Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Navěky věků

23. 01. 2005
6
0
987
Autor
Gillian

Doufám, že se to bude líbit. Měla jsem mizernou náladu, když jsem to psala a možná je to na tom znát. No uvidím, co na to řeknete. Postavi nejsou pojmenovány, protože jména nemají. Dejte si tam jaké chcete.

 Navěky věků

V zrnku písku, svět uvidět

A nebe v divoké květině,

Nekonečno v dlaních podržet

A věčnost v hodině

(William Blake)

 

 

                Vracely se mi všechny ty pocity, které mě obklopovaly tehdy. Ve šťastnějších dnech. Ve dnech, kdy jsem nebyla sama. Kdy tu byl on. On naplnil mé dny láskou, něhou, vírou na lepší budoucnost. I když sám v ní nevěřil. Dával tu naději mě. A já za ní byla vděčná.

                Vracelo se mi to všechno. Teplý letní vítr, který mi čechral vlasy, doteky jeho rukou, jeho polibky. Nikdy jsem netušila, že láska může být tak krásná. Nikdy jsem nevěděla, že láska dává životu smysl, ale teď jsem to poznala na vlastní kůži.

               

                Když jsem ho poprvé uviděla, věděla jsem, že už ho nikdy nenechám odejít ze svého života. Stál tam, jen tak, uprostřed mostu, opíral se o zídku a hleděl kamsi do ztracena. Nevnímal nic kolem sebe. Vítr nedovolil člověku promluvit, protože kdyby se o to pokusil, hned by jeho snahu zmařil a vyřčená slova odnesl pryč. A tak jsem mlčela, když jsem stála vedle něj. Jeho pohled se ale nevracel. Stále hleděl vstříc dalekému obzoru. Lehce jsem se dotkla jeho ruky, byla studená, jak na ní vítr útočil. Ale i tenhle lehoulinký dotek způsobil, že se jeho myšlenky vrátily do přítomnosti.

                Pohled jeho očí mě okouzlil hned, jak se na mě podíval. Stáli jsme proti sobě a stále nic neříkali. Nebyl k tomu  důvod. Utápěla jsem se v jeho pohledu a on se vpíjel do mých očí. Najednou zvedl ruku a dotkl se mé tváře. Jakoby nevěřil, že tam opravdu jsem, jako by se chtěl přesvědčit o mé existenci. Chtěl konečně něco říct, ale já věděla, že je to zbytečné. Přiložila jsem prst k jeho rtům. Chytil mou ruku a stále mi hleděl do očí.

               

                Ten den jsme pochopila, co je to láska. Pochopila jsem, co je to milovat a být milována. A láska je to nejkrásnější, co existuje. A přestože by ta naše trvala věky, nebylo jí přáno.

 

                Měsíc. Překrásný měsíc. Začal pohledem, pokračoval láskou a rozplynul se v bolesti.

 

                Okamžiky jsou osudové. A osud je krutý. Člověk nikdy nesmí podlehnout pocitu, že je všechno krásné a nekonečné. Protože to tak není. Nikdy. Osud má své nálady a ty se střídají jako počasí. A na to doplácíme. I já byla tak naivní, že jsem věřila, že to všechno nikdy neskončí. Dostávalo se mi lásky a stejnou měrou jsme oplácela.

                Od osudového okamžiku k osudovému okamžiku. Od pohledu k smrti. Stejně jako nikdy nezapomenu na den, kdy jsem ho poprvé uviděla, nikdy nezapomenu na noc, kdy jsem ho ztratila. Nenávratně, navždy. Nikdy se nedozvím, co se stalo. A nikdy to nebudu chtít vědět.

                Vím jen, že ta bolest ve mě zůstane navždy. Ve mě, ve všem, co mě obklopuje. Protože všechno mi ho připomíná. I vítr, i slunce, i smích, i pláč. V noci slyším jeho hlas, ve snu vidím jeho tvář a stále hledím do jeho očí. Jako bychom stále stáli na tom mostě. Ale ten okamžik, kdy jsme tam skutečně byli, je pryč. Stejně jako podzim.

 

                Nikdy už nic podobného nezažiji. Možná  proto, že už nikomu nikdy nedovolím, aby zastoupil jeho místo. Nikdy nikoho na to místo nebudu chtít. Protože tam navěky bude on. Dokud bude svět světem, dokud tu budu já.

               

Navěky věků…


ataataattat

Markel
26. 07. 2005
Dát tip
Smutné romantiky je tu na P málo, líbí moc - T

Gillian
24. 01. 2005
Dát tip
Jsem ráda, že se to líbí.Vím, že to není povídka, ale jaksi jsem nevěděla, do čeho to zařadit. Tak jsem doufala, že to pochopíte.... Williem Blake je úžasnej!!

fungus2
23. 01. 2005
Dát tip
Mně se to tedy líbilo***

Ajuschka
23. 01. 2005
Dát tip
krásné tip

Nicollette
23. 01. 2005
Dát tip
jako bys mi psala z duše *

Alojs
23. 01. 2005
Dát tip
Krasne. ale... myslim, ze se nejedna o povidku.

nadik_k
23. 01. 2005
Dát tip
Smutnokrásné...T

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru