Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Schůzka

03. 01. 2005
1
0
1016
Autor
jeremiasz

prý je tato má povídka příliš ornamentální:)

Slunce se přibližovalo k horizontu, kde se potkalo s mraky. Spálilo je, těžce zranilo a rudá krev zalila oblohu nad celým městem jako příslib kruté noci. Kráčel jsem ulicemi, které  přiváděly unavené lidi do hospůdek, restaurací, kaváren, kin a nočních klubů, odtamtud do domovů a ráno, opět čerstvé, do práce a za běžnými denními starostmi tak jako žíly přivádějí krev do srdce, plic a znovu do těla. Město tepalo životem. Já však měl namířeno jinam. Opustil jsem hlavní proud a vykročil mezi opuštěné domy. Mé kroky směřovaly k předem určenému cíli a myšlenky se zaobíraly jediným tématem - jestli moje dnešní cesta bude mít smysl. Minul jsem bezdomovce schouleného v opuštěné čekárně dávno zrušené autobusové linky, aniž bych mu věnoval sebemenší pozornost a pokračoval další, ještě smutnější ulicí. Den plíživě vystřídala noc a přinutila k práci lampy sporadicky rozestoupené mezi domy.
Konečně jsem dospěl k cíli mé dnešní výpravy a stanul před odsvěceným kostelem, který i přes své stáří a neustálé prohrávání šarvátek s drápy času vzdorovitě stál na svém místě a vytrvale budil respekt. Těžké dvoukřídlé dveře byly pootevřené a vystupoval z nich téměř hmatatelný chlad. Bojovnost a odhodlání se najednou kamsi vytratily a já stál před tímto reliktem starých časů ve společnosti nových průvodců - bázně a pokory. V jejich doprovodu jsem vzal za kliku masivních dveří a vynaložil nemalou námahu k jejich otevření. Nářek pantů ostře prořízl ticho a vyrušil ze spánku holuby kdesi vysoko nademnou.
Vstoupil jsem dovnitř a okamžitě mne zalil charakteristický chlad dávno opuštěného domu. Ještě pár kroků a zastavil jsem se před chrámovou lodí zalitou modravým měsíčním světlem, pronikajícím skrz velká rozbitá okna. Chvíli jsem počkal, až oči přivyknou šeru , a rozhlédl se kolem sebe. Odpadky a rozbité lavice lemovaly uličku vedoucí odemne až k místu, kde kdysy stával oltář. V celém kostele nezůstala jediná socha a po obrazech také ani památky. Jen vysoko na stropě jsem vytušil oprýskanou malbu. Jemný prach se vznášel všude kolem a v měsíčním světle se třpytil jako jediná ozdoba této majestátné stavby. Bázeň zůstala u dveří a já se jistým krokem hrdě vydal středem chrámu k pomyslnému oltáři, teprve tam jsem se zastavil a otočil. Celý kostel mi teď ležel u nohou.
Čekal jsem. Kde je? Toto je  jeho stánek! Nebudu přeci chodit ve dne do normálního kostela a žadonit o jeho pozornost! Našel jsem si k němu cestu, věnoval svůj drahý čas. Tady je klid, tady si můžeme všechno vyříkat. KDE JSI?! Zbabělče! Když jsem tě potřeboval, neměl jsi pro mě ani chvilku a nejsi schopen si ji najít ani teď, kdy jsem přišel já za tebou zeptat se, proč na mě kašleš? Anebo tu jsi, schovaný všude kolem mě, pochechtávajíc se pod fousy? Možná tady někde tůníš na rozlámané lavici a  povýšeně mne se zadostiučiněním pozoruješ. Ale spíš ne. Sedl jsem si na zem. přitáhl kolena k bradě a obejmul je rukama. Chlad se zase přihlásil.
Nakonec jsem vstal  a odešel, ale má duše tam zůstala ještě dlouho. Schoulená v opuštěné boží zastávce.


LuFi
23. 01. 2005
Dát tip
Já si myslím, že tomu zrovna příběh nechybí. Když jsem to četl, jako bych celou dobu něco očekával, a zřejmě bylo úmyslem, abych se toho nedočkal... Proto mi to přijde naopak poměrně dost přitažlivé. Ale vadilo mi tam pár věcí.. ... věta: Minul jsem bezdomovce..., aniž bych mu věnoval sebemenší pozornost... na mě působila hrozně rušivě. Když jsem mu nevěnoval pozornost, tak proč je tam o něm věta na dva řádky... ... jestli se dá kostel odsvětit, to nevím, tak to nechám stranou, ale jak píšeš "...i přes své stáří a neustálé prohrávání šarvátek s drápy času ..." , tak tím vlastně říkáš dvakrát totéž a nevypadá to dobře, první část bych vynechal... ... a nakonec - přechodník se dá většinou obejít jiným způsobem, tak když si nejsem jistej správným tvarem, nějak bych to opsal(...pochechtávajíc...) ... ale jinak dobrý, mně se to líbilo*

Nicollette
03. 01. 2005
Dát tip
rozhodně zajímavé, ale něco tomu chybí... nějaký duch tý povídky nebo tak...... neni to špatné

Chazzy
03. 01. 2005
Dát tip
Mám pocit, že to ,co tomu chybí bude příběh. Zní to trochu jako nedělní kázání. Ovšem s brilantním slohem. Zkus zvolit trochu přitažlivější téma a bude to super.

jeremiasz
03. 01. 2005
Dát tip
nema to byt povidka s klasickym rozvrhem. proste jsem jen postavil kulisu. clovek, ktery celym dejem prochazi proste nema jasno, blouma, ocekava a niceho nedosahne. stav mezi bytim a nebytim. kdyz to ctes, mas presne vedet, kde jsi, jak to tam vypada, jake mas pocity a zbytek je na tobe. nic vic:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru