Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

100, let Jana Wericha

01. 02. 2005
1
0
3480
Autor
kifkov

Už je to tak moudrý klaun slaví sto let. Tak nebude škodit malá vzpomínka od Vladimíra Holana (souseda moudrého klauna) z deníku Jana Zábrany.

"V Holanově řeči - v 50. letech - nebyl Werich nikdy žádný dobráček...- naopak mluvil o něm vytrvale, jako o někom kdo za prachy vytrvale táhne s režimem, natáčí "různé ty" Pekaře a podobně. Pamatuji si s jakým odporem, jakmile přišla řeč na Wericha začal Holan ukazovat palcem ke stropu a komenář k tomu vždycky byl: Dobytek...Tam se žere, chlastá, flámuje...gramofon tam řve až do rána...hosti, flašky...obžerný prase..." Nikdy ne mírnější, nikdy (ten komentář). To byla první polovina 50. let."

 

Jan Zábrana - Celý život (2)


Armand
09. 06. 2005
Dát tip
:)

Zbigniew
02. 02. 2005
Dát tip
Tedy Zolo a Pišto_Hufnágle, vy jste fakt borci. Zolo v diskuzi okamžitě přejde k povýšeneckému chování, ohnivě diskutuje, lituje a pak zjistí vlastně, že se tady melou píčoviny a chce dát Kifkovovi 500 Kč, aby dílo smazal. To je fakt síla. Tedy: Jestli jsi spokojený s tím, co jsi zde vypustil ty, tak mi je Zolo moc, moc líto, je mi dále líto Pišty_hufnágla a je mi moc líto každého, kdo názory druhých odsoudí, aniž se nad nimi zamyslí nebo vyzve druhé k tomu, aby své postoje vysvětlili, což tímto činím. Haha Načež Pišta_Hufnágl nemá názor žádný, ale trpí neodbytnou představou, že musí něco napsat, nějak se vyjádřit, aby všem ukázal, jak je nad věcí a mohl všem sdělit, že se tady melou píčoviny, protože ON to pozná! Vy jste fakt dvojka!

:))) Hehehe... :))) Dobrý rozklad. To nic nemění na faktu, že se tady sešlo pár soudců z lidu, co se hádají o tom, byl-li padouch Werich, nebo Holan, a kdopa to měl těžší... Což je odpodstaty nablblá debata, a vyhovuje-li ti, nerozkládej motivy Pišta Hufnágla či Zola, a hezky počesku si vyber jednoho z umělců k odsouzení, ty můj malý psychologu.... :)

Jednoúčelový tajuplný nicku Zbigněwe, na rozdíl od tebe nicky Zolo i Hufnágl jsou mi známy a nepotřebuju tvé psychoušské posudky na ně. Pokud nemáš něco přímo ke mně, odpusť si své avi. Zatím ti to říkám slušně.

Hech, Hufnágle, tys mne předběhl.

já bych žádalo psychoušský posudek na soba, prosím, protože se mi líbí to slovo psychoušský můžu?

harant_na_foliovníku: kušuj 8-)))))))))))))))))))))))))))))))))))

Zolo
02. 02. 2005
Dát tip
Otče náš, jenž jsi na nebesích, posvěť se jméno tvé. Přijď království tvé. Buď vůle tvá jako v nebi, tak i na zemi. Chléb náš vezdejší dej nám dnes. A odpusť nám naše viny, jako i my odpouštíme našim viníkům. A neuveď nás v pokušení, ale zbav nás od zlého.

71_Art_72
02. 02. 2005
Dát tip
myslím že bychom si všichni měli navzájem udělit psychoušské posudky, ať už je v tom pro jednou jasno.

sobče, koukej mě oslovovat mým občanským jménem!

StvN
01. 02. 2005
Dát tip
gramofon tam řve....to musely bejt časy

Zolo
01. 02. 2005
Dát tip
Řečeno mluvou těch, kteří závidí, což pro daného Holana a potažmo Zábranu není nejlepší vizitka.

StvN
01. 02. 2005
Dát tip
Já mu taky závidim. Byl to skvělej člověk.

Rowenna
01. 02. 2005
Dát tip
To se prostě v jednom baráku sešly extrovert a introvert. Holan, člověk trochu podivínský, kterého samozřejmě musel rušit společenský život Wericha. On totiž i Werich mluvil o Holanovi dosti ošklivě. To nic nemění na tom, že oba jsou velké osobnosti, a každý může jejich osobní spory prostě pominout. V tom jejich význam není.

kifkov
01. 02. 2005
Dát tip
zolo No jistě že mu záviděli, poněvadž Werichovi nebylo v té době dvacet a neměl oba rodiče v lágru za velezradu, jako Zábrana, který v té době za trest pracoval ve smaltovně a kterého nakonec komunisti umořily k smrti, zatímco Wericha umořilo kouření kubánských doutníků a přežírání se humrama. K "danému" Holanovi snad ani není třeba nic dodávat.

kifkov
01. 02. 2005
Dát tip
rowena To neni osobní spor, osobní spor je, když si Holan stěžuje na jiném místě té vzpomínky, na to jak paní Werichová tříská příborama. To je kritika sglajchšaltovaného postoje Wericha, který káže vodu a chlemtá víno. Notabene proto, tam Zábrana připsal tu poznámku o 50. letech.

Rowenna
01. 02. 2005
Dát tip
Já nemyslím jenom tu vzpomínku, kterou jsi vypíchnul. Celkově se dost mluvilo o tom, že ten vztah nebyl harmonický. Aniž bych posuzovala politické pozadí, domnívám se, že ten vztah prostě těžký musel být, už vzhledem k povaze obou mužů. Proto mluvím o osobních sporech. Nechce se mi odsuzovat někoho, že točil své "pekaře" - koneckonců, ráda se na ně podívám, přes ideologické pozadí, a už vůbec nechci odsuzovat někoho za to, že kdesi cosi kdysi podepsal. Poměřuje se nepoměřitelné.

no a? ty si bez viny že házíš kamenem?

Zolo
01. 02. 2005
Dát tip
kifkov Ale pokud vím, tak ho (Zábranu) stejně nekanonizovali ...

Zolo
01. 02. 2005
Dát tip
kifkov A navíc, to byl jasný předmět občansko-právního sporu, takže soudy raději soudům.

kifkov
01. 02. 2005
Dát tip
zato Wericha jo...tfujtaksl

tady spíš ocením zábranovy deníky jako takové * jinak viz první odezva rowenny dál se mi číst nechce

kifkov
01. 02. 2005
Dát tip
hnusec: werich házel kamenem celej život, dokonce i se smrtí na jazyku si neodepřel dát si dostaveníčko s ostatníma od kumštu a jít podepsat antichartu...a jaký má panečku, kabrňák renomé

drfaust
01. 02. 2005
Dát tip
těžko soudit, každej má svoje...

Zolo
01. 02. 2005
Dát tip
kifkov Křivda je zlá rádkyně ... Do koho žijícího se trfuješ skrze svou kritiku Wericha?

Zbigniew
01. 02. 2005
Dát tip
Otázka je: Kdo je nyní Werich? Co znamená? Persona, na kterou se vzpomíná ze setrovačnosti? "Moudrý klaun"? (nevím proč moudrý a klaunů se bojím) Kolaborant ze zbabělosti? Ostře tepající kritik; když ovšem o nic nejde? Fimfárum? Génius? Nejvetším problémem Wericha není, podle mě, jeho dílo, ani jeho postoje, ale to, že je naprosto neadekvátně hodnocen. Jeho dílo, a bohužel ani postoje, si nezaslouží takovou míru nekritické glorifikace, jaké se jim dostává. Fotky PANA WERICHA v každém zapráskaném kanclu kdejaké prumyslové obludy, visíci na hlavami úřednic, která po večerech hýkala nad Televarieté, ale na PANA WERICHA si nenechala šáhnout: protože byl moudrý. Když člověk jednou... Nad blbostí se nedá vyhrát... Tipické pseudmoudré prefabrikáty, kterým se dostalo té výsady, že je někdo od starého užvaněného starce vyslechl a zaznamenal. Kibucové filmy "Hej rup" apod. Socialistícké agitky, zavírající oči před tím, co se dělo v Rusku. Atd. atp. Proto si myslím, že zveřejnění Zábranovy (potažmo Holanovy) poznámky je důležité; je potřeba na chvíli zakymácet modlou p. Wericha, je potřeba vůbec začít akceptovat, že někomu se může zdát Werichocva úzkostlivá moudrost odporná. Proč ne?

kifkov
01. 02. 2005
Dát tip
zolo do Jitky Molavcové

StvN
01. 02. 2005
Dát tip
O zemřelých jen dobře, kifkov, jen dobře.

Zolo
01. 02. 2005
Dát tip
kifkov a proč to filtruješ skrze Wericha, Holana a Zábranského, pokud to myslíš tedy vážně a nestřílíš si ze mě? (kdyžtak mi posílej avi, prosím)

kifkov neodpovědel si mi. Kdo jsi, že soudíš mrtvé a házíš kameny? A proč? Dva roky si tu nebyl, proč zrovna teď?

Zolo
01. 02. 2005
Dát tip
kifkov navíc celá tahle polemika, zdá se mi, vychází z toho, že se sám cítíš nedoceněný, možná kdybys odkryl svůj problém celistvěji a do hloubky, byla by naše diskuse věcnější a třeba bych i pochopil proč Ti vadí Werich, proč je takovu děsivou ikonou pro Tebe. Navíc Werich byl obsazován divadelními a filmovými produkcemi, režiséry atd. Měli bychom tedy hovořit i o tom proč tomu tak bylo. Tady prostě nejde upřít Werichovi charisma, které přes všechnu jeho individuální a případnou zkaženost, Wericha prodávalo.

Zolo
01. 02. 2005
Dát tip
kifkov a to je SHOWBYZNYS, tam jsou jiní pravidla, ať v Čechách nebo v Holywoodu nebo v Německu. Včera, dneska i zítra

Zbigniew
01. 02. 2005
Dát tip
Zolo: Ehe? To jako, že když se někomu něco nelíbí, tak je to tím, že kritizující není normální? Takže Kifkov by měl zajít za psychoanalytikem aby zjistil, co je s ním v NEPOŘÁDKU. Nelíbí se mu Werich, tak je potřeba "odkrýt celistvěji jeho problém". To není normální, že se mu nelíbí Werich!!!!! To je neuvěřitelný co jsi napsal Zolo. Můžeš být na sebe hrdý!

kifkov
01. 02. 2005
Dát tip
sobec: "Dva roky si tu nebyl, proč zrovna teď?" ano byl jsem nemocný, Zolo má pravdu, pro zhoubnou nedoceněnost jsem byl hospitalizován na františku, dlouhé dva roky...nekonečné dva roky ale ted už sem zase tady tak si nebudem tu radost ze shledání kazit nejakým házením kamení, to je jako kdyby si nekdo dovolil kydat hnuj na hitlera, nebo tak neco

Zolo
01. 02. 2005
Dát tip
Zbigniew: Obávám se, že diskusi si s kifkovem odbudeme v pohodě ve dvou. Kifkov: připadá Ti, že jsem Ti ublížil nebo Tě nějak zostouzel?

kifkov
01. 02. 2005
Dát tip
zolo: "a to je SHOWBYZNYS, tam jsou jiní pravidla, ať v Čechách nebo v Holywoodu nebo v Německu. Včera, dneska i zítra " to je přece válka tam sou jiný pravidla, ať v Čechách nebo v Holywoodu nebo v Německu. Včera, dneska i zítra dyk ten Hitler za to nemoh mel proste charisma, které přes všechnu jeho individuální a případnou zkaženost, Hitlera prodávalo notabene jedinej pro koho je tady Werich ikonou ste vy

Zolo
01. 02. 2005
Dát tip
Aha ... Baví me so o Werichovi nebo o Hitlerovi? Tak až se diskuse vrátí k Werichovi, tak mi dej vědět. Ty moje blancy cancy, demagogie, jsou můj svobodný názor. Jestli se chceš k tomu vyjádřit, tak to udělej. Jestli jsi spokojený s tím, co jsi zde vypustil ty, tak mi je Kifkova moc, moc líto, je mi dále líto Zbigniewa a je mi moc líto i Tebe a každého, kdo názory druhých odsoudí, aniž se nad nimi zamyslí nebo vyzve druhé k tomu, aby své postoje vysvětlili, což tímto činím.

drfaust
01. 02. 2005
Dát tip
Inu vaše diskuze vcelku o ničem... ale přecejen jeden dotaz: Zolo: Jakou kanonizaci máš tím Zábranou namysli? Mluvíš o českém literárním kánonu? Se prostě ptám, abych si mohl udělat obrázek...., prtože ta otázka je v součansoti vlastně hodně dikutovaná... a vzbuzuje ohlasy třeba toho Bílka, Trávníčka... atd. Dost zajímavá esej byla ta od Marcela Reicha Ranického o německém lit. kánonu... Takže, máš namysli opravdu tohle?

A jéje, sbor soudců..... :(

Zolo
01. 02. 2005
Dát tip
drfus: Byla to moje reakce na Kifkovo: No jistě že mu záviděli, poněvadž Werichovi nebylo v té době dvacet a neměl oba rodiče v lágru za velezradu, jako Zábrana, který v té době za trest pracoval ve smaltovně a kterého nakonec komunisti umořily k smrti, zatímco Wericha umořilo kouření kubánských doutníků a přežírání se humrama. Na to já jsem namítnul, že ho stejně nekanonizovali. Ale tahle diskuse je opravdu nešťastná, protože se mi zdá, že v ní nejde o Wericha, Holana ani Zábranu. A navíc já sám se v ní ztrácím. Navíc to nejlíp zhodnotil Pišta Hufnágl, takže si říkám jestli tady o něčem vlastně neplkáme ... :))

Tož, Zolo, já tu diskusi přečet, celou (sic!), a můžu ti zodpovědně říct, že plkáte.:)

Zolo
01. 02. 2005
Dát tip
Jasně že, pane :))) Že já mám občas potřebu se účastnit něčeho zbytečného ne-li trapného... :))

Zolo
01. 02. 2005
Dát tip
Máš u mě 500 Kč, když smažeš toto dílo, kifkove :)))))

Přihazuju kilčo, protože jsem toho moc nenapindal....

drfaust
01. 02. 2005
Dát tip
Takže jsem se o té kanonizaci nic nedozvěděl... tak jenom odkážu na tři články: * Květoslav Chvatík, Názory a ohlasy Znovu k problematice literárního kánonu. Časopis Host 1/2005, str. 80 - 81. * Marcel Reich-Ranicky: "...k problematice literárního kánonu...". Časopis Host 6/2004 * Květoslav Chvatík: K otázce literárního kánou. Tvar 14/2002, str. 5 - Tvar 14/2002 Tenhle kánon se ovšem netýká poezie ale prózy! Takže odkud se bere hlas o kanonizaci Jana Zábrany? Protože! Protože ty Zábranovy detektivky přeci napsal, buď v plné míře anebo alespoň v míře podstatné, Josef Škvorecký a v Čechcách vycházely pod Zábranovým jménem proto, aby vůbec vyjít mohly. Já žádný kilčo nepřihodím, protože si Zábrany vážím - nejen lidsky ale i literárně. A pánové, zdali pak vaše učené hlavy postřehli, že třeba takový Jan Zahradníček měl 17. 1. 2005 stoleté výročí narození!? Jsem s pozdravem.

drfaust
01. 02. 2005
Dát tip
a kurva, ta hrubka je fatální... co naplat:(

se tady mezitím přihazujou kila a kilča? naznačilo jsem - zábranu mám rádo - tak svá kila taky nedám, stejně jich moc nemám

Hehe, kritiky upravovat nejde, to je dobře...:)) O Zahradníčkovi byl dokument, nedávno. Zjevně kvůlivá tomu.

Doktore Fauste, nevšiml. Odneseš mne za to do pekla??????? A nechci avi.

71_Art_72
01. 02. 2005
Dát tip
Stoleté výročí toho Zahradníčka jsem si nevšiml, ani nevim kdo to je a tak nevim proč je to tak důležitý. myslím že Werich byl dobrej herec, jakej člověk už je zas jiná věc. a taky se mi zdá že tohle není haiku, jak už jinde někdo někomu vytýkal (mně to nevadí). nanoslík s vámi.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru