Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

freewhere ...

Výběr: zuzuzu
24. 12. 2004
0
0
908
Autor
Treplev

Milý čtenáři, případný inscenátore, Drama jež jsem tu sepsal vychází z dnešní doby a jejích odkazů na kulturu, která se pomalu mění přechodem na nová média a s tím spojených změněných návyků vnímání člověka jako jednotlivce nebo člena společnosti.Výslednicí zůstává, že člověk CHCE žít svobodně.Aby se tak dělo člověk si musí nastavit proti tváři obraz. Jakýkoliv obraz(!)pravdivý, nepravdivý, relativní... Nejsvobodnějším celospolečenským médiem v právě žité současnosti by mohlo být divadlo, díky své nesmírné adaptabilitě při zrcadlení světa, za přímé účasti člověka jako diváka nebo spolutvůrce.Konvence stokrát zbouraná se boří pokaždé, když morálka padá a nová vzkvétá.Dík postmoderní době.Bezčasí, dekadenci a hloupost z ní vyplívající.Na hloupý pytel neštěstí-hloupá záplata. Treplev

Jevištní poznámky ke hře Freewhere

 

zítra!datum v systémovém čase

 

První obraz je úklid (stroj, člověk-stroj, stroj-člověk) různých exkrementů, odpadů, které se postupem hry vrácí na své místo.Na konci hry vypadá scéna jak na začátku před úklidem.

 

Herecký projev:

Všichní herci jsou hezcí jako obrázky...cha ne jako z obrázků modelů a modelek.Všichni mají stejný kostým z lesklé úplé látky.Je to asi jako kombinéza se zapínáním vzadu na zádech (od zadku ke krku), musí se lehce a jednoduše zapínat a rozepínat, poněvadž občas se někdo na popud textu, nebo při přesunu, svleče a vyčůrá, popřípadě vykaká, nebo jen svlékne a rychle oblékne (v dialogu - jestli vede).Pokud spolu vedou dialog jsou u sebe blízko, blizoučko.Nedotýkají se však příliš perverzně, jen hrají hodně na malém prostoru.Když se nemluví a postavy se přemisťují zvyšuje se tepavá hudba, světla se vlní, nebo své básně recituje František Hradil jako diktátor.

 

Scéna:

Vpravo vzadu lehce futuristický fotbálek, nad kterým je světelná tabule s iniciály  všech postav. Pokud dá někdo gól, je mu připočítán za zvuku nahraného potlesku.Září do polotmy vzhůru.Fotbálek svítí též ostře modře do země.Popřípadě je nasvětlen i zvrchu (alespoň při gólu).Hráči však tiše naprosto soustředěně, nedělají zbytečné pohyby.Jejich hra je rychlá.Vlevo vpředu v kuželu UV a normálního světla, na forbíně, malý prostor, kde se odehrávají veškeré dialogy.

Nehraje se tedy ve čtvercové prostoru ale v prostoru do L (popřípadě do T).Celá scéna, ve které se pohybují herci má asi 16 metrů čtverečních.Když se nemluví, na stěně u "mluvícího" místa, popřípadě na všech stěnách, se promítají zprávy za sebou, vedle sebe, ze světa z domova, mnoho stanic. 

 

Časovost:

freewhere? je v časové posloupnosti na konci děje, v dramatickém čase na začátku.

inter mezi fw?a?? 13 let pře fw?.

fw?? 26 let před fw?.

fw??? 39 let před fw?.

inter mezi???a???? 5 vteřin po fw?.

fw???? 20 let před fw?.

fw?on-line! 5 a půl měsíce před nebo po fw?.

fw?pastline! 52 let před fw?.

fw?xl ine? 39 let před fw?.

fw the end? systémový čas.

 

Obrazy se hrají postupně, podle data vložení. 

 

Na scéně je minimálně šest lidí jmenovitě tito:

K-muž

L-mladší žena

Š-starší muž

M-starší žena

U-mladý muž, bezpohlavní ufon

V-mladý muž, bezpohlavní robot,kyborg

 

Včichni jsou si silně podobní, ale ne zas tak moc, asi jako modulované klony.

 


(G)eorge
22. 01. 2005
Dát tip
bLbÝ tO jE

Treplev
14. 01. 2005
Dát tip
vážení čtenáři konečně plná verze.Možná se ptáte proč až teď, na to odpovídám server error 504.Za nevyžádané avi se omlouvám

zuzuzu
14. 01. 2005
Dát tip
..

ywettca
27. 12. 2004
Dát tip
Hle kotě tak teˇD JSI TO OPRAVDU ROZBALIL

McClare
25. 12. 2004
Dát tip
hm....

zuzuzu
24. 12. 2004
Dát tip
nejlip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru