Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Absolutní demokracie

26. 11. 2004
0
0
1613
Autor
aduan

Jaký systém vlády je nejlepší, nejspravedlivější, nejobjektivnější? Otrokářství, monarchie, současné systémy…

Absolutní demokracie:

Při současném systému vlády lidu mají občané svobodnou volbu vybrat si své zástupce, kteří následně drží v rukou moc. Občané si jako své mluvčí volí ty, ve které vkládají největší důvěru, kterým nejvíce věří a kteří v době voleb vyjadřují stejné názory jako oni. Prostý člověk pak zpovzdálí sleduje, jak si jeho zástupce vede. Očekává, že jím vybraný zastupitel bude myslet, hovořit a jednat stejně jako on. Ale to se nikdy neděje. Ani dít nemůže. Každý zastupitel je sám o sobě individualitou. Má svůj vlastní osobní názor, často je i deformován stranickou příslušností a mnohdy i jinými tlaky. A navíc i ten poctivější a sebedokonalejší zastupitel musí vždy mluvit jen jménem velkého množství svých voličů, kteří logicky nemohou mít na nejrůznější problémy stejný názor jako on. Proto se zastupitel po volbách chová vždy jinak než volič doufal a očekával. Pro prosté občany pak přichází rozčarování, roztrpčení a znechucení politikou.

Existuje z tohoto stavu východisko a šance, jak spravedlivě prosadit názor každého jednotlivého občana? Možností je zavedení absolutní demokracie. V absolutní demokracii by o věcech veřejných rozhodovali všichni, kdo o ně projeví zájem.

V současném systému rozhoduje o důležitých otázkách mizivé procento lidí. Rozhodují na několika úrovních.
Na úrovni obecních a městských zastupitelstev, na úrovni krajských úřadů a na státní úrovni. I v absolutní demokracii je tento systém zachován a probíhají volby zastupitelů. Ti jako doposud projednávají otázky na komunální, krajské i státní úrovni. Jejich jednání probíhají ve stejných časových horizontech jako nyní.
Ale /!/, a to je základní a nejdůležitější změna:
PŘI HLASOVÁNÍ UŽ TYTO ZASTUPITELE NAHRAZUJÍ SAMOTNÍ OBČANÉ.
Každý kdo má zájem se vyjádřit k určitému problému: má šanci. Může přijít během hlasování do zvolené on-line hlasovací sběrny, má povinnost se prokázat osobním průkazem a poté má možnost odpovědět na danou zastupiteli položenou otázku. Každý jednotlivý občan tedy získává výhody samotného zastupitele.

KLADY:
O veřejných věcech rozhoduje veřejnost a ne jen hrstka privilegovaných.
O veřejných věcech se veřejně mluví, lidé jsou angažovanější, mají větší přehled a jsou aktivnější.
Jde o demokracii v té nejčistší podobě.

ZÁPORY:
Nutností je vybudování sítě on-line středisek, do kterých občané přicházejí odpovídat na předložené otázky.
V podstatě takový systém připomíná například síť on line sběren Sazky.
Pozor je potřeba dát na manipulaci s hlasy. Absolutní demokracie je zavedení mnohokrát se opakujícího referenda. Uhlídat při takovém množství hlasů podvodníky je obtížné, ale ne neproveditelné.
Konečně, možná největším problémem absolutní demokracie jsou sami občané. Jak se zachová tuctový obyvatel České republiky v případě, kdy se jedná o závažných a choulostivých problémech? Bude o věci přemýšlet, nebo své hlasování odbude? To je otázka. A nejspíš i otázka výchovy, než si lidé uvědomí, že jejich hlas má váhu.

Shrnutí:
Pokládám za rozumnější když o daném problému diskutují a rozhodují stovky, tisíce, statisíce a možná i miliony průměrně vzdělaných lidí, než když o problému jednají pouze jednotlivci nebo maximálně několik desítek odborníků. Absolutní je něco nového a převratného. Je to výzva budoucnosti.
papouch
26. 11. 2004
Dát tip
Já jsem nacionálšovinistický lokálseparatista se sklonem k demokratickoantagonistickému sociáldespotismu a za nejlepší státní zřízení považuji osvícenou tyranii :)

Noe1
26. 11. 2004
Dát tip
hlasuji pro osvícený absolutismus

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru