Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Informatický paradoxon

17. 12. 2004
1
0
2672
Autor
Lishaak

Ja zajímavé, že vývoj tohoto světa závisí z velké části na lidech, kteří v něm vůbec nežijí.


kassiope
22. 01. 2005
Dát tip
JO! t*

Lishaak
18. 12. 2004
Dát tip
Neříkám, že civilizace je závislá na kybersvětě. Říkám, že její vývoj je na něm závislý. Koukni, k tomu aby ses se mnou mohl teď bavit musíš sedět u kompu a využívat internet, takže spolu můžeme komunikovat v krátkém čase (řádově v sekundách). Před tísíci lety taky existovala civilizace, ale k tomu, abys mi mohl tohle říct bys musel poslat posla, který by ke mně šel hodiny či dny. A tohle všechno, tahle celá naše komunikace stojí na počítačích, tedy informatice a elektronice. A za tím, že teď spolu komunikujeme stojí tak neuvěřitelné množství techniky a matematiky, že si to ani nedovedeme představit. A lidé, kteří se zabývají matematikou a informatikou a posouvají je významnými objevy kupředu, tedy skuteční géniové matematici a géniové programátoří žijí ve světě matematiky a informatiky který je úplně mimo náš hmatatelný svět.

Zbora
18. 12. 2004
Dát tip
Ano, vím jak to myslíš, pokud je vesmír všude, čas pozbývá smyslu, protože se prostě nedá s ničím srovnat - plní svou funkci jen v lokálním měřítku. (teď mě napadlo: když se v nekonečnu děje nekonečno věcí, děje se to v nekonečné době?) (tak zpět, je to hloupost, že?...v nekonečnu nemůže být nekonečno všeho, alespoň tak to vidím já - jde o individualitu) Jsme přesvědčeni, že vesmír měl svůj počátek a údajně dokážeme odhadnout kdy. Dalo by se tedy tvrdit, že jeho existence je časově omezená :o)) Máš pravdu, nedokážu se oprostit :o). Je to každopádně zajímavý námět k diskuzi. Mám jednoho kamaráda, který se nezajímá takřka o nic jiného, než o vesmír. Možná ho sem zatáhnu. Lišák mě taky poněkud zaujal :o) Nicollete: ne.

Zbora
17. 12. 2004
Dát tip
Chroust: nechci mluvit za autora, ale řek bych, že žijí tak nějak ve svém světě, který je, co se pohledu na realitu týče, dost blízký onomu. :o) Nebo že by vážně už umřeli? :o)

pozorovatel
17. 12. 2004
Dát tip
lidí je hodně

Zbora
17. 12. 2004
Dát tip
No, o tom by se dalo možná i chvilku pohovořit...já bych je zas tak nezatracoval. Svou měrou se na něm, chtě nechtě, podílejí, už jen tím, že jsou jeho součástí. Co vidíš jako rozhodující aspekt ve vývoji světa? Vesmír? Lokální přírodu? Boha? Jestli se o tom teda chceš nadále bavit? U Tebe člověk nikdy neví. :o)

Zbora
17. 12. 2004
Dát tip
Je otázka, v jakém kontextu chceš svět chápat. Pokud se bavíme v rámci hranic, které jsou jako svět obecně brány, tedy Zemi, vše na ní se navzájem ovlivňuje, a jsem přesvědčen, že to víš, jen to sem nechceš z nějakého důvodu napsat. Samozdřejmě v rámci vesmíru jsme, zdá se, bezvýznamní. Ale nemůžeš to říci s určitostí, protože to prostě nejsi schopen zjistit. Nekonečnost vesmírů, stejně tak jako jejich množství, je také pouze spekulativní. Proto mi přišla Tvá hláška: vývoj světa vůbec na lidech nezáleží.. 8¨-)) poněkud zbytečně sebevědomá. I když nepochybuji, že alespoň rámcově víš o čem mluvíš. Jen jsi ještě pořád nevysvětlil, na čem vývoj světa (berme ho jako veškerý potencionálně známý prostor) závisí. Vyznělo to tak, že sám na sobě, bez vnějších vlivů, o čemž se dá s našimi současnými znalostmi vskutku polemizovat jen velmi těžko.

Zbora
17. 12. 2004
Dát tip
Stroze: Ten rádoby fakt, co se dnes předkládá v souvislosti časem, jakožto fyzikální veličinou, mi prostě nejde pod fousy. Čas, potažmo nějaký ekvivalent této veličiny, přeci existovat musí, protože úsek, za který proběhne určitá akce, musí být přesně ohraničitelný (od - do). Čas neexistuje možná pouze v tom pojetí, jak jej vnímáme my...možná (s teorií nejsem příliš obeznámen, takže si nemůžu moc vyskakovat). Stačí se rozhlédnout kolem sebe, abys zjistil, že vývoj existuje, ale je to jistě jen další tah, o kterém si myslíš, že vzbudí mou pozornost. Je to tak. Vzbudil a jsem zvědavý, jak mi to osvětlíš. Pokud by existoval čas, pak změna (vývoj) světa (vesmíru) je skutečně závislá jen sama na sobě, žádné vnější vlivy neexistují... Jenže to ti napovídá jen a pouze Tvé rozumové zdůvodnění, které vychází jen a pouze z Tvého pohledu a Tvých znalostí (které jsou, neber to zle, nepatrné a navíc deformované zkušenostmi vázajícími se k této planetě). Když to vezmeme kolem a kolem, může být, a v korespondenci se současnou teorií dokonce je pravděpodobné, že budou na svět (pokud jej bereme jako náš vesmír!) působit vnější vlivy - v infantilnější interpretaci minimálně ostatní vesmíry, v druhé něco, co vesmír zdaleka přesahuje. Tak...příjemné divadlo přeju.

pravda, pravda, neexistuje ani prostor a ni čas, existuje jen synchronní a diachronní kontinuum

Zbora
17. 12. 2004
Dát tip
Ano, to je pěkný, ale vysvětluj šéfovi, že nejdeš pozdě, jelikož není možné abys šel pozdě, jelikož čas neexistuje a tudíž neexistuje ani pozdní příchod. Všechno je to moc prima, nicméně jsou to jen a pouze teorie, které mohou a nemusí být správné (ano, vím, že se to vyučuje na VŠ) Může se klíďo stát, že za pár let příjde někdo a řekne: "tak...a všechno je jinak..." Jen se snažím zůstat stát na zemi.

Nicollette
17. 12. 2004
Dát tip
sakra ty vaše rozmluvy... vy toho nakecáte ano

Lishaak
17. 12. 2004
Dát tip
Ehm, diskuze se dostala jinam než jsem čekal. Předpokládal jsem že z cítátu názvu vyplývá, že jsem měl na mysli svět lidský, tedy ne ani tak ten materiální jako spíše ten intelektuální (nevím jak jinak to říct), tedy spíše vývoj světa ve smyslu rozvoj civilizace, která je čím dál více závislá na tzv. kybersvětě

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru