Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Domácí zvířena

23. 01. 2005
3
0
2731
Autor
Chazzy

možná trochu úvaha, co já vim.

Slovo lež může skrývat mnoho různých významů, které vyplývají z úmyslu za jakým byla tato invalidní (krátkonohá) dáma zplozena.

Nebudu se zde zabývat lží sprostou, nestydatou dokonce ani lží tzv. tiskařskou, kdy člověk „lže jako když tiskne“. Těchto jevů je sice kolem nás mnoho a jistě by se hodil návod jak se jim vyhnout, ale prokouknutí takovéto zákeřnosti bývá bolestivé a proto se to raději neučme a zůstaňme naivní jak dlouho to jen jde.Já se hodlám zaměřit na nepravdu, jejíž služby využije, častěji či méně často, každý z nás. Jsou vlastně dvě: tzv. polopravda a milosrdná lež.

Polopravda je v porovnání s druhým zkoumaným exemplářem více zaměřena na službu nám samotným. Je vlastně velmi sobecká. Slouží k usměrnění následku nějakého ne zrovna vydařeného činu. Pomáhá nám, abychom s urovnáním situace neměli tolik práce. Jestliže odjíždíme na kamarádčinu opuštěnou chatu společně s dalšími deseti lidmi převážně mužského pohlaví, jeví se její použití v pravdě ideálním. Proč sáhodlouze prokazovat svou bezúhonnost a spořádanost, když lze pravdu jednoduše trochu okrojit. Náhle se pak na chalupě koná dámská jízda ,ze zálohy střežená rodiči oné přítelkyně.. Že se kontroloři dostaví až na konci pobytu, aby zjistili zda stavení stáje stojí, to je právě jeden z odkrojků tlejících zřejmě někde hluboko v koši.

Dalším dobrým příkladem využití tohoto stvoření je už ustálené spojení  „když oni všichni“. Na otázku „Proč máš z testu z matematiky za pět?“ málokdo přizná, že měl v inkriminovanou dobu větší chuť na pivo než na logaritmy, které záhy podlehl, doufajíc v přirozenou inteligenci spolužáka Martina . Dotyčný lajdák raději vymyslí bezesporu méně konfliktní polopravdu typu: „ Já jsem nad tím opravdu seděl až do noci, ale písemka byla nečekaně záludná a proto VŠICHNI MĚLI ZA PĚT!“ a sklidí úspěch.  Přičemž zájmeno VŠICHNI zastupuje právě jedinou osobu a to souseda Martina, který se výjimečně na test nepřipravil a jeho ledabylost jste odnesli oba dva.

 Je jasné, že polopravda není zrovna ryzí způsob řešení problému,ale málokomu ublíží. Nejvíce zpravidla tomu ,kdo ji užívá příliš a neumí s ní zacházet-jemu se pak šeredně odvděčí. Má často funkci ne příliš vznešenou, přesto však ochrannou, pomocnou a velice důležitou. Můžeme ji tedy považovat za jakýsi druh domácího zvířectva, živeného pro službu člověku, do kterého však musíme vložit nějaký kapitál na stravu a zajištění a přesto riskovat že onemocní,nakazí zbytek stáda a chcípne, nebo alespoň sežere veškerou úrodu. Jinak řečeno, udělá víc škody, než užitku. 

Pokud jde o lež milosrdnou (dále jen L.M.) to je naopak typický domácí mazlíček. Druh velmi rozšířený a hojně chovaný ve všech domácnostech. Dokonce i v těch nejlepších a nejčestnějších rodinách si ji hýčkají a střeží jako oko v hlavě. V případě el-emka (nezaměňovat za značku cigaret!) jde však o čistě ušlechtilé důvody chovu. Majitel ji pořizuje do bytu či domu výhradně pro potěchu svých blízkých. Přece co je ušlechtilejšího, než tvrdit značně otylé manželce, které právě detonoval zip od šatů, jež jí naposledy padly na svatební cestě před dvaceti lety a čtyřmi tunami čokoládových pralinek, že látka , která těsně obepíná její velmi ženské tělo nikdy nepůsobila tak sexy a klidně přislíbit řádné vyčinění tomu budižkničemu z čistírny ,co poničil zapínání. Které roztomilé zvířátko by potěšilo víc ,než prohlášení, že černomodrý monokl dodá vašemu pohledu zvláštní tajemnost a hloubku, nebo že málokterému člověku dělají rovnátka tak krásný a (kovově) zářivý úsměv. Toto stvoření si klidně nechte bez výčitek pobíhat ve svém okolí a nebraňte se  občasnému pomazlení, které vám jistojistě zvedne náladu, nebo alespoň odvede myšlenky od sebevražedných choutek. Avšak nemuchlujte se s ním příliš často. Může se totiž stát, že vám po nějaké době bude podstrkováno pouze k utišení vašich hysterických výlevů. A pokud to nepoznáte dostatečně brzy, začne vám  místo přítulného el-emka po bytě skotačit Chrt Pochlebačný či Pudl Pokrytecký.  

 

 

 

 


Chazzy
09. 03. 2005
Dát tip
Nevadí-je to jeden z mých prvních pokusů a hrdá na něj nejsem

Zbyhoň
29. 01. 2005
Dát tip
Vcelku příjemné, tipnu si.

Pisces
25. 01. 2005
Dát tip
souhlas s Nicollete a... nejse si jista, zda je to přímo fejeton ale není to špatné forma fejetonu odpovídá, jak délka tak vtipné zamyšlení myslím si, že obsah je docela zajímavý a zpracování taky není špatné T*

Lyskoř
23. 01. 2005
Dát tip
sakra, já si to zapoměl přečíst....

Chazzy
23. 01. 2005
Dát tip
Ehm?

Lyskoř
23. 01. 2005
Dát tip
?mhE

Markel
23. 01. 2005
Dát tip
Udělat z pokřivených pravd domácí mazlíčky, to se povedlo, klobouček smekám. Čtivé a zamyšlení hodné, moc moc líbila ta neotřelost! -T

Chazzy
23. 01. 2005
Dát tip
Děkuji mnohokrát a klobouček nech klidně na hlavě- dostává mě to do rozpaků :-)

Nicollette
23. 01. 2005
Dát tip
možná by to chtělo ještě malinko osvěžit.. malinko já se zamýšlim pořád nad tim - proč lžu.. :-)) fajn

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru