíněnej Amber...to je prostě paráda). Ale uznávám - když nad tím tak přemýšlím - většinou radši černobílý věci než - dá se to tak nazvat?: "fantastickej realismus"?

Aki
30. 11. 2004
Dát tip
Jajoch: Zelaznyho Amber je geniální, s tím naprostej souhlas, ale třeba takovýho Dilvishe bych mezi jeho nejlepší věci zrovna neřadil, ten se mi až zas tak moc nepáčil... pořád ale nechápu, kde jsi vzal tu bezcitnou zrůdu... je to jen "normální člověk", kterej nepáchá dobro jen pro víru v lepší svět... chová se naprosto přirozeně, živí se tím, čím se živí... má svoje slabosti, není to žádnej dokonalej Aragorn a právě to se mi na něm líbí...

Sioban
30. 11. 2004
Dát tip
Aki: hm fakt dik. vzhledem k tomu ze sem za ni dostala minus jedne.

Aki
29. 11. 2004
Dát tip
Jajoch: Zaklínač jako stvůra bez citů? :o)) hele, nechci se tě nějak dotknout, ale čet jsi to vůbec? :o) já se ztotožňuju s názorem childa - neznám lepší fantasy, než Zaklínače... Tolkien byl jeden z průkopníků fantasy a hodně tenhle žánr zpopularizoval, to nepopírám, ale kam se hrabe na Sapkowskiho... ten totiž, narozdíl od Tolkiena, vdejchnul svým postavám život. Tolkien je tak černobílej, jak jen může bejt. existuje jen dobro a zlo, nic mezi tím... Sapkowskiho postavy se daleko líp vyvíjej, ale hlavně - jsou lidský... ukazuje, že "ty špatný" nemusej bejt jenom a vždycky ty špatný a že žádnej klaďas není neomylnej... pro mě je Sapkowski bůh, na kterýho zatím jen tak někdo nemá a že jsem těch knížek pár přečet... doma jich mám přes 6 stovek a zatím jsem nenašel nic, co by se mu dokázalo vyrovnat... toť názor jednoho barbara :o) jo, abych nezapomněl, ta slohovka je strašná :o) kdyby autorka pracovala taky trochu hlavou a ne jenom rucemi, třeba by to dopadlo líp, ale ode mě má s bídou za 4 :o)

Sargis
26. 11. 2004
Dát tip
Navzdy_tvuj: to neni argument. S cimkoliv originalnim by mohl prijit nekdo jiny, kdyby s tim nebyval byl prisel ten, co s tim prisel ;) Genius idei vzdy spociva v tom, ze s tim nekdo prisel prvni, jako treba Tolkien. A navic, nikdo po nem nesahl do takove hloubky, jeho dilo zatim nikdo neprekonal. Jsou jen zdatni (Martin, Erikson, Sapkowski) a mene zdatni (Eddings, Gemmel, Feist) epigoni. Mozna u onech prvnich tri jmenovanych by se dalo uvazovat o novatorstvi (hloubka pribehu a originalni napady), ale jinak ani rana :)

Sargis
26. 11. 2004
Dát tip
avi...

Sarken: sice souhlas, ale kdyby s tím nepřišel Tolkien, přišel by s tím za chvíli někdo jiný...

Sarken
24. 11. 2004
Dát tip
navždy tvůj: tolkien zavedl něco zásadně nového, co dosud žádný spisovatel neudělal, a sice vymyslel nový svět sakum pikum se vším: historie, mýty, kultura, jazyky, geografie etc... dnes to dělá každý druhý, před ním, ani rana. to, že dnes se píše lepší fantasy nic se nestaví tomu, že tolkien byl zásadní novátor v oboru fantasy.

Javert
23. 11. 2004
Dát tip
To je ale fakt hodně blbě napsaný...

jeen
20. 11. 2004
Dát tip
ALE, ALE! Ve slohovce do školy mít takové hrubky: v knihovně Karlovi university, léčit svými rucemi ?!?!?!? :-(

Žíně
20. 11. 2004
Dát tip
Popis děje je to poslední, na co bych byl v recenzích knih zvědavej. To by všechny recenze pak mohly bejt stejný. Myslel jsem, že se dozvím, o čem ta kniha je, a zatím jsem se dozvěděl jän něco málo z toho, co se v ní děje.

Jajoch
19. 11. 2004
Dát tip
Child: Taky mě film znechutil...člověk si něco nějak představuje...a pak přijdou s filmem a když to čteš znova, vidíš před sebou ty scény z filmu...fujble! Co máte všichni na Sapkowskim? Neříkám, že je špatnej, spíš na opak - určitě patří ke špičce. A povídky jsou naprosto geniální...ale nemůžu si pomoct, sága už mi tak dobrá nepřijde. Ano, postava Zaklínače Geralta jako stvůry bez citů, pracující za peníze jako každý jiný, s jistými morálními zásadami (sem tam pochybnými) je výborná věc. Ale dál? Zdaleka to není tolkienovsky pedantský, mytologie se vším všudy(i když i já se, jakožto skorobrňák, chechtám při "moravským nářečí" trpaslíků), chybí mi tam ta spousta náznaků na Staré časy, na něco, co bylo, ale my už bychom tomu stejně nerozuměli(ne že by to tam nebylo, ale je toho málo...) Tahleta atmosféra... Navždy Tvůj: Jeden čas jsem měl teorii (kterou mi pokazil film...ale fungovala!:-))) ), že Tolkienovo dílo si nehledáš Ty, ale hledá si Tě ono. Ano...někdo to přečetl, nic mu to neřeklo a šel dál. Někdo to přečetl a začal se pídit po dalších T. dílech, po tom, co bylo v PP, případně Hobitovi, jenom naznačeno...a pak mu bylo děsně líto, že to v Silmarillionu není všechno... Spousta věcí chybí...jak vlastně padl Ecthelion při posledním souboji při obraně Gondolinu s Pánem Balrogů, Gothmogem? Proč je vyprávění o Berenovi a Lúthien tak krátké a kouskovité? A následuje krásný pocit - ještěže to tam není napsaný...protože co by zbylo, kdyby to napsáno bylo? Zde je úžasný prostor pro domýšlení, vlastní invenci... A toto...hm..."kouzlo"...má jen málo knih. (zde mě napadá snad Neil Gaiman a jeho geniální NIkdykde...ovšem ani to není úplně ono...) Sioban: První neznamená vždy nejlepší...;-) (ačkoliv v předchozích příspěvcích Tolkiena horlivě prosazuju...:-) )

Jajoch
19. 11. 2004
Dát tip
Ještě avi. A omlouvám se za délku...:-)

Jajoch
19. 11. 2004
Dát tip
Navždy Tvůj: Ještě jsem na něco neodpověděl - Tolkien...hm...je průzkumníkem fantasy. Ano - byli zde před ním. Stačí říct jediné jméno, Robert E. Howard - tvůrce Conana, Kulla Dobyvatele a dalších hrdinů. Ano, to je opravdový Otec fantasy. Ale Tolkien je průkopníkem jelikož se ve své době vydal úplně jiným směrem, než byl zaměřený Howard. Přijde mi, že vyloženě zkoumal Středozemi, její obyvatelé, jejich řeči a všechno...a to, že si to vymýšlel (opravdu si to vymýšlel?:-))) ) tomu nic neubírá. Každopádně dal ve svému dílu jasný tvar novým bytostem - vysvětlil co jsou "skřeti", jak vznikli, proč jsou zlí atd. (původně se slovo "skřet" používalo pro ošklivého skřítka, škodícího v domácnosti, odnášejícího věci atd. A co si pod tímto výrazem představí většina lidí dnes?), to samé s elfy, trpaslíky a dalšími národy. A Harry Potter se určitě dá přirovnat k Tolkienovu dílu(teď by mě spousta lidí ukamenovala nicméně nevadí...:-) ). I úspěchem - Hobit měl obrovský úspěch, zejména v Americe - i dalšími aspekty. Jsou zde noví tvorové, zajímaví pro obyčejného člověka (neříkám dítě - HP je dobře čtivej i pro dospělý), je to způsob jak utéci problémům v realitě a vypravit se jako pozorovatel do cizího světa.

child
19. 11. 2004
Dát tip
sága o zaklínači je nejlepší fantasy který jsem kdy četl a že jsem jich svýho času přečetl dost

Sioban
18. 11. 2004
Dát tip
Tolkiena mam rada snad proto ze byl prvni, ktery mi z fantasy padl do ruky a ktery me k tomuto zanru a k literature vubec privedl. knihu em cetla pred tim nez byl film. shodou okovlnosti v rce kdy se film zacal tocit. je to kus meho zivota.

child
17. 11. 2004
Dát tip
jo, pán prstenů je dobrej kdysi jsem na něm hodně fičel, teď už ho mám jenom dost rád

Pán Prstenů se mi moc nelíbí. Jako knížka.Není sice nad klasiky, to uznávám. Jsem blázen do fantasy, takže na ni nedám dopustit. Na Tolkiena v podstatě taky ne, kdo by chtěl hanět klasiky...přesto však jsem toho názoru, že dnes jsou fantasy mnohem kvalitnější a lepšejší, než je Pán Prstenů. Toť vše :)

Jajoch
17. 11. 2004
Dát tip
Virginie - souhlas téměř se vším. Kromě filmu. Ale to je na téměř nekonečnou debatu...:-) Child - proč? Navždy Tvůj - například? Taky nesouhlasím s Tvým názorem na klasiky - já třeba hodně nemusím Remarqua, Dostojevského (no...vlastně realismus všeobecně) nebo třeba Němcovou... A obávám se, že dosud neexistuje nic dokonalejšího a celistvějšího než Tolkienova mytologie - která obsahuje na svou dobu nové rasy, nové jazyky atd. atd.

child
17. 11. 2004
Dát tip
jajoch : snad to bude tím filmem, nebo možná tím že mě omrzeli elfové s lukama a skřeti s helmicema a tak.. navždy : sapkowski rúluje, to říkám já:)

Jajoch: každému se líbí něco jiného...já četl Hobita i v originále, ale stejně jsem Tolkienovu stylu prostě nepřišel na chuť. A neřekl jsem, že klasiky čtu, jen že bych je určitě nikdy nehaněl. Nesouhlasím s tím, že Tolkien zavedl něco nového...ono se všeobecně říká že je to průkopník fantasy, ale to už tady všechno bylo i předtím, jen v různých podobách. Že zrovna on přišel ze Středozemí a našel tolik oblíbenců...to je moc chvályhodné, ale přirovnal bych to jako když teď Rowingová přišla s Harrym...(ne že bych chtěl srovnávat Haryho a Pána Prstenů : )))

Jajoch
16. 11. 2004
Dát tip
Právě proto, že Tolkienovo dílo pro mě znamená tolik, že už to ani neumím popsat, jsem dávno přestal psát takovéto věci...dokonce i ve škole. K filmu se raději nevyjadřuju, musel bych být sprostej a to nechci. Jen doufám, že přijdeš stejně jako já na to, že Tolkienovo dílo se nedá popsat takto, ani nijak jinak, musí se najít v té knize a pak už si samo najde cestu k člověčímu srdci. To je to, co Tolkienovo dílo odděluje od zbytku fantasy a proč je vyjímečné (neříkám, že Sapkowského Zaklínač, Jordanovo Kolo času nebo Zelaznyho Amber nejsou skvělé...ale Tolkien je Tolkien...:-) ).

Pán Prstenů je pro mě vše. Snad i víc než život, ale jak kdy. Nedá se popsat slovy to, co cítím když knihu čtu. Čtu každý rok a vidím v ní víc, než jen krásné Elfy, pracovité trpaslíky. Je to jiný svět, jiná realita. Je tam skrytá podtext, který málokdo najde. Nedá se řít, že nejsou lepší knihy. Ale tahle je jenom jedna. Je to naprostý originál, lišící se od jiných vším, co lze. Na film bych nadávat nemohla, protože to on mi dal vědět o tom, že existuje nějaký profesor Tolkien. A proto jsem mu za to nevýslovně vděčná. Tolkienovi, že se narodil a Jacksonovi, že to natočil. Takže Děkuju ........................

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru