Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Selekce

15. 12. 2004
8
0
1210
Autor
__Lucka__

Jen taková blblost do školy...

Výběr

 

Po tom, co se člověk úspěšně prokouše všemi nástrahami dětství, bez větší újmy na fyzickém i duševním zdraví  absolvuje první rok povinného vzdělávacího programu a přežije i dětský letní tábor, na který ho rodiče lehkomyslně pošlou v naivní představě, že je o něj dobře postaráno, přichází zákeřně další zkouška  dospělosti pod krycím názvem „lyžařský výcvik“.

Většina lidí, ač se to zdá neuvěřitelné, zcela přijala naivní představu, že hlavní funkcí lyžařského výcviku je naučit  pubescenty pohybovat se na jakýchsi dřevěných prkýnkách po zmrzlé vodě. Když se nad tím zamyslí racionálně uvažující člověk, dojde logicky k názoru, že tato absurdní představa má se skutečnou funkcí lyžařského kurzu jen pramálo společného.            Ve skutečnosti jde o detailně promyšlený proces, který jsme, my lidé, okoukali v přírodě. Abych byla přesná, jako první si ho všiml Charles Darwin a nazval ho přírodním výběrem. Avšak my lidé jsme si ho trochu pozměnili, upravili, dotvořili a možná i  nevědomky tak vytvořili moderní, člověčí obdobu toho přírodního výběru a nazvali ho vznešenějším výrazem  -   lyžařský kurz.

Pokud je adolescent, který právě absolvoval namáhavou dvouhodinovou jízdu autobusem, která zavinila, že nyní pociťuje nutkavou potřebu zvracet, schopen probrodit se půlmetrovým sněhem až k rekreační chatě vzdálené 2 kilometry, nesejíc přitom  čtyřicet kilo živé a čtyřicet  kilo neživé váhy, dá se považovat za fyzicky zdatného a má větší naději, že se konce lyžařského kurzu dočká v jakžtakž zachovalém stavu. Ale zvládnutí této první zkoušky není zdaleka důvod k jásotu, následují totiž další a náročnější. Musí se několikrát za den s nohama připevněnýma ke dvěma neovladatelným kusům dřeva dopravit z úpatí kopce na jeho vrchol a zase naopak, což při minimálním přísunu jídla, které v něm vyvolává stejný pocit zvracení jako předešlá jízda autobusem, není žádná legrace. Takto vyřízený student je pak večer vystaven démonu, který má ve vzorci hydroxylovou skupinu a je přidáván do drtivé většiny všech nápojů, které během výcviku student konzumuje. Přílišná konzumace nakonec způsobí, že opět pocítí důvěrně známý pocit zvracení, který je zřejmě nedílnou součástí celého procesu. Aby testovaný nabral nových sil na nadcházejících 24 hodin, kdy se vše bude trapně opakovat, je mu dopřáno alespoň pár hodin spánku.

Když i po takto stráveném týdnu je daný jedinec v relativně dobré kondici, můžeme o něm říci, že „výběrem“ prošel. Kupodivu projde většina, aniž by tušila, že byla  „výběru“ vystavena .  Tak se nakonec vrací šťastně vyhlížející studentík domů, s ruksakem na zádech a holemi pod paží, některý s lyžařskými, jiný s invalidními.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


probe
18. 02. 2005
Dát tip
... neboj, svět se neskládá jen ze sportmanů, i rozhněvaných mladých dam s literárním nadáním je třeba. 

Yossarian
07. 01. 2005
Dát tip
nesejíc nebrat!! je to výborné téma, ale dost odfláknuté, chtělo to tomu dát víc rozepsat se třeba o pokusech měnit si v noci pokoje = kluci -holky a podobně konec dost narychlo ukončený škoda

Dobrý téma, skvělej konec. Vytknul bych někdy až příliš dlouhá souvětí. Tip

Vaud
16. 12. 2004
Dát tip
Moc pěkný! Taky jsem měl vždycky pocit, že to je přírodní výběr, ale děs z toho, že mě nevybrali... Mínus za přechodník si při příští písemné práci na Písmáku jistě opravíš :-)) Posílám TIP!

misicka
15. 12. 2004
Dát tip
líbí:) tip

Zbora
15. 12. 2004
Dát tip
Nevim, jestli se to bude líbit ve škole (zřejmě bude záviset na stupni zdeformovanosti profesora), ale mně se líbí.t.

Jeheheman
15. 12. 2004
Dát tip
dřeva už v lyžích moc není:))

:))) * Jeheheman: ;) :)))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru