Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dvakrát láska

23. 11. 2004
3
0
2133
Autor
Apajda

Tak tohle vzniklo ze školního úkolu napsat povídku na téma nevěra (upřesňuju že dva dny před termínem odevzdání :O)

Dvakrát láska

     Nevěra. Tři slabiky, tři samohlásky, jedno slovo. Představa zakázaného ovoce. Bylo sladké? Bylo lesklé? Čím to, že s takovou jistotou lákalo ruku Evinu?

Jako víno. Má zvláštní barvu. Skoro jako krev, taky sladká a lesklá, zakázaná.

     Sedím tu za svitu lampy, jsou tři hodiny ráno. Tam, kde se měl ozývat smích, je hrobové ticho. Až mne z toho mrazí, při pomyšlení...

     Hřejivé světlo se mihotá a pod ním si dvě mouchy hrají na honěnou. Vzpomínáš? Tenkrát poprvé bylo taky takové světlo, i když bylo málem poledne, vzduch se tetelil a byl prosycen tvou vůní.

     Naše budoucnost se zdála nádherná, skvělá. Bez poskvrny. Jenže... byl tu ještě někdo. Kdo? Ne, ty jsi o ní nikdy neměla vědět, pro tebe jsem měl být je dobrodruhem, který na pár dní zmizí na služební cestu, aby se zase vrátil, pro nějž jsou chvíle s tebou vzácné.

     Pak ses to dověděla. Nevadilo ti to, alespoň ne tak, jak bych čekal. A ty jsi zase čekala, že důvod ke služebním cestám pomine a já budu jen tvůj.

     Tak tu teď sedím, celičký jen tvůj, a ty nepřicházíš. Hodiny tikají, i ty mouchy už dávno odlétly. Dlouhý stín dopadla na fotografii na stole. My dva a v pozadí hrad Křivoklát. “Miluješ mne?” ptala se tenkrát jen tak naoko a já ti jistě a upřímně odpovídal, že ano, ano, ano... .

Jenže v peněžence obrázek její, jí jsem taky odpovídal ano, ano, ano... se stejnou jistotou a upřímností.

     Stojíš nám ve štěstí, má drahá. Tolik dnů mi trvalo, než jem se s určitostí rozhodl. Byla jsi štěstím bez sebe, když jsem řekl: “Zvolil jsem si tebe!”

     Beru si pršiplášť a odcházím. Veliké kapky bubnují o chodník, v dáli probleskují světla. Je konec s minulostí.

     To tělo, které mne kdysi lákalo jako jablko Evu, položím na oltář té, kterou miluji nejvíc. Své rodině.


Apajda
30. 11. 2004
Dát tip
ondrech: Na UPOL (pro neznalé: Univerzita Palackého Olomouc) obor ceská filologie se zamerenim na editorskou cinnost ve sdelovacich prostredcich. tak ted jen doufam, ze nejsi muj ucitel inkognito, pac podle tohohle bys me zarucene poznal :O) A kkyd sme u toho, copak robis ty? doute: Neboj, nejsi. Tohle nepochopil napoprve skoro nikdo kdo to cet, ale tak to ma byt... Alojs aspon ze se ti to vubec libilo :O) ...

doute
30. 11. 2004
Dát tip
takže nejsem debil já....to jsem chtěl slyšet....))))

Apajda
29. 11. 2004
Dát tip
Ondrech: Jo, Jo, slohy, to bejvaly casy, my ted uz mame jen Tvurci psani, v zimnim sem. 2 kredity a v letnim semestru taky 2. .... A jestli se to ucitelovi bude libit, to netusim.... ale co, von je to stejnak takovej podes... doute: Nejasnost ciste zamerna, celou dobu to ma vypadat, ze vodkrouh milenku nebo manzelku nebo milenku nebo manzelku. Takovy Do It Yourself pro ctenare. Vsem: Diky. Jo, a nemate nekdo nejakej napad na pisnovy text ve stylu koledy? Na 17. 12.... :O)

ondrech
29. 11. 2004
Dát tip
uzasný. a kde prosímtě jsi?

doute
24. 11. 2004
Dát tip
je to mišmaš, co se tam vlastně stalo...)))

ondrech
23. 11. 2004
Dát tip
Kurňa, vy jste dostali za úkol povídku? Nám dávali ve slohu(nebo v čem se to dává) jenom blbý vyprávění, výtah, popis, a takový šílenosti jako "subjektivně zabarvený popis". Povídka je to dobrá. Ale myslíš, že se to učitelům bude líbit, není to moc slohové. ale mně se to líbí... i když na toto téma by snad byla lepší úvaha...***TIP:-))))

Alojs
23. 11. 2004
Dát tip
Jsem zmatenej jak postrelena liska a nevim, jestli se mi to vlastne libilo moc nebo jen trochu. pro jistotu tipuji, at nemam vycitky svedomi.

fungus2
23. 11. 2004
Dát tip
Povídka se mi tedy líbí.**

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru