Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Restaurace - Písmák

03. 01. 2005
2
0
7688
Autor
Rýpal

Restaurace  "Písmák"

 

 

Právě jsem konečně našel přesné přirovnání systému Písmáka. Je to velké město s mnoha restauracemi. Pokud chce někdo mít svůj stánek s občerstvením, anebo dokonce svou restauraci, musí dodržet pravidla, jinak zkrachuje. Pravidlo je jednoduché: Chodit po zavedených podnicích a ochutnávat a ochutnávat a platit a platit. Hlavně však nepomluvit nikde žádného kuchaře! Ten by se v tu ránu objevil u jeho vlastního stánku. Nový kuchař sice ještě vařit moc neumí a nemůže tedy ostatním starším kuchtíkům radit jak mají vařit, ale nevadí. Stačí, že bude ochutnávat a ochutnávat a platit a platit. Musí se jenom zapojit do povinných vzájemných ochutnávek všech místních podniků. Tak to prostě je. Když bude jen vařit (dobře vařit), a ne ochutnávat, ostatní sice budou chodit na dobré jídlo, ale nikdo mu nezaplatí. Navíc mu z úřadu přijde zajímavá obsílka s tímto textem: "Vážený kuchaři, počet tvých uvařených jídel převyšuje počet tvých ochutnávek. Tím, že budeš ochutnávat a platit u jiných, se staneš známým a ostatní tě pak budou tím spíše navštěvovat a platit za tvé jídlo."

   Všichni budou prohlašovat, že když on nechodí po jiných restauracích a neobjednává si, nikdo jeho podnik přece nemůže znát a pak mu tedy nemůžou ani zaplatit. Je to logické? Nevím, nějak mi to uniká...Ale teď už dost řečí a pojďme se podívat do města.

    Co je to za zemi, kde se takhle podniká. Jdu na začátek velkoměsta a koukám na ceduli s nápisem : "KOCOURKOV". Hmmm, nic mi to neříká..., musí to být opravdu moderní město, když už má takové zákony, co svět neviděl. Zkusím tedy obejít nějaké ty podniky.

   Divné..., byl jsem už snad všude a skoro nikde mi nechutnalo.  Asi ti kuchaři pro samé navštěvy u jiných, nemají čas na vlastní vaření. Ne, nebudu zpátečnický, pokrok je pokrok. Nejdříve budu platit za jídlo v jiných podnicích a pak určitě přijdou a zaplatí i u mně. Vždyť se to na všech bilboardech po městě píše: "Chceš mít dobré živobytí? Dej si u nás jídlo, pití. Když nebudeš platiti, tak to půjdeš do řiti!" 

 No jo, ale copak to jde, pořád chodit na ty blivajsy a ještě za ně platit? Nevím, nevím, ale tady bude asi lepší být zedníkem. Pak se můžu najíst doma.  Moje žena,  zdá se, v tomhle místě vaří nejlíp. 

Důležité přece nakonec je, že budu bydlet v nejmodernějším městě na zemi!

 

 


papouch
04. 01. 2005
Dát tip
von dřív rýpal na zahrádce žířaly, včil je zem zmrzlá, tak rýpe tady, chudáček :-))

papouch
04. 01. 2005
Dát tip
Ale samozřejmňě, že na Moravje žiju jenom chytré lidé a proto Ti Colego posílám taky, mé avízy! :-))

VT
04. 01. 2005
Dát tip
papouchu a co takhle poslat mi nějaké avízy na devízy ? :-)

Elyn
03. 01. 2005
Dát tip
..:) fajn, potrefená huso...

lumir
03. 01. 2005
Dát tip
chazzy..a o co tu ide?? ..mna osobne tesi kazda navsteva a kritika mojho "diela" aj ked negativna.. nejde tu o vyznamenania, medajly,....., ..... (...tipy) - mal som na mysli "hovno" v tomto vyzname... ..oprav ma ak sa mylim..

Rýpal
03. 01. 2005
Dát tip
No výborně, tak jsi na správném místě. Na seznamce. Jenže ona se tváří jako literární server a o to tu jde. O balamutění lidí.

Pat_Essox
03. 01. 2005
Dát tip
já se dobře nadláb...nebylo to sice dost a s mírou dochucení....ale já nejsem na dlabanec vybíravej....akorát žačínám cejtit, že se ta krmě začíná ňák nebezpečně brzy drát druhou stranou ven.....:))

Rýpal
03. 01. 2005
Dát tip
Hmm, vtipné. Tebe ještě neznám. Máš zárodek dobrého kritika. :-)

Pat_Essox
03. 01. 2005
Dát tip
dochucený...panebože.....to je tak dyž čék píše kritiky s ruličkou v ruce.....:)

Chazzy
03. 01. 2005
Dát tip
V tomhle významu to "hovno" bezesporu sedí. Já jsem zas měla na mysli kvalitu většiny děl, kterou NĚKTEŘÍ nejmenovaní k tomuto eksrementu přirovnávají.

Chazzy
03. 01. 2005
Dát tip
Víme kteří

Chazzy
03. 01. 2005
Dát tip
Pate co černý uhlí?

Rýpal
03. 01. 2005
Dát tip
alternative4: Potvrzuješ přesně moji teorii. Když se objeví nový autor, všichni horečně a nadšeně rozdávají chválu a tipy, aby pak věděl, komu ji má vracet. Pokud se však nezapojí do vzájemných službiček anebo ne dostatečně, tipy ubývají a kritiky se zhoršují. Píšu pořád jedno a to samé. Všimni si. :-))

Pat_Essox
03. 01. 2005
Dát tip
černý uhlí je na todle slabej lék....prohnalo se to střevama jak tsunami ostrovem pchi pchi....

Chazzy
03. 01. 2005
Dát tip
Rýpale musí se ti nechat, že ze všeho vždy geniálně vybruslíš.

Chazzy
03. 01. 2005
Dát tip
No taková spoušť to zas nebude, že?

doute
03. 01. 2005
Dát tip
cha cha cha....hlupáku....vidíš jen pozlátko....nudou se bojíš podívat hloub pod povrch....pokrytče....

Rýpal
03. 01. 2005
Dát tip
Opravdu vyčerpávající obhajoba systému :-))

doute
03. 01. 2005
Dát tip
kdo hledá, najde....kdo je líný, ten si může akurát stěžovat a psát kritiky....

Rýpal
03. 01. 2005
Dát tip
Taky dobrý...jen do toho, tolik argumentů jsem ještě neviděl :-))

doute
03. 01. 2005
Dát tip
MeTB, hody, StvN, katugiro....dostatečné argumenty?....

safien
03. 01. 2005
Dát tip
velmi slaboduchá gastronomická úvaha......mimochodem "úvaha"souvisí se slovem uvažovat.....

Rýpal
03. 01. 2005
Dát tip
Colega: To je dobrý. Už jsem ilegální :-)) Vidím, že zvláštní systém Písmáka produkuje i zvláštní charaktery :-))

Rýpal: Nejsi ilegální, jsi jenom zcela blbý, zjevně.... Užij si to ve zdraví... :)

doute
03. 01. 2005
Dát tip
ubohej jsi jedině ty, když nepoznáš, co je kritika a co zoufalý volání po pozornosti....

Permoníku, přečti si jeho předchozí "diskuse", ten kluk se točí v kruhu...

Permoník: Mně nevadí, že kritizuje, mně vadí, že je z těch velkohubých, co se vetřou všude, mají plno řečí, ale skutek utek...

Noe1
03. 01. 2005
Dát tip
Hele lidi, kašlete na rýpala ... tou větou, že tu zůstali "jen děti, ženy a teplouši" v jeho předešlé úvaze pro mne jasně ukázal, co je zač, škoda ztrácet čas. Osobně na něj nehodlám reagovat. Když se do lesa nebude volat, nebude se z něj ani ozývat.

Noe: Máš recht...

Noe1
03. 01. 2005
Dát tip
Pišta: nestraš, a dá se to léčit????

Noe: To ne. Ale moh bych ti to uříznout... :)

majina
03. 01. 2005
Dát tip
haha dobrý, jsem nadšená, každej by akorát žral,ale vařit, to ne:) t.

Rýpal
03. 01. 2005
Dát tip
Je to jako píchnout do vosího hnízda :-)) Pořád však čekám na padné protiargumenty a vono ne a ne. Pro ty co si myslí, že napsat takovouto kritiku je snadné, mám dobrý argument. Rekordní počet čtenářů. Jo jo něco smrdí ve státě písmáckém...

doute
03. 01. 2005
Dát tip
svý jsem napsal....že jsi línej si je přečíst a zjistit, že jsou dobří je tvá lenost....))))

Hehehe:)))) "rekordní počet čtenářů".... :))))))))))))))))))

Elyn
03. 01. 2005
Dát tip
jojo, on je Voloďa svýho druhu... chce protiargumenty, ale vlastně neumí číst.

Chazzy
03. 01. 2005
Dát tip
No děláš čest svému jménu. Mám pro tebe radu ,zedníče. Vař si sám, nebo se přestěhuj. Jo a můžeš vymejšet slogany, to ti de.

dismorphia
03. 01. 2005
Dát tip
už se opakuješ

Garth
03. 01. 2005
Dát tip
Ono ovšem těch rovin je více, jedna je se dobře najíst, a druhá je se naučit lépe vařit. Dobře se najíst můžeš i mimo Kocourkov, pokud Ti Kocourkovská krmě není dost dobrá. Pochybuji ovšem, že Tě výtečný kuchař bude jen tak učit jak vařit. Potom je Kocourkovská škola vcelku tržní, věnuješ někomu čas a on ho věnuje Tobě. A že se tu a tam lidé při vaření seznámí, padnou si do oka, či rozdají nějaké úsměvy a doporučení? Že chválí z přátelství? Inu, i tak to na světě chodí. A proto je každý kocourkovák obdařen mozkem a vlastním intelektem, aby dovedl rozlišit :)

Rýpal
03. 01. 2005
Dát tip
Člověk se může naučit vařit i vlastní pílí a studiem, ale když ho nikdo neocení, protože neochutnává blivajsy ostatních, jde samozřejmě radši vařit jinam. Ovšem takhle se v té restauraci zvané "Písmák" nikdo dobře nenají. Všichni si vzájemně ochutnávají své výtvory a tváří se jak jim to nechutná :-))

Elyn
03. 01. 2005
Dát tip
...ech, člověče - no more avi... jeden blábol stíhá druhý, opravdu... když se chci dobře najíst, mám vždy tu možnost... a je to jen a jen na mně, na nikom jiném, jaký podnik k tomu navštívím... tak svou neschopnost najít si něco solidního ke čtení a neodvahu psát o dílech, co si skutečně myslíš, neházej porád na druhé.. a nemluv obecně..

1) Tak si říkám, kde že máš ty svoje skvělé, nikým neoceněné texty. Doma v šuplíku, kecale? :)) 2) Již nechci avíza na tvé hloupé názory. Promiň, ale budeš se s tím muset vyrovnat. Hlavně neplač.

Rýpal
03. 01. 2005
Dát tip
Jsem totiž opravdový kritik, nikoliv autor chválící ostatní na oplátku, jako většina z vás. V první řadě je však třeba zkoncovat se špatným systémem. Pak je možno začít znovu a správně. Pokud někdo nechce číst mé příspěvky může mé avíza vždy ihned smazat. Jsou totiž vždy podepsané.

Garth
03. 01. 2005
Dát tip
"Člověk se může naučit vařit i vlastní pílí a studiem, ale když ho nikdo neocení, protože neochutnává blivajsy ostatních, jde samozřejmě radši vařit jinam. " ... To bych chtěl vědět kam. Chce-li se učit, předpokládám, že sám zatím vaří také "blivajsy". Nikdo nebude ochutnávat "blivajsy" jen tak. Nikde. :)

Přeno
03. 01. 2005
Dát tip
"Pořád však čekám na padné protiargumenty a vono ne a ne." - ježišmarjá, tohle zní jako moje vlastní hláška, to to vážně zní tak otravně a samolibě? Resp. samolibě ano, ale otravně? A safra.... :)

Garth
03. 01. 2005
Dát tip
A nechápu proč všechny co o to nestojí sereš s těmi blbými avízy.

Elyn
03. 01. 2005
Dát tip
opravdový kritiku.. tak co tu maříš čas? Jdi opravdově kritizovat.. a hotovo.

Rýpal
03. 01. 2005
Dát tip
Máme snad málo vynikajících děl světových autorů v našich knihovnách? Od nich se můžou učit všichni. Jenže o to tady nikomu nejde. Jak jsem řekl, je to prostě klub seznamky stejně postižených zoufalých nadšenců. Nebo nadšených zoufalců? To je jedno ať tak či tak k literárnímu serveru to má hodně daleko.

Elyn
03. 01. 2005
Dát tip
..jestli chceš číst světový autory v knihovnách, tak nevím, proč jsi šel sem... literární server to je.. a seznamka beze sporu taky - všude, kde se lidi potkávaj tahle možnost prostě je.. Jestli z toho chceš mít tichou knihovnu plnou plnohodnotných děl... sám bys nudou utekl. Dá se tu hodně naučit, když sám chceš.. pokud ne, nikdo tě tu přece nedrží.. tak nechápu tolik humbuku kolem. O co ti vlastně jde?

Garth
03. 01. 2005
Dát tip
Demagogie, opět splétáš rozdílné. Od slavných autorů se uč. Ale oni Tě kritizovat nebudou. Chceš znát něčí názor na své "blivajsy", poskytni mu svůj názor na jeho "blivajsy". Co čekáš jiného?

Chazzy
03. 01. 2005
Dát tip
Proč se zde zahazuješ? Já vím proč. Zoufale toužíš po pozornosti, které se ti zřejmě jako spisovateli nedostává. Tak to zkoušíš jako kritik, ale věř mi, tvé dílo má hodně daleko ke konstruktivní kritice. Neříkám, že musíš všechny vychvalovat, ale zhazovat něčí snahu je fakt ubohý. Tak si vytvoř vlastí server a kritizuj si do aleluja, ale garantuju ti, že za chvíli tam budeš publikovat jedinej. Nikdo totiž nemá náladu na do sebe zahleděný pseudokritiky. Přitom bys možná dokázal vyplodit něco mnohem zajímavějšího, kdybys jenom věčně jedovatě nenadával. Zkus to! A ser na avíza!!!

Rýpal
03. 01. 2005
Dát tip
Jde o něco jiného. Ten kdo chce něco dokázat a věnuje tomu veškerou snahu a píli. Hledá místo pro publikování. Písmák slibuje všem začínajícím autorům toto zázemí. Jenže pak přijde zklamání, když ti pilní a snaživí (studující z knihoven) jsou nuceni zapojovat se do nechutných vzájemných pochval. Pokud nepodlehnou, nemají šanci proti přesile kamarádských protislužeb. Písmák by se tedy měl přejmenovat na seznamku amatérských autorů. To by aspoň bylo poctivé.

lumir
03. 01. 2005
Dát tip
hmm..tiez som si vsimol, ze dielo (napr. "redaktora") ma X navstev, tipov......a o dielo hned vedla horko tazko zakopne par ludi... ale tak to proste je..(a nemyslim ze len v kocurkove:) ale na druhej strane...oznacovat ich diela za "blivajs" je "trosku" prehnane..

Garth
03. 01. 2005
Dát tip
A co je tedy vlastně špatně?

Chazzy
03. 01. 2005
Dát tip
Svět je prostě o známostech, to je dlouhodobá praxe. To ale neznamená, že na tomhle serveru nemůžeš zjistit, zda tvá díla za něco stojí. Podle mě tipy a výběry jsou tady právě proto, aby kamarádi upozornili kamarády na nějaký zajímavý dílko. Není to Nobelova cena, proboha!

Rýpal
03. 01. 2005
Dát tip
Chazzy: Tak by to mělo fungovat, jenže dokázal jsem, že tak to přesně není. Vše se stále točí o povinnosti zapojit se do vzájemných kritik. Chápu o co jde. Je to prostě seznamka. O literární tvorbu tu vůbec nejde. Ovšem dají se tak nalákat stále noví a noví členové. Dobrá finta gatuluji majitelce :-)) Mimochodem která to asi bude? Žeby ta co nejvíce kříčí? (Elyn)

lumir
03. 01. 2005
Dát tip
chazzy mas pravdu..... ak nejde o zivot..tak ide o "hovno" ...a tu o zivot ani zdaleka nejde...

Rejpale, naposled: Již ŽÁDNÍ AVÍZA. Děkuji. A propos... Když se ti tu tak nelíbí, tak sbohem a šáteček.

-ŽÁDNÁ-

El: Tak, a je z tebe majitelka.... :)))) Tímhle tempem je ze mě za chvíli Lyryk... :)))))

Chazzy
03. 01. 2005
Dát tip
No začínám ztrácet naději, že se od tebe dozvím něco nového. Je to seznamka, kde nejde o literární tvorbu, nýbrž o rozpustilé posílání tipíku a oplácení hezkých slůvek. Jak originální! To zde ještě nebylo! Mimochodem, co ti udělala majitelka?

Chazzy
03. 01. 2005
Dát tip
lumir: No ale podle rýpala tu de o hovno. A vo to tady de,že nejde :-)

Rýpal
03. 01. 2005
Dát tip
Spíše co udělala začínajícím autorům. Ze slibného servru se stala seznamka lákající na literární tvorbu.

Elyn
03. 01. 2005
Dát tip
:) já celou dobu mluvím tichým hlasem, naprosto klidně... tak nevím, kdo tu křičí.. Rýpale, vzdej to... docházejí ti argumenty...

Rýpal
03. 01. 2005
Dát tip
To je přeneseně. "Potrefená husá nejvíce křičí" Nechápěš?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru