Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Moje šťastie je v životných hodnotách a túžbach

28. 02. 2005
1
0
6170
Autor
therra

toto je školská práca - sloh. nútené písanie. nie, asi nikto to nemá rád

Koľko krát som už z niekoho úst počula vetu: „Som šťastný!“ Veľakrát. no často sa stalo aj to, že na druhý deň som tú istú osôbku videla sedieť v kúte so slzami v očiach.
Šťastie ako také je relatívne. Či už z časového alebo dôvodového hľadiska. Čo je vlastne šťastie? A čo nám vykreslí úsmev na tvári? Aké je meradlo šťastia?

            Meradlo použiteľné na všetky typy osobností neexistuje. Recept na dokonalý úsmev zatiaľ poznajú len hollywoodske hviezdy a ich skvelo platení zubári. Šťastný úsmev však môžeme dosiahnuť aj bez nich. Na tvári sa nám objaví keď zaznamenáme jeden z prvých veľkých životných úspechov, alebo pri šťastnej udalosti. Prečo hovorím o prvých úspechoch? Lebo postupom času sa z tých ostatných prestaneme úprimne tešiť. Úspech začneme brať ako samozrejmosť, hoci pomyselnú latku posúvame stále vyššie.  Dosahovanie vyšších a vyšších hraníc nám síce spraví radosť, ale kdesi v kútiku duše je zakorenená ďalšia hranica, cez ktorú sa potrebujeme dostať. Objavujeme v sebe zakorenený pocit a tušenie, že pokiaľ neprekročíme tú nasledujúcu hranicu, nemôžeme byť dokonale šťastní. I keď máme pociť, že cieľ sa približuje závratnou rýchlosťou, v skutočnosti je to presne naopak. ieľ sa vzďaľuje, pretože už sa nedokážeme tešiť z maličkostí, oddýchnuť si, a tak sa obyčajný život mení na honbu za čímsi nedosažiteľným, možno neexistujúcim. ja netvrdím, že na život, seba a ľudí okolo nás nemáme mať vysoké nároky, ale všetko treba brať s mierou. Takisto tí, ktorých nároky sú minimálne, nemôžu byť šťastní. Nič ich nezaujíma a postupom času ich vláda apatia. Žijú v zamrznutej dobe, prichádzajú o priateľov a známych, prácu i rodinu. Všetko je to preto, že necítia potrebu počúvať názory a rady iných ani svoje. Tým pádom nezískavajú nové vedomosti a skúsenosti, uzatvárajú sa do seba. Logicky takýto človek nemôže byť šťastný.

            Úplná strata hodnôt a životných cieľov je snáď to najhoršie, čo sa človeku môže stať. Rozhovor s ním pripomína anketový lístok typu áno – nie – neviem. Nemá čo povedať a ja neviem, čo sa pýtať.

            Každý z nás má iné hodnoty a iné ciele. Pre niekoho je dôležité zdravie a rodina, iný považuje za svätú svoju prácu alebo právo na piatkovú celonočnú zábavu. Otázne ale je, s akou vážnosťou berieme sami seba a svoje nároky. Ten, kto si z ničoho nerobí ťažkú hlavu, je permanentne usmiaty, no po prvom údere od života sa jeho tvár skriví bolesťou. Ten, komu sa len zriedka objaví úsmev na tvári asi tiež nebude šťastný. Predsa len platí, že zlatá stredná cesta je vždy tá najlepšia.


johanne
02. 03. 2005
Dát tip
Jo. Myslím, že v povědomí žactva je jaksi zakódovaný, co jejich učitelé chtějí slyšet. Těm, kteří psát umí, nedělá ani žádný problém to tak opravdu ztvárnit. Učitelé neradi čtou něco novýho, převážně ty starší ročníky :o)...

johanne
01. 03. 2005
Dát tip
Je škoda, že se ve škole nezadávají trochu jiný témata. Být učitel tak už z takovýchhle věcí šílím, protože práce na toto téma dopadne vždycky stejně. A číst pořád dokola to samé, i když je pod tím vždycky podepsaný někdo jiný, musí být dost depresivní. Tvůj text mi připadá hodně nevyrovnaný, odpovídá tomu, co se asi očekávalo.

therra
01. 03. 2005
Dát tip
ano je to presne tak... je to klasicke pisanie z donutenia a pre dobru znamku. ale fungovalo to. dostala som plny pocet. az sa divim. takze navod na dobru znamku? mozno...

John_Ceder
28. 02. 2005
Dát tip
přečet jsem to, ale zdá se mi, že jsem se z toho nic nedozvěděl.. taková ztráta hodnot, mi přijde jako dokonalý očištění..

Deve
28. 02. 2005
Dát tip
Zajímavá úvaha, ale dovolím si trochu nesouhlasit: 1) Takisto tí, ktorých nároky sú minimálne, nemôžu byť šťastní. Nič ich nezaujíma a postupom času ich vláda apatia. Žijú v zamrznutej dobe, prichádzajú o priateľov a známych, prácu i rodinu. Všetko je to preto, že necítia potrebu počúvať názory a rady iných ani svoje. Tým pádom nezískavajú nové vedomosti a skúsenosti, uzatvárajú sa do seba. Logicky takýto človek nemôže byť šťastný. Já myslím, že může :-). Jelikož bych nespojoval přijímání vjemů se štěstím....naopak si myslím, že takové okaté vstřebávání zážitků za každou cenu přinese ve skutečnosti méně štěstí než když člověk prožívá správně uvnitř. Vůbec my pojem štěstí nějak nesedí.. co je štěstí? "muška jenom zlatá" slovy klasika a tak bych za druhé nesouhlasil ještě s částí: 2) Ten, kto si z ničoho nerobí ťažkú hlavu, je permanentne usmiaty, no po prvom údere od života sa jeho tvár skriví bolesťou. Ten, komu sa len zriedka objaví úsmev na tvári asi tiež nebude šťastný. K tomu dodám jen tolik. Já působím na lidi hodně nepřístupným dojmem, směju se zřídka kdy, furt na něco nadávám, cítím se sem tam taky dost mizerně.... a přesto jsem přesvědčen z určitého nadhledu nad sebou, že ve skutečnosti š´tastný jsem.... Toť vše a tip.

Přeno
28. 02. 2005
Dát tip
"A tak sa obyčajný život mení na honbu za čímsi nedosažiteľným, možno neexistujúcim" - ano, mění se z ničeho na něco.

Nicollette
28. 02. 2005
Dát tip
trošku obyčejná úvaha nic mě nechytlo

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru