Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Já, valkýra

03. 11. 2000
7
0
3283
Autor
Erendis

Kolem mě byla džungle. Můj kůň se prodíral vysokým podrostem a můj společník začínal vypadat netrpělivě. Dalo by se říct, že jsme přátelé, což vám možná může přijít divné, když se jedná o Smrt. Znala jsem ho sice jen chvíli a nikdy jsem ho ještě neviděla v akci, ale měli jsme spolupracovat a on byl velmi příjemný kolega. Když jsme však dorazili na místo, zapomněla jsem na všechna svá předsevzetí. Udělalo se mi špatně od žaludku a začala jsem brečet, jako želva. "No tak, děvče, to bude dobrý." Přehodil si kosu do druhé ruky a odkudsi vytáhl čistý bílý kapesník. "Stejně nechápu," pokračoval spíš pro sebe "proč tě poslali na první misi do Vietnamu. Tam bych neposlal ani Fionu a ta už si docela zvykla. Ale to jsou celí oni." S nespokojeným zamručením se pustil do práce.Trochu jsem se uklidnila a sesedla z koně. Otřela jsem si oči a snažila si trošku popotáhnout svoji, řekněme, sukni. Potom jsem se vydala bojištěm. Po pár minutách mě kdosi spatřil. Zpočátku nevěděl, co si o mě má myslet, ale když uviděl mého společníka, pochopil, kdo jsem já. Byl to brunet s poctivým obličejem a krásnýma hlubokýma šedýma, skoro černýma očima. Bylo v něm cosi nordického, ačkoliv nevím co, protože rozhodně moc jako seveřan nevypadal. Jak jsem mnohem později zjistila, byl původem Dán. Měl průstřel pravou plicí a zřejmě umřel ve velkých bolestech. "Valkýra," vydechl, když jsem se přiblížila. "Já myslel, že je to jen pohádka. "Pokrčila jsem rameny a pomohla mu vstát. Zatvářil se překvapeně a když jsem se měla k odchodu, odhodlal se k otázce. "Hele, neměla bys říct něco v tom smyslu, že jsem byl děsně statečnej a tak s tebou mám jít do Valhaly?" Teď jsem byla v rozpacích zase já. "Já nevím," vypadlo ze mě nakonec. "Víte, dělám to poprvé a tak po mě nemůžete chtít zázraky." Asi jsem se tvářila hodně zoufale, protože se pokusil usmát. "A to ti vůbec neřekli, co máš dělat? A cože, děláš to porvé? Já vždycky myslel, že se valkýrama už narodíte, nebo tak nějak." Já si to vždycky myslela taky, ale pravda je jiná. "Já jsem vlastně taky mrtvá," řekla jsem po chvíli. "Když zemře nějaká mladá holka, která se jim líbí, nebo prostě mají pocit, že by se hodila, tak ji prostě popadnou a místo života věčnýho jí přišijou věčnou šichtu. Jenže já nemám na tuhle práci, ani nervy, ani žaludek. Ale na to se nikdo neptá. Prostě vyfasuješ tenhle směšnej kus plechu," po těchto slovech jsem zaťukala na helmu na své hlavě, "a tenhle hadr." Kus zeleného tylu rozhodně nezakrýval to, co měl natolik, abych při vojákově pohledu silně nezrudla a nezkusila zakrýt odhalená místa dlaněmi. Chvíli si mě měřil od hlavy k patě, ale potom se rozesmál. "Na něco zapomněli." prohlásil pak. Sklopila jsem zrak ke svým nohám. Měla jsem na nich stále obuty adidasky.
Madlen
22. 08. 2005
Dát tip
***

Milly
07. 01. 2004
Dát tip
Hezký....aspoň jsem konečně zjistila, kdo je to "valkýra"-když tu pořád vidím ten klub....

Danny
27. 02. 2001
Dát tip
Dost dobry, TIP

Merle
04. 01. 2001
Dát tip
Simon ty si teda popudlivý... být popudlivý já stejně, popudilo by mě, že píšeš kritiky, když o nich nevíš ani zbla. Rozhodně tady ta tvoje není na místě o nic víc, než ta moje hypotetická...

no musim rici ze technicky bych dal za jedna...ale jelikoz vyznavam Asartru...Odinnismus chcete-li prijde mi ze tomu o cem pises moc nerozumis...dost me to popudilo...ale nevadi,jinak je to moc pekne...nebyt myslenky o valkyre a smrtakovi dal bych TIPika... :)

clovrdik
22. 11. 2000
Dát tip
je to dobře a zajímavě napsaný, i téma je neobvyklý, trochu morbidní, ale čte se to samo, dávám TIP

Anonym
12. 11. 2000
Dát tip
Hmm...Dobry....

Erendis
07. 11. 2000
Dát tip
Falka: No ten nick je jedno jméno...královny Numenoru.. Tolkien...Nedokončené příběhy

Merle
06. 11. 2000
Dát tip
nalákal mě název, a vidím, že ne zbytečně :-)))) dobrý...

Falka
06. 11. 2000
Dát tip
Hezký, líbí se mi to. A ráda se směju :o)) Taky jsem přišla za názvem, i když mě nalákal už tvůj nick - co znamená?

StvN
04. 11. 2000
Dát tip
Líbí.

maprach
03. 11. 2000
Dát tip
". . . adidasky": není to skrytá reklama? :-) :-) :-)Mimochodem, život věčný není věčné flákání, tedy pokud jsem byl správně informován.

Katerina
03. 11. 2000
Dát tip
Tak takhle jsem se teda uz dlouho nezasmala!!! Parada!!! tip maprach: byl jsi informovan spravne, vecny zivot je drina!!

Katerina
03. 11. 2000
Dát tip
jeste avizo...

zirafka
03. 11. 2000
Dát tip
báječný, vtipný a vůbec tip je tvůj :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru