Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pro mou milovanou

03. 02. 2005
6
3
2270
Autor
Grunter

Tuto báseň jsem napsal holce kterou mám rád a měl jsem celkem úspěch, a tak bych chtěl vědět názor vás, odborníků na básně.


Pro mou milovanou
-----------------
Láska k tobě ve mně hoří,
hasiči ani hasit nestíhají.
Je to jako plavat v moři,
kde ryby každý večer usínají.

Jsi vždy v mých snech,
a když se probudím,
vyjde ze mne jen povzdech,
neboť stále sám sedím.

Někdy už nevím, co dělám,
zatím jsem neprošel žádnou lekcí.
Šanci u tebe žádnou nemám,
ale v duchu mi něco říká ´tě chci´.

3 názory

Dirty
08. 02. 2005
Dát tip
no helejse...je to fakt dobrý

iwan
06. 02. 2005
Dát tip
tak to tady zacina vypadat, ze se nam rozrusta mafiansky rodinny klan:) jinak zdravim Gruntere a za tvoji odvahu ti fandim, nenech se odradit 1. neuspechy zde na pismaku, ale zase na druhou stranu nebud podrazdenej nakou tou kritikou, vetsina lidi to nemysli zle ani osobne, zato ja ted budu osobni:) t*

Jannis
05. 02. 2005
Dát tip
Takže k dílu. Je tu napsáno, že autor STOJÍ o hlubší kritiku, takže hurá do toho. Bez ohledu na věk (kdybychom pořád brali ohledy, nemohli bychom se posouvat dál). Nebudu hodnotit námět, to je nejrelativnější stránka věci a každému se líbí něco jiného. Ostatně každý námt lze zpracovat dobře. Budu se držet toho zpracování. Báseň se tváří jako pravidelná, rytmická a rýmovaná. Dobrá, mělqa by tudíž dodržovt určitou pravidelnost. podobná báseň musí plynout a tato neplyne. Rytmus více než kolísá. Zatímco "Láska k tobě ve mně hoří, hasiči ani hasit nestíhají. Je to jako plavat v moři, kde ryby každý večer usínají." je ještě v pořádku, tak následující strofa "Jsi vždy v mých snech, a když se probudím, vyjde ze mne jen povzdech, neboť stále sám sedím." je rytmicky naprosto mimo. nemusíme zabýhat ani nikam do detailů, stačí počítat slabiky:( Stejně poslední strofa "Někdy už nevím, co dělám, zatím jsem neprošel žádnou lekcí. Šanci u tebe žádnou nemám, ale v duchu mi něco říká ´tě chci´. " Přitom stačí sáhnout k drobné úpravě, např.: "Někdy vážně nevím, co dělám, zatím jsem neprošel žádnou lekcí. Šanci u tebe žádnou nemám, v duchu mi něco říká ´tě chci´." Třeba. Tak by to bylo alespoň rytmicky slušné. Pokud jde o rýmy platí pravidlo, že čím méně máme originální námět, tím musí být neotřelejší rým. Bohužel zde to tak není. Navíc gramatické rýmy, zvláště pak ty, které se rýmují jen na základě sufixu -ají -ají, -dím -dím, -ám -ám nedodávají básni zrovna šmrnc. Stejné platí o použitých obrazech, tedy o použitém obrazu v první strofě o hoření lásky. Když použijeme něco už tisíckrát použitého, chtělo by to nějaké zvláštní zpracování, nebo pohled na věc. Suma sumárum: Báseň je po všech stránkách velmi ndotažená. Je tu znát jakýsi smysl pro pravidelnost, ale není doveden do konce. Chce to víc číst (obligátní rada). Možná by bylo dobré si vzít nějakou klasiku, aby se ti dostaly pod kůži básnické postupy. A pak to chce hodně psát a pracovat na sobě. Báseň si po sobě přečíst sebekriticky umět škrtat a upravovat. Přeji hodně úspěchů v budoucí tvorbě

Kakuloj
05. 02. 2005
Dát tip
klipeto, Grunter: tak to se máme na co těšit! holomci :) musim se podivat, jestli někde nemam taky něco z toho věku, to jsem taky psal holce a taky jsem měl úspěch ;) *t

klipeto
03. 02. 2005
Dát tip
skvělé, jseš lepší než já v Tvém věku :o) t*

rýmy jsou otřepané, nechápu, že jsi měl u ní úspěch, ale to teď není podstatné. rytmus pokulhává, i jinými slovy se dá vyjádřit spousta citu, ale to tu už bylo tolikrát, že se divím, že se to objevuje stále a znova. ne, autore, toto opravdu ne!

klipeto
03. 02. 2005
Dát tip
andělská_potvora: kdyby Ti někdo v patnácti napsal takovoudle básničku, tak sereš, tak nemektej :o))))

no, naštěstí mi už není 15 a v dnešní době bych se takové básničce upřímně zasmála. ale máš pravdu, pokud má autor necelých 15, tak to chápu, ale nechápu, že se o to musí dělit s námi a tady. Tě seru nebo co?

Grunter
03. 02. 2005
Dát tip
andělská potvora: Ukaž co umíš ty. Vždyť nemáš žádný díla. Já chci názory od lidí, kteří mají aspoň 5 děl nebo aspoň něco a ne od tebe. Všude máš jen kritiky.

klipeto
03. 02. 2005
Dát tip
Já nechápu, co nechápeš. Jestli sis nevšimla, todle je server amatérských básníků. Kdo jinej, než amatéři, by se tu se svými věcmi měl dělit?

Grunter: vidíš a já raději nic nepíši, protože prostě asi na dobrou tvorbu nemám a pokud nechceš kritiku od někoho, kdo víc čte, než píše, prosím, příště se ti vyhnu.

a se omlouvám za avi. klipeto: ano, je to amatérský server, ale i ta úroveň by mohla být lepší úrovni. Je rozdíl: mezi blbůstkama a "básněma" takových je tu jak šafránu, někdy bohužel.

a Mfarrit má pravdu, ser na ní.

a příště mi pošli aspoň avízo, když na mou kritiku reaguješ, když pro nic jiného, tak alespoň ze slušnosti.

Grunter
03. 02. 2005
Dát tip
hmm

nikkaela
03. 02. 2005
Dát tip
krásná ve své naivitě... t :) ....... 2 a_p : stfu ! ukaz co umis ty a pak tady neco blej...

já asi miluju ty tzv. básníky, kteří se živí touto tvorbou :o) ech, tomu se říká kritika nikkaela: kdyby si mě četla, tak víš, že víc čtu a nepíši - zatím - protože nechci psát takovéto dílka a možná někdy až se do něčeho pustím, tak to mít nebude úspěch, ale určitě negativní kritiku snesu! :o) a co víc, budu ji brát jako plus a ne negativa. a tímto se omlouvám autorovi, že mu tak nechutně zaplácávám mými stupidními kritikami stránku.

71_Art_72
03. 02. 2005
Dát tip
je to hezká inspirace pro všechny arty :) "ano, je to amatérský server, ale i ta úroveň by mohla být lepší úrovni." je to amatérský server, ale úroveň některých replik je tak tristní, že snad musí pocházet z mimoúrovňového paralelního vesmíru doktora Zlarta :) vážně, myslím si že s těmi rýmy a tak je to pravda a určitě se nad tou kritikou andělské_potvory nevyplatí jen mávnout rukou, ale to je na tom zase hezký, že někdo někomu napíše básničku jak jen dovede, i s těmi kostrbatými rýmy. mě by to tedy dojalo.

71_Art_72: tedy a já myslela, že spíše se do mě všichni pustíte, ale je pravda, že musím ocenit odvahu, se kterou nesete svou kůži na trh. a když si myslíte, že uděláte radost, tak přijde někdo takový jako já a tu radost vám veme. bohudík, jiná nebudu :o)

71_Art_72
03. 02. 2005
Dát tip
bohudík věřím že jsi radost nikomu nevzala :) tvoje kritika má pravdu, ale není dobrý říkat jenom to co je špatný (stejně tak jako není dobrý jenom chválit), a já na tý básničce vidím ty dobrý věci i kterých jsem psal něco jinýho je kritika profesionálního autora a někoho kdo začíná psát. The nanoslík has spoken.:)

tedy, ano chválit, ale tady pro mě není co chválit, snad jen za to, co jsem psala výš - s tou kůží. Asi aby byl klid se takovýmto dílkům budu zdaleka vyhýbat. Já to nemyslela ve zlém, spíše jsem chtěla popostrčit autora, ale to nebude asi to pravé ořechové :o)

71_Art_72
03. 02. 2005
Dát tip
chválit? třeba to, že vůbec píše básničky holkám. obdivovat? tu lehkou dojímavou naivitu který některý autoři dosahujou dost vynuceně. a dál? pousmát se nad kostrbatými rýmy a představit si zamilovaného kluka jak potí pro holku verše... to všechno přece není málo! je to dobrý! mně být patnáct... :) a pak je samozřejmě na místě jemná kritika, protože těm holkám taky nebude pořád patnáct :)

výchovná metoda :o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru