Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sebevražda

22. 10. 2000
0
0
765
Autor
Billy

-

Co je vlastně život lidský, co to slovo znamená ? je to zázrak, výtvor boha, nebo duše znavená ? duše která tráví pouze svoji další epochu, v jiném těle, možná lidském, nebo třeba ve hrochu ? Pro někoho je však život jen chemickou reakcí, pro druhé zas třeba vlakem, co se nikdy nevrací. Další lidé vidí život jako krásnou pohádku a věří v ní v šťastný konec, v onu známou obrátku, v obrátku v níž zlo se ztrácí a dobro vždy vyhrává, avšak skutečnost je jiná, pravda je víc vrtkavá. Mnozí lidé totiž vidí život jenom jako svůj zlý sen, prý když odejdou z něj dříve, probudí se - bude den. Jsou tu ovšem jejich známí, příbuzní a přátelé, a těm jistě budou chybět a mráz běhat po těle. Sebevražda však podle mne není správné řešení, okolnosti k ní vedoucí se tím vůbec nezmění. Změní se však radikálně atmosféra v okolí, příbuzné a kamarády hodně srdce rozbolí. Právě pro ty kamarády, právě pro ty nejbližší, znamená jejich smrt bolest, jež se hned tak neztiší. Nakonec může ta jejich bolest několikrát překonat, pocit lidí rozhodnutých sebevraždu vykonat. Netvrdím že nejsou lidé pro něž nemá cenu žít, ovšem každý měl by vědět, má-li právo přervat nit.
JiKo
23. 10. 2000
Dát tip
To je oč tu běží. Má či nemá právo? Ono to totiž vypadá z obou stran jinak a zrcadlově opačně. Podíváme li se z venku odsuzujem sebevraždu, třeba za to, že by člověk neměl zahodit, život který mu byl darován. Je tu přeci jeho okolí, které sebevraždou ovlivní. Má právo? Nemá řekneme. Podívámeli se na to však očima sebevraha zjistíme, že je v bodě života, kdy ztratil víru v lidi, v život atd atd a jediné co ještě řeší je víra sám v sebe. Pokud sebe uzná, jako "přebytečného" udělá to. Pokud ne rozmyslí se. Ale z jeho pohledu v tu chvíli na to právo má. Tak kde je pravda?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru