Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Matematika je královnou věd

26. 02. 2005
1
1
1152
Autor
Aery



Královnou sportů je atletika, královnou popu Madonna a královnou věd … bohužel … matematika.
Už v útlém dětství jsem tušila, že se s ní nebudu kamarádit. Zatímco knížky jsem si četla div ne ve čtyřech letech, číslice pro mě znamenaly nepřekonatelný problém. Tedy… samozřejmě, že jsem věděla, že sněhulák je osmička, dvě čárky – jedna kratší a jedna delší, co se drží za ruce – jednička a pětka má vypoulené bříško – asi hodně papala. Potíže nastaly v první třídě. Četla jsem jednu knížku za druhou, napsala jsem svou první básničku a pohádku a nemohla se zbavit zlozvyku počítat si na prstech. Například takový příklad 13-6 byl pro mě noční můrou. Vlastně ještě teď si výsledkem nejsem tak úplně jistá 
„Holka, ty si snad nespočítáš ani výplatu! Musíš to zvládnout, matematika je řece královnou věd!“ nabádala mě paní učitelka.
Jenže mně byla matika ukradená.
S přechodem na druhý stupeň se situace sice trošku zlepšila, k matematice bylo více potřeba logiky, kterou naštěstí nepostrádám, ale stejně to nebylo ono.
A tak zatímco v češtině jsem bojovala za čest školy v olympiádách a soutěžích a psala slohy půlce třídy, o referátech na literaturu nemluvě, v matice jsem bojovala tak akorát o dvojku na vysvědčení.
Je snad ironií osudu, že můj současný kluk studuje na této škole v matematické třídě a že tento fejeton píšu při hodině matematiky. Jo, takový je život.


1 názor

Aery
28. 02. 2005
Dát tip
Já ho znám na dvacet a kupodivu si to furt pamatuju:-)

Barman
27. 02. 2005
Dát tip
bože muj jak já ti rozumím, hele, ve škole se nejlíp píše:)

Terpsichore
27. 02. 2005
Dát tip
Nezoufej, matematika je jen služka fyziky :-)

Aery
27. 02. 2005
Dát tip
No teda..Dík,Feanor.Hned mi to půjde líp:-)

Corwin8
27. 02. 2005
Dát tip
Pěkné. Matematiku jsem měl dřív rád, ale teď......když si představím, že jsou lidé, kteří znají číslo [pí] na 100 míst, tak si připadám jako solidní ubožák. Já znám 3,14. :-)

inlajn
26. 02. 2005
Dát tip
se stává...ze života.Tip.

probe
26. 02. 2005
Dát tip
Ha, ha, s tim se mohu plnne ztotoznit, az na tu dvojku na vysvedceni ;-). A ted jsem to vylepsil tim, ze jsem k tomu vsemu totalne zapomnel i malou nasobilku.

Feanor
26. 02. 2005
Dát tip
Ontologie vědy: Matematika je vskutku královnou věd. nebo spíše prvotním zdrojem veškeré vědy, tím nejabstraktnějším a nejneuchopitelnějším, prvotním plánem Chrámu. Její realisací - oděním vzorců do těla - vznikla fyzika, která jest z matematiky odvozena, a adaptací byla poté stvořena chemie, pravá matka tohoto světa, z jejíhož závoje povstaly všechny další vědy. Dohromady tak matematika s fyzikou a chemií tvoří trojjedinou vědu, svrchní triádu Otce i Syna i Ducha svatého tohoto světa, pevný a neměnný řád. Korunu, Moudrost, Porozumění. ;)

Gonsales
26. 02. 2005
Dát tip
no jo se nediv ze bojujes z matikou kdyz o hodine pises fejetony;))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru