Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hamsun - Per Olov Enquist...recenzovaná úvaha 2

17. 01. 2005
2
0
2241
Autor
Dirty

 

Příběh stejně tak jako film začíná hádkou Knuta Hamsuna a jeho ženy Marie. Ona mu vyčítá, že kvůli němu promarnila celý život, on klidně stojí a chce, aby přestala křičet, protože to všechno brzy skončí. (Je starý, takže brzo zemře).

 

Nejdřív slavný norský spisovatel a držitel Nobelovy ceny, poté vlastizrádce. Dodnes působí Knut Hamsun jako osobnost trochu rozpačitě. Jak posoudit či odsoudit člověka, který v době 2. světové války podporoval nacismus?

“Hamsun dal, jako Nor, okupační moci k dispozici svou autoritu.”

Je zásadně proti “anglosaskému světu”, k němuž zřejmě přispělo rozčarování z jeho pobytu v Americe. V mých očích není fanatikem, on se bojí o Norsko, takže je vlastencem a vlastizrádcem dohromady. Němci podle něho mají přispět k jeho stabilitě, k Norské samostatnosti. Proto se jich zastává. Snad není dostatečně informován, snad je tak trochu naivní coby “pouhý spisovatel”.

 

Jeho žena Marie. Stárnoucí “oběť”, která není spokojená se životem s Hamsunem, přesto s ním zůstává, přesto je věrnou manželkou a ženou v domácnosti. Tak jako Knutova matka, kterou pro sebe v podobě manželky usilovně hledal. Ochranitelka, která sbírá Hamsunovi knihy, když mu je norští občané hází zhnuseně na zahradu. Jen aby to Knut neviděl. Marie i přes výčitky splňuje model hodné norské (arijské) ženy, je ideálním prostředníkem mezi Hamsunovými idejemi a nacistickým publikem, kterému přednáší o funkci rodiny. Zdá se, že poté co Hamsun odsoudil její kariéru herečky a ona neustále čeká na nějakou roli, konečně může něčemu věřit. Konečně má co hrát (kdo ví, jestli tomu ale opravdu věří). Je to role zodpovědné ženušky, a je vskutku vytrvalá. Je mnohem větším fanatikem, lze ji odsoudit snadněji než samotného Hamsuna, jenže...? Jenže je to žena, která se vdala za slavného spisovatele a ten ani trochu nesdílel její herecké přednosti. Mylně se domnívala, že Hamsun pro ní napíše roli (a později jí skutečně měla, norské obci přednášela jeho knihy) A snažila se, opravdu byla dobrá a koneckonců je jednoduché jí odsoudit, ale můžeme to udělat?

 

Vztah Marie a Knuta je problematický. Jsou spolu, ale evidentně se nesnáší. Marie mu vyčítá, že Knut jí sebral život. Kafrá a Knut dělá, že neslyší, občas odcestuje, aby mohl tvořit. Jejich čtyři děti nesou těžce otcovo naivní přesvědčení a matčinu novou roli. Jen Arild se rozhodne jít do fronty, ale to si snad ani Knut nepřál. On jen chtěl svobodu Norska!

 

Ale pak se všechno hroutí, Hamsun je ke konci zrazen Němci (samotným Hitlerem), když se začíná bát, že by to s těmi sliby nemuselo být, tak jak se říká. A to se nakonec i potvrdí, nicméně své role se nevzdá. Chce dojít soudu a být odsouzen. Ten kdo se vzdá je Marie a diví se proč píše Hitlerovi nekrolog, když Němci kapitulují. Nakonec je silnější Hamsun, jakási zodpovědnost ho žene dál, až ke svědomí? Je svědomí slovo, které se sem hodí?

Přestože Hamsun je vlastizrádce, Norsko nechce, aby byl předveden před soud. Nositel Nobelovy ceny a padouch? Uvnitř Norska jsou zábrany. Psychiatr má udělat z Knuta blázna, aby před něj nebyl postaven, ale on chce a vytrvalost mu v tom po několika letech nezabrání.

 

A pak jeho život končí. Hamsun jako podivná legenda leží v rakvi, na hřbitově, v zemi a doprovází ho jen jeho rodina. Ale ještě předtím se ta dvě roztodivná stvoření, totiž Knut a jeho žena, dají dohromady. Happy-end, tím to končí, tedy před Hamsunovou smrtí.

 

 


Vyser si oko, Lyskoři, já bylo věcné.

Víš, proč začíná příběh stejně jako film? Protože je to scénář toho filmu... Jakýho filmu? Proč tu není překladatel?

Lyskoř
07. 02. 2005
Dát tip
Stop Drogs! Měl bys skončit

Rowenna
20. 01. 2005
Dát tip
Vždycky mě osud Hamsuna fascinoval.

Lyskoř
17. 01. 2005
Dát tip
JE TO OBDIVUHODNÝ PŘÍBĚH PLNÝ LŽÍ tip*

Kakuloj
17. 01. 2005
Dát tip
jj, budu si to muset precist, cetl jsem od enquista navstevu osobniho lekare a musim rict, ze do te doby jsem nevedel, jak muze byt historicky roman strhujici, skvele zpracovani vyjimecnych udalosti a osob. Hamsun je jiste take takovy.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru