Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kryštof - Mikrokosmos

05. 01. 2005
2
1
3526

Moje první hudební recenze. Budu rád za jakékoli ohlasy a rady. Pusťte se do toho!

Kryštof - Mikrokosmos

 

Ostravská skupina vedená frontmanem Richardem Krajčem vydala třetí řadové album (pokud nepočítáme desku „03“). Jestliže skalní fanoušci očekávají další hitovky typu „Lolita“ či „Obchodník s deštěm“, budou zklamáni. Mikrokosmos neobsahuje na první poslech žádný přímočarý éterový hit, po čtvrtém či pátém poslechu si ji však zamilujete.

 

Již v úvodní skladbě „Pan Sen“ je zřetelně poznat práce J.P. Muchowa, který Kryštofům s Mikrokosmem pomáhal. Velmi roztříštěná skladba s různorodým zvukem, ve které Krajčovi sekunduje i jeho přítelkyně Iva Frühlingová, je na poslech velmi náročná. Po singlu „Srdce“ přichází jeden z vrcholů Mikrosma, „Zrcadlení“. Nenápadně a až příliš obyčejně se rozjíždějící skladba nabere po prvních dvou minutách netušené síly a s dalším a dalším poslechem vás bude čím dál tím víc pohlcovat. Nutno podotknout že fade out této skladby je jeden z nejlepších, jaký jsem kdy slyšel.

Střed alba je vzácně vyrovnaný. Rychlejší píseň „Sqěle“ střídá pomalejší „Vodné Stočné“, kde se Richard vyzpovídává z nevděčné pozice, do které jej dotalčil mediální humbuk. Druhým vrcholem alba je následující track „Motýlek“. Ponurý text přebíjí chytlavá melodie.  Písnička tak silná, že jsem si musel v pražském metru polohlasně zazpívat refrén „dneska někdo umřel“. Zděšené pohledy spoluobčanů a jejich následné vyklizení pozic netřeba popisovat.

Ve „Star“ je nutno vyzdvihnout slovní hříčku „Ať už jsem stár stále mladý“ a závěrečná „Kruhy z duhy“ vykresluje celkovou neradostnou náladu alba.

Jediným větším problémem vidím předposlední píseň „Brouci“, která nezapadá do playlistu svojí „rozjuchaností“ a narušuje atmosféru alba.

 

Mikrokosmos není album na první, druhý, dost možná ani na třetí poslech. Sám jsem jej po prvním poslechu na několik měsíců odložil, protože mě nesmírně zklamalo. S dalším a dalším poslechem se vám však bude Mikrokosmos zarývat víc a víc pod kůži a za chvíli už nebudete chtít poslouchat nic jiného.

 

Hodnocení: 9/10

 

 

Kryštof – Mikrokosmos (2004)

tracklist:

  1. Pan Sen
  2. Srdce
  3. Zrcadlení
  4. Sqěle
  5. Tuning
  6. Vodné stočné
  7. Motýlek
  8. Stár
  9. Brouci
  10. Kruhy z duhy

1 názor

kryštof má pár dobrých a pár zlých pesničiek, tak ako každá skupina. ja osobne mám rád ich hudbu a ďalej vlastne nič nechcem povedať...

Jokaste
30. 01. 2005
Dát tip
Naprosto správně:)Když si pomyslím o co přicházejí ti, kteří po prvních tónech zavrhnou Ecstasy Of St.Theresa, 100°C či nedejbože Priessnitz...:)

Díky! Myslím si, že hodně lidí tohle album zavrhne po prvním poslechu, který není vůbec dobrý. A to je škoda!

Jokaste
28. 01. 2005
Dát tip
Kryštof není kapela na první poslech...ale to je vlastně na pár výjimek jen málokdo. Víš co, hodně lidí odsuzuje Kryštofy už podle jména, nebo se jim prostě jen nelíbí Richard. Prostě předsudky...

V tom s tebou naprosto souhlasím. Ale víš co, jejich škoda :)

Jokaste
27. 01. 2005
Dát tip
K novým "Kryštofům" jsem se dostala až teď a osobně, nevidím nic špatného na Richardových textech. Nedávají smysl? No a? Myslím, že to není účelem a navíc, spousta básní, textů i tady na Písmákovi je jen hra se slovy. A když to dobře zní, není problém. Někde jsem četla, že je tohle album, byť na něm pracoval samotný J.P. Muchow nejslabším z trojice vydaných. No nevím...podle mě jim Muchow prospěl. A recenze je to docela vydařená:)

majina
09. 01. 2005
Dát tip
když to vezmu teda z gruntu, miluju Kryštofův výkřik: "Jsem vesmír, co ti ladí.....a ostří, co tě hladí" blablabla, jinak je mi to fukfuk

Zdá se mi, pokud to beru z hlediska textu, že píseň, ktérá obsahuje naprosto čekaný a triviální verš viz I letos na podzim mi BUŠÍ, víc než se SLUŠÍ( v písni Srdce) je už z toho to pohledu špatná, protože její vnitřní sdělení, je očividně postavené jen na tom, že ty dvě slova se rýmují. Obraz kruhy z duhy mi připadá též laciný a neoriginální. Je smutné, že frotman Krajčo si myslí, že píše kvalitní texty a mám takový pocit, že je ještě donedávna považoval i za Poezii!!! Recenze je jinak v pohodě. Jen možná obsáhlejší ( zaměřit se na instrumentální složku, Krajčův zpěv ... tj. víc hledisek, ze kterých by i nezasvěcený posluchač mohl více usuzovat) Dost chytračení ... jdu si poslechnout Krylalalala:))

dismorphia
06. 01. 2005
Dát tip
lolita se mi vzácně líbila to je všechno, ... myslím

krystof neni kapela na ziaden posluch.

majina
05. 01. 2005
Dát tip
nesouhlasim, mně se pár písní líbí, ačkoliv tento žánr zrovna nemusim, ale to je asi moje věc, žejo?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru