Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Praha, Praze, Prahou

Výběr: Cannisha, the_wall
22. 02. 2005
26
0
4675
Autor
StvN

Není nic snazšího než ji někomu věnovat. Děkuji.

Prostá duše z kůže svlečena.

 

Dvory jsou zameteny lépe než ulice. Topíme se v břečce; kalhoty mokré po kolena. Ze dveří někdo vyhodil hrst soli. Krkavec sedí na plotě. Když jsem po něm hodil kouli, uletěl. Krkavec.

 

zmučenou prahou kárám kroky mdlé

s poledne jsou plytké

večer rozbředlé

 

Žebračka na karláku prosí o kousek chleba. Bylo mi hloupé nabízet jí peníze. Slepec na staroměstský sedí a pozoruje kolemjdoucí. Na můstku zase hrají na flétnu.

 

Vysněžujeme z bytů, padáme, hromadíme se, vítr tahá za vlasy, spoutáme je čepicí a máme pokoj.

 

Na parapetu zamrzlo mlíko. Padesátikilometrová studená fronta auty ucpala všechny hlavní tahy a nemá dost síly odnést mě do Ostravy. Ruce v rukavicích zatahuji do rukávů a myslím na sedmačtyřicetiletého otužilce Petra, který se chce nechat zamrazit do ledu.

 

sochy pod loubími vítají bílé básníky a ti sní

pálí je ruce v kapsách, němčina

stíny sítí ze štěstí

 

Pohledem kapu z krápníků; koupu se jako všichni.

 

Dívka, která mi šlápla na nohu, se líbezně usmála. Mávl jsem rukou a líbezně se usmál na kluka, jemuž jsem tím gestem málem vyrazil mobil z ruky. Třiadvacetiletý Richard esemeskuje ze spaní: Pomoz mi, někdo mě honí. V New Yorku homosexuálové vyvinuli novou, vůči lékům odolnou a děsivě smrtící verzi HIV. Třiačtiřicetiletá učitelka se vdává. Bere si bývalého žáka, který jí ve třinácti udělal dceru. Porodila ve vězení. Ve škole na kompech se kluci dívají na porno. Ing. Zaszkolný je zřejmě gay. Viděl jsem, jak si prohlíží chlapce na               www. libimseti.cz. Když odcházel, choval se, jako když jde na rande.

 

příliš velké deštníky nehodí se pro jednoho

ženy nechodí s muži za rámě

černé plátno přes živé je nataženo

dnes nežije se

vše prodáno

 

V metru někdo nechal na sedačce sněhovou kouli. Jedna žena si vedle ní opatrně sedla. Jiná se přiblížila, ale ucukla. V očích dotaz: Je to....? První kývne a mírně si odsedne. Druhá se dívá kolem sebe. Vidí všichni to, co ona? Nemá halucinace? Mohlo by to být i něco jiného. Nebezpečného. Vždy, když se v metru něco takového objeví, je to tragedie. Napíšou o tom v Blesku? Není tu někde spy? Čepice na zemi, noviny na sedačce. Může to být....co to může být? Vlak je plný, ale tady zeje díra. Nikdo se ani nedotkne. Je to strašné. "Nestrkejte mě k tomu!"

 

V kapse si nesu Joyce z antiku. V mé oblíbené kafárně už neobsluhuje věčně zamračená číšnice ani její kolegyně - matka, která se vždycky ptá: Velké a světlé? Ani ten tmavý "cotadydělám?". Vyměnili je za profi páreček. Ti dva spolu buď smilní nebo se přetvařují. Ale dávají dva cukry.


Hody
12. 05. 2006
Dát tip
jo, dá se milovat docela jednoduše, taková čarokráska. Narodil jsem se tu a má mě docela v moci. ..

StvN
12. 05. 2006
Dát tip
Dá se milovat? Ses tu narodil?

Hody
11. 05. 2006
Dát tip
spíš bych řekl, že nejlepší, ale to asi kvůli tomu, že jsem do ni zamilovanej :)

StvN
11. 05. 2006
Dát tip
Dík. Praha je dobrá, docela.

Hody
11. 05. 2006
Dát tip
Imprese, dobrý momenty, hop hop, atmosféra prosakuje..upřímnost, bydlím tu. V Praze. -----tipus----

StvN
21. 10. 2005
Dát tip
Díky.

Micro
20. 10. 2005
Dát tip
Uf, tohle mě fakt dostalo, naprosto přirozený, nenucený a čtivý. Nejvíc tohle: V metru někdo nechal na sedačce sněhovou kouli. Jedna žena si vedle ní opatrně sedla. Jiná se přiblížila, ale ucukla. V očích dotaz: Je to....? První kývne a mírně si odsedne. Druhá se dívá kolem sebe. Vidí všichni to, co ona? *+nej

ssalpy
19. 10. 2005
Dát tip
T

Miluju Prahu a tohle dílo. Je strhující, trefně subjektivní Víc než TIP dát nemůžu...

StvN
16. 04. 2005
Dát tip
Cannicha - a takový soutěži nevim. Řekni. the_wall - o to právě jde, o zvýraznění. Takovej afektovanej důraz. Nemá čtenáři říct, čeho si má všímat on, ale říká, čeho si všímám já, nebo co bylo důležitý v příběhu.

StvN
08. 04. 2005
Dát tip
Jenom s velkým Jé.

katugiro
08. 04. 2005
Dát tip
To je jedno. Stejně j e n o m Nebo to má nějakou závažnější myšlenku?

StvN
08. 04. 2005
Dát tip
No jasně. Něco jako studie moderní společnosti nebo tak. Však víš, že to všechno (moje všechno) stojí za nic.

katugiro
07. 04. 2005
Dát tip
pozorování sněhové koule se líbí jinak je to směs střípků... aha, jen tak pro radost, no dobrá ale stejně je to jenom směs

MeTB
16. 03. 2005
Dát tip
Snehova koule v metru je vynikajici, zbytek - no...neco se mi libilo vic, neco mene, ale -celkove - ujde. Tip. Tom

MeTB
16. 03. 2005
Dát tip
TIP. Tom PS: Copak to vidim, vsemocni admini zrusili tlacitko vpravo nahore Dat jako tip?

StvN
16. 03. 2005
Dát tip
Zdar. Dík. Možná je to tim, že to tlačítko je vlevo nahoře.

MeTB
16. 03. 2005
Dát tip
Ano ano, tam jsem se nepodival, zmaten zmizením velikého šedého knoflíku. :-) Málo tipuju, pak se tohle stává.

asociál
05. 03. 2005
Dát tip
pěkná věc t*

nounejm
01. 03. 2005
Dát tip
Od začátku do konce jedna radost číst. Forma, kterou jsi to napsal, se mi moc líbí. Prostě paráda. Hodně dlouho jsem tady nečetla něco tak pěkného, co by mě tak dostalo. Fakt VELKEJ TIPAN!

StvN
26. 02. 2005
Dát tip
Není nic na vysvětlování. Tak, jak jsem to popsal, to i chodí. A proč to tak chodí? To je na dlouhý rozbor lidských povah.

Tragicus
26. 02. 2005
Dát tip
Jakoze lidi maji paronoju ze snehove koule? Tak to chodi?

StvN
26. 02. 2005
Dát tip
Popsal jsem rálnou situaci tak, jak jsem ji viděl. Jestli je to paranoia ze sněhový koule, to nevim, vim ale jak se lidi chovaj.

sk8ergirl
26. 02. 2005
Dát tip
líbí se mi to moc...přijde mi, že si v tom na nic nehraješ a to je fajn...t

StvN
26. 02. 2005
Dát tip
Nehraju, dík.

Tragicus
26. 02. 2005
Dát tip
Jo, jasne. V poradku. Ve Zline by si tam duchodci i delnici sedli, i kdyby tam bylo dvacet pouzitych jehel. A nebo spise by zmlatili nekoho, aby je pustil sednout a on aby si tam sedl... Pravda, to prehanim. Ale ne moc...

StvN
25. 02. 2005
Dát tip
pomíjivá - a jak by sis pokračování představovala? Tragicus - myslim, že se sněhovou koulí pochopí každý, kdo se pohybuje v jakékoliv městské dopravě, ale v metru je to nejočividnější

Markel
25. 02. 2005
Dát tip
Moc líbilo, ten sled událostí, to miluju - T :-))))

Tragicus
25. 02. 2005
Dát tip
StvN: Tak to jsem nepochopil, ac jezdim druhym rokem denne nekolikrat by MDH. Muzes mi to vysvetlit?

RuDa
24. 02. 2005
Dát tip
Nejvíc mě vzal ten obraz sněhové koule v metru... Taky se tak ke mně lidi občas chovají. :-) *

Plopez
24. 02. 2005
Dát tip
Scéna se sněhovou koulí je úplně skvělá. Nesnaží se být vtipná, je.

pomíjivá
24. 02. 2005
Dát tip
Hele, mně se to taky moc líbí... akorát mě trochu ruší ta forma... zní mi to spíš jako úvod k něčemu, než ucelená záležitost. Kdyby to mělo mít nějaký pokračování, by se mi to moc líbilo... :))) *

Tragicus
24. 02. 2005
Dát tip
Jo, dobre. Nejvice se mi libi asi ten odstavec s zebrackou a slepcem. Ale je to plne zajimavych myslenek. : Ale jedno jsem vubec nepochopil. To s tou snehovou kouli. Uz vcera jsem to nepochopil, ale myslel jsem, ze je to tim, ze jsem opily... :] Tak nevim, je-li to tim, ze v Praze jsem byl dvakrat a v metru jednou, nebo kdo vi cim... A take mi vadi, ze je tady tolik pochybnych kritik.

Tragicus
24. 02. 2005
Dát tip
... Coz samozrejme nedavam za vinu tobe. :]

REDH0T
23. 02. 2005
Dát tip
Jo, tou odcizenou atmosférou ve stylu Kamennýho mostu si to týplo. Ty máš kurva vážně na víc :o)

Makča
23. 02. 2005
Dát tip
tahle je vážně moc hezká, pozorovací, lyrická, daleko lepší než třeba ten chladnej konstrukt s tím dítětem, co bude mejt nádobí * metoda asociací je docela funkční, ta těkavost, nedomyšlenost vnímaného a zase mizejícího, imprese... * určitě máš navíc ve smyslu otvírání se v textu, tj. nikoli pouze jako konstruktér, ale i jako ten, kdo si do toho sedne a prožije jízdu. * dojmy, citečky, pochybný básničky, kritiky příště * dost mě dostala, fakt

StvN
23. 02. 2005
Dát tip
Dík. Byl zrovna docela dobrej den.

FatalError
22. 02. 2005
Dát tip
Velmi... je to dost dobrý

Jako bys Prahu posunul o pár let, o pár kilometrů jinam. Dal jí nové jméno. A jí, to se vlastně spolu nevylučuje. Ze začátku na mě padla nostalgie tvého pradávného psaní. Kde je? Ta tam. A uprostřed se z toho zmátořila strohost. Praha pro mě zmizela, ať ta, či ona a nevím, jestli to chápat ještě za nějaké "srdce" jentakproradostního díla. Do popředí se mi překulily věci, které nemají pro mě valného smyslu a na tyhle detaily moc necítím. "V očích dotaz: Je to....?" Je mi ukradený, co to vlastně je. Já si to pro sebe analyzovat vůbec nebudu. Zaujalo, přečetla a u mě to celkem splnilo - pro radost. Jsi básník. Ale ještě s malým bé, abychom nebyli moc namyšlení.

pozorovatel
22. 02. 2005
Dát tip
Slepec na staroměstský sedí a pozoruje kolemjdoucí:(( začátek se mi nelíbí, ale pak jakoby ses do toho dostal a rozjel se Šli jsme dnes ze školy a chtěli udělat na Národní koulovačku. Kolemjdoucí se nepřidali. Zase.

Silvita
22. 02. 2005
Dát tip
řekla bych něco, ale radši si chci ponechat civilní tvář:c) přehnaná slova: bože, uáá, skvělé, ... by mi přišlo dětinské! Silvita.

inlajn
22. 02. 2005
Dát tip
....................topry!!!!!......a prosa...po telši topě , typy !!!!! ....fakt jo, fakt že jo....

inlajn
22. 02. 2005
Dát tip
..a , ač se TO nezdá, už ten prolog mě docela dostal teda.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru