Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

prázdný stěny bolesti

01. 01. 2005
12
0
6582
Autor
Entrée

... v dlani mi zůstalo kousek omítky s tvou krví

PRÁZDNÝ STĚNY BOLESTI

 

"ještě chvilku mě tu nech samotného"

    "Ale proč ? ...."

        "Prosím tě"

 

Zabouchly se dveře. Já seděl uprostřed prázdnýho pokoje, který jsme kdysi zařizovali spolu. Hledali jsme ten správný odstín modrý, který by se hodil k Jakubovi, jež ti plaval v břiše. Dnes to jsou už jen prázdný stěny silné asi jako papírové krabice. Stačí se o ně opřít a propadneš se do druhého pokoje. Jako domino - padá nám jedno políčko za druhým.

 

Zvoní zvonek.

 

Vím, že to jsi ty. Že už chceš jet. Někam daleko. Zapomenout. Ale nezlob se, ještě chvíli tady chci stát, na utíkání je času dost. Celý zbytek života.

 

Snažím se najít místo, alespon nějaký malý, kde by nebylo kousek tebe. Není. Celý byt je tebou nasáklý jako pěnová houba a teprve ted zkapávají slaný kapky ze stropu...

 

Je přežitek, výplod mylné fantazie, že chlapi nepláčou. Že nemají city. U mě to neplatí. Když vidím jedinou památku, kterou si od nás příští nájemníci odnesou, platit to prostě nemůže. Ta červená přímka na zdi, kterou si zavinila kolmicí přes zápěstí. Nikdo ji nepřemaloval do stejnokroje bilé, straší tu ud té doby, kdy ti uplakané oči zabránily myslet.

 

Zvonek zvoní - tentokrát dlouze.

 

Víš, jak já bych si přál, aby ti na obličeji naskákalo několik štastných skvrn? Vařil jsem ti, pomatuji, v téhle kuchyni. Nevím jestli dobře, ale vařil jsem ti s láskou. Abys pochopila, že na světě nejsi sama. Že nejde jen tak odejít. Že už nemá cenu brát si mou žiletku a využívat ji k tomu, k čemus' ji využila. Udělal bych pro tebe všechno, cokoliv, aby zase tvý horký bříšky prstů psaly po mých zádech abecedu.

 

Místo toho utíkáme pryč, bez syna, který není. Bez syna, který se nám nikdy nenarodí. Jen ten prázdný výraz duše je nám oběma tak blízký.

 

Chovám se jak malý kluk. Chodím na místa, který mají být zapovězené, přemýšlím o věcech, které se mi mají vymazat z paměti.

 

     .... a zapínám si bezpečnostní pás, abych ujel v bolesti.


Noe1
25. 03. 2005
Dát tip
avi

havli
31. 01. 2005
Dát tip
Hodně dobrý.Mám ráda smutné věci.

Pisces
12. 01. 2005
Dát tip
Teda fuj! Při čtení mi od začátku do konce běhal mráz po zádech, brrr... Kdyby to bylo skutečné, tak tedy...eh...nemám slov...T***

Entrée
12. 01. 2005
Dát tip
... fuj? ježiši ....:)

Pisces
12. 01. 2005
Dát tip
no fuj, jak mě mrazilo... děs... výborně napsáno, procítěno...emoční bomba..wow

Entrée
12. 01. 2005
Dát tip
pisces: šmarjááá, děkuji:) psáno ano - opravdu - v emočně silném období, reakce na určitou bolest se objevila na papíře!!! moc moc si vážím!!

Pisces
12. 01. 2005
Dát tip
Entreé: Já si taky vážím...že ještě jsou lidi, co píšou takhle silný díla s úžasným nábojem a ne, že se to tu hemží plytkými slovy... takže díky Tobě :-)

Entrée
12. 01. 2005
Dát tip
Ninfea (krásné jméno:) .... no, někdy mě políbí múza:) .... trošku:) pomatuj, že bolesti vždy člověka poposunou dál! a děkuji, že mé dílo nepovažuješ za plytké slova!

klipeto
09. 01. 2005
Dát tip
t

sidonia
09. 01. 2005
Dát tip
je to pěkný.. i když.. některý věci mi tam moc nesednou.. třeba ve čtvrtý části od konce to o těch žiletkách... je to.. víš myslim jako že každej už z předcházejícího naznačení ví, co se stalo.. podle mě bys to už měla nechta jen tak, na tý pocitový stránce a ne to potvrzovat.. přijde mi, že to tam plní účel takový "pojistky"("kdyby někdo náhodou nepochopil, tak teď už mu to musí být jasné") moc reju, co? sorry:))) ale tož tak:)) jinaxe mi to líbí a myslím, že mnou vytknutá část není až tak velká vada na kráse, takže tip:) *t

Entrée
09. 01. 2005
Dát tip
klipeto: velice díky:)) sidonia: ne v pohodě, rejt se má, aby se autor příště víc snažil ...:) takže žádný "sorry":) ... a o pojistce - nevím, nad tím jsem neuvažovala děkuji za kritiku + tip + radu:))

Promin jestli sem se dotkl neceho bolestneho ... promin

Entrée
06. 01. 2005
Dát tip
Broken: v pořádku, mě jen děsně mrzí názory, že je to psané na efekt .... jelikož tohle je totiž první věc, u které jsem .jako u první, při psaní brečela ... ale beru to, vyznělo to možná .trochu "lacině" ....a ještě jednou děkuji

j_i_r_i_k
05. 01. 2005
Dát tip
Bolest zní od mužů upřímněji? Zvláštní názor... Mno, napsal jsem dnes někomu, ať zkusí psát emoce jen tak, ne protože jdou z něho, ale prostě na efekt, že tak zjistí, co je v něm... Ale po tomhle dílku už si nejsem jist tím, že je to dobrý nápad...

Hodne moc nad timhle dilkem premyslim ... Hodne A umim se docela vzit do tech vybarvenych emoci. Ale nevim nakolik je to pravda co si z toho mam vzit. Jinak musim nechat ze je to docela hodne dobre zapsane ale neco ve mne budi pochybnost. Ale tip

Entrée
05. 01. 2005
Dát tip
Jiriku: ženy jsou už od podstaty smutné! já na efekt nikdy nepíšu, ale děkuji za tvůj názor! Broken: člověk zažívá bolest, třeba že ho někdo zraní, ale nepíše přímo: tak jsem se rozešel s holkou, tam mě kámoši naštvali, ale píše to trochu jinak, aby šla vidět, jak moc ho to bolí ...

j_i_r_i_k
05. 01. 2005
Dát tip
Entrée: Ne, tomu nevěřím, jsou od podstaty emocionální (tedy v průměru více než muži), ale určitě ne od podstaty smutné... Proč by měla být bolest dávaná najevo méně často o to hlubší? Kdo si troufne tvrdit, že lidé fungují na základě logických vzorců? A kdo rozhodne, kdo trpí opravdověji?

Entire - a muzu se teda zeptat co je tam popsano ? pokud bych to mel podrobit jednoduche analize tak Druzka po portatu si podrezala zily to je dost extremni a nepral bych nikomu to prozit doufam zes neprozil(a) neco takoveho pokud ano omlouvam se pokud ne a jde jen o metaforu co je tedy prapuvod tveho smutku ?

Entrée
05. 01. 2005
Dát tip
proč to musíte tak rozebírat? někdo prostě napíše emotivní dílo a už v tom nehledá logické vzorce .......

Augustus
05. 01. 2005
Dát tip
Zajímavé, sugestivní, leč k tipování tomu něco chybí (rozhodně však ne pravopisné chyby). Možná fakt, že jsem již pár podobně procítěně-tragických dílek četl a toto se od nich nijak výrazně neodlišuje. Čímž samozřejmě netvrdím, že není dobré. Myslím, že rozebírání, pokud se to s ním nepřehání, může jen prospět. A pro tento druh prózy to platí dvojnásob. Zatím se tu pídí po původu emocí, což je jednoznačně přínosné, jelikož se tím ukáže, zda je dílko čisté. Zda emoce mají věrohodný zdroj a nejsou tu jen pro sebe samy či, co bývá mnohem horší, pro vnější efekt. Nemyslím si, že ženy jsou již od podstaty melancholičtější/smutnější než muži. Záleží na životních zkušenostech a hlavně povaze konkrétního jedince.

Entrée
05. 01. 2005
Dát tip
Augustus: děkuji, za zastavení a tvůj názor! a musím říci, že zdroj je věrohodný, ale bolí mě o tom mluvit. Děkuji za pochopení*

Entrée
05. 01. 2005
Dát tip
alternative4: ráda bych ti vyhověla, ale již jednou jsem dílo chtěla opravit, ale nešlo mi to:))

Entrée
04. 01. 2005
Dát tip
Sunmon: - děkuji moc!! jsem ráda, že se líbí. Psala jsem to sice v mužským rodě, ale to jen proto, aby šla poznat bolest (která právě u mužů vyzní upřímmněji)

Entrée
04. 01. 2005
Dát tip
lampičko: bbb?? co to znamená?? děkuji:)

Krásný - smutný - hluboký a emocionální. Moc se mi libi! V muzskem rode to (skoda) opravdu zni uprimeji...

Entrée
04. 01. 2005
Dát tip
Princezno: děkuji, já vím - ženy jsou většinou smutný od podstaty a píšou smutný věci, proto jsem na to šla takhle... jan(ek) - moc děkuji!! všem za tip, a děkuji že se vám mé vlastně první dílo líbí

vesuvanka
04. 01. 2005
Dát tip
Moc smutné, procítěné a krásně napsané.... TIP a vítám Tě na Písmákovi a přeji hodně inspirace a úspěchů

Entrée
04. 01. 2005
Dát tip
vesu: děkuji za přivítání, snad se (ti) má tvorba bude líbit!!

vesuvanka
04. 01. 2005
Dát tip
dala jsem si Tě mezi oblíbené, takže budu dostávat na Tvá dílka avíza...

Sunmoon
03. 01. 2005
Dát tip
Tečou mi slzy...je mi líto těchhle lidských bolestí...a jsem šťastná za to, že někteří umí takhle milovat a cítit...máš ode mě t*

slonovina2
02. 01. 2005
Dát tip
moc, moc moc dobry...po dlouhe dobe neco, co je.....tip

Markel
01. 01. 2005
Dát tip
bolí - nekonečně smutné, pěkně napsaný - T

Entrée
01. 01. 2005
Dát tip
má první kritika:-) dík za to, že je tak dobrá a díky za TIP

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru