Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Uvědomme si jak mohou zdánlivě maličkosti ovlivnit život člověka.

19. 11. 2000
2
0
1628
Autor
tupoun

Jednou jsem se navečer procházel po našim městě a říkal si, zda to, že potkám nějakého, ať už známého nebo cizího, člověka, dokáže změnit jeho, nebo můj osud. A muže to být i třeba jenom pohled z očí do očí. Nebo více realisticky; budu nešikovně stát, on o mně zakopne a zlomí si nohu. Nebo něco řeknu a někdo z tohoto výroku napíše citát, či příběh. Nebo to změní celý způsob jeho dosavadního života. Ano jistě by se dalo říci že je to pouhé střetnutí náhod, ale jsou to věci které mohou člověka úplně změnit. Snad nejlepší příklad mě napadá na jednoho mého přítele, se kterým jsem chodil na nástavbu. Říkali jsme mu surově „Mongol“. Byl velmi vysoký a velice hubený až vychrtlý a to tak, že se neudržel pořádně na svých vlastních nohách. Stávalo se mu dokonce, že při chůzi upadl. Kvůli své váze a výšce musel jeden čas chodit i na rehabilitace. Pocházel ze sociálně slabší rodiny a také to nebyl žádný krasavec. Nikdy žádnou dívku neměl. Bál se jich a spíše se jim, jako i nám, vyhýbal a chodil raději těsně u stěn, snad aby se skryl a nebo se vyhnul fyzickému kontaktu. Ve škole kde byl před tím, než-li přišel k nám byl dost od svých spolužáků šikanován. Byl dokonce i pověšen za nohy z okna. Myslím že období na této škole poznamenalo nejvíce jeho psychiku. Ale pak přišel k nám. A i když jsme viděli že je jiný než mi, vzali jsme ho mezi sebe. Stal se členem naší bandy, kterou tvořila celá naše třída + pár dalších lidí. Nezáleželo na tom kdo jak vypadá a jaké má názory, jak se chová. Ruku v ruce šli spolu křesťané antikristi, diskofilové, anarchisté i nazi skinheadi, metalisti, skejťáci,…. Samozřejmě než-li jsme ho poznali byl terčem našich vtípků. Ale časem jsme ho začali chápat. Až jsme dospěli k tomu, že zněj spadl ten původní strach a on dokázal vzdorovat, dokázal se bránit. Pochopil, že s námi je v bezpečí, že může některým i věřit. Vypil své první pivo v životě, na fotkách už nestál v koutě, jakoby k nám spíše nepatřil. Pochopil, že za ním stojíme. To byla asi největší přeměna člověka, myslím v kladném slova smyslu, kterou jsem za svůj život zažil. Držím ti v životě palce Martine! Další příklady uvedu spíše ve stručnosti: Nekuřák začne v raném mládí, díky svým přátelům kouřit, a umírá za čtyřicet let na zhoubnou rakovinu plic. Abstinent se díky stresu stává alkoholikem, který nedokáže uhasit svou věčnou žízeň. A umírá na nemoci způsobené přílišným konzumováním alkoholu. Jsou to věci spojené s rozvojem a vývojem člověka a celé společnosti. Vezměme si třeba rozchod dvou sebe milujících lidí. Jedna osoba řekne druhé něco a ani netuší, že věc kterou řekla, je pro druhou osudovou, nebo se jeho život vyvine úplně jinak, než-li by se byl vyvinul, bez rozhovoru s první osobou. A tává se to denně, každou hodinu, každou minutu. I když vím, že s tím nemůžeme stejně nikdo nic udělat, snažme se alespoň zamyslet nad tím jak se dá slovem zamávat s celým osudem člověka a snažit se být k sobě ohleduplnější.
Ariel
22. 11. 2000
Dát tip
Je to moc uměle dojemný!

Katerina
20. 11. 2000
Dát tip
Rikat veci bez premysleni a pak toho litovat? A rikat si, ze za to nemuzu? Lidi, vzbudte se! Kazdy normalni clovek je schopny se kontrolovat a jestli to nekdo neumi tak tu svobodnou vuli proste nezvladnul a je na nem snaset nasledky takoveho prereknuti. Takhle se clovek uci zachazet se svoji svobodnou vuli!!!

Vojtek
20. 11. 2000
Dát tip
Jo svobodná vůle jako následek časotřesení???:-)

Katerina
19. 11. 2000
Dát tip
Zaver je dobry, ale nesouhlasim s tim ze s tim 'nemuzeme stejne nikdo nic udelat', to je blbost. Vsichni mame svobodnou vuli a zalezi jenom na nas, jak s touhle vuli nalozime. Kazdy jsme tim padem absolutne zodpovedny za vsechny nase ciny a samozrejme taky za nasledky nasich cinu. V tom ostatnim s tebou vrele sohlasim: budme k sobe ohleduplni!!! Za to zaslouzis tip!!!

VoBrePo
19. 11. 2000
Dát tip
nase 'svobodna vule' je dosti relativni, nekdy jedna clovek i proti sve vuli, nebo je jeho svobodna vule omezena vnejsim prostredim ... clovek proste dela co musi, nebo co si mysli ze musi delat

Miroslawek
19. 11. 2000
Dát tip

Skleboun
19. 11. 2000
Dát tip
Katerina:souhlasim s tebou... tupoun:ja se nad tim zamyslim kazdej den, ale chce to, aby se zamysleli vsichni a jeste pro to taky neco udelali...jinak to nebude moc fungovat. Hezky napsano, hlavne me zaujal ten Mongol :)

Skleboun
19. 11. 2000
Dát tip
Katerina: jo jeste neco: neznas ten pocit, kdy neco reknes driv, nez se nad tim zamyslis nebo si to uvedomis? Z toho, podle me, vznikaji takovyhle problemy. Nebo aspon nektery.

zirafka
19. 11. 2000
Dát tip
ja nejak nechpu k cemu toto dilko slouzi... :-(

Vojtek
19. 11. 2000
Dát tip
Ano znám tento pocit (i když trochu jinak) a proto viz. VoBrePo

tupoun
19. 11. 2000
Dát tip
Skleboun: Jo to se mi stává docela často. Člověk ze sebe něco vypraví, aniž by si uvědomoval co. A pak toho lituju. zirafka: Dílo slouží k uvědoměnísi křechkosti a tvárnosti lidského života

Skleboun
19. 11. 2000
Dát tip
Tupoun: Nelituj toho! To by si pak nikdo nemohl nic precist...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru