Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ještě jednu kávu, prosím!

08. 03. 2005
10
0
4359
Autor
johanne

Už jste o nich určitě někdy slyšeli. Jsou to tajemná místa. Jako by zahalena vším podivným, co v nich hoří, kouří nebo se kouří. Asi se hned tak nestane, že tam po práci zajdete s přáteli na pivo (dobrovolně) a probrat ne zrovna šťastné výroky politika (taky dobrovolně), ke kterému společně chováte úctu asi takovou, jako ziskuchtivý prodavač jmelí k zákonům. A přece se vám může snadno přihodit, že tam zabloudíte…

Tedy čajovny. Pro čajomilce závan indické kultury a pro racionalisty bez špetky poezie další produkt globalizace, srovnatelný s komplexem McDonald's. Čajovnu dobrou poznáte od špatné toho jména docela jednoduše. Ty špatné, to jsou prostory s dosud nevyhraněnou identitou, kde se denně pečlivě drhnou vykachlíkované podlahy a kde vyhrávají havajské rytmy. Patrně schizofrenní majitelé špatných čajoven totiž ani netuší, zda by měly být cukrárnou pro malé děti, barem pro velké "děti" nebo čajovnou pro "ty jiné děti".

Zato když vejdete do té pravé čajovny! To jsou zapadlejší doupata chytře umístěná v podsklepení, kam vlezlý sluneční paprsek nedolétne. A pokud přece jen dolétne - drzé slunko!, zůstává skryt za bambusovými roletami preventivně pověšenými na všech oknech a jiných místech náchylných k propouštění světla. Jak antidiskriminativní je myšlenka čajoven! Ani denní svit, ani noční tma, existuje tu jen příjemné přítmí. Čas je nedůležitý. Vše kolem je nedůležité. Až do zavírací doby.

Když však vejdete poprvé, cítíte se jako politik nečekaně (i očekávaně) vyzvaný k demisi. Tedy zmateně. Laskavé přítmí a celkovou atmosféru posvátného klidu, ustrnulého v čase, dokresluje měkké světlo roztomilých lampionů obalených do barevně batikovaných tkanin jako exhibicionistický vyznavač hnutí hippies na mírové demonstraci. A samozřejmě také malé čajové svíčky. A obrázky s hinduistickými motivy. A silné aroma vonných tyčinek mísící se s výpary vodních dýmek. A indická hudba, monotónní pro člověka navyklého na melodie v písních a reklamách.

Vyberete si tedy stůl. Totiž stolek. Pro začátek se zbavte bot. Jakkoli, i když jejich klidné vyzutí zůstává kupodivu stále nejčastějším způsobem. Nehlasně se modlíte, aby vaši přátelé měli silnou rýmu, i když jste dalek jen pouhé myšlence přát jim jakkoli chabé zdraví. Posadíte se na kulaté polštáře naplněné nekompromisně tvrdým odpadem z obilovin, případně i něčím jiným, co vyhovuje stejným předpokladům. Nenápadně s neutrálním výrazem řidiče městské hromadné dopravy se rozhlížíte kolem. Vedle vás se kdosi taky nehlasně modlí. Možná. Má nohy důkladně zapletené v tureckém sedu, že vy na jeho místě byste měl asi taky zavřené oči a snažil se nevyrážet bolestné hlasité zvuky, které by narušily tak pokojnou atmosféru místa. Ale možná už jste slyšel o meditaci a vyšších duševních sférách, kam běžný člověk, mající stres na denním pořádku i v minimálních dávkách, nezavítá každý den, ba ani každý měsíc a rok. U jiného stolu se nějací lidé baví o višních a Nirváně. Nějaký zapálený hoch teď tlumeně, avšak procítěně recituje pasáže z Bhagavadgíty. Končíte průzkum, protože si zase začínáte připadat jako byste dlouze diskutoval se sněhulákovou mrkví o dilematech vyvstávajících v otázkách přijetí Evropské ústavy.

V naději se chopíte nápojového lístku. V nabídce jsou čaje černé, bílé, zelené i žlutozelené, roibos, maté, oolong… Pro člověka běžně konzumujícího tradiční černý čaj z Jemči docela pakec. Čtete. Listy, rozprostřené na bambusových platech, se nechají zavadnout, čímž změknou a jsou připraveny na svinování. Svinování se v době dávno zapomenuté provádělo dlaněmi, které rolovaly listy do požadovaného tvaru, až čtyřistakrát. Čtyřistakrát! Neuvěřitelné! Ještěže nejste v době dávno zapomenuté a radši ani dnešní plantážníkem kdesi v Číně. Obsah fluoridu pomáhá jako prevence před zubními útrapami a osteoporózou. Vzpomenete si na svou posledním návštěvu u zubního lékaře a je vám neveselo. Když přiběhne obsluha, zmaten si objednáte černobílý čaj. "Černobílý čaj, pane?" táže se obsluha, usmívajíc se jako nevinnost sama obohacená jen o potměšilost, a vám pomalu dochází, že jste tu navěky ztrapněn a zavrhnut.

Skrývaje svou tvář za firemními dokumenty popadnete něčí obuv přibližně vaší velikosti a prcháte na vzduch. Nebo do nejbližší kavárny. Konečně si můžete ulehčeně oddechnout, zapomenout na všechny barvy a mytizované účinky čaje a bezstarostně zavolat na číšnici: "Jedno kafe, prosím!"
pracuju v cajovne a jsem vskutku urazen-zadam satisfakci! :) T

Alojs
16. 05. 2005
Dát tip
přesně do takové čajovny chodím. a jelikož jsem tam dlouho nebyl, jsem rád, že jsi mi ji připomněla. tip .-)

johanne
16. 05. 2005
Dát tip
Dlouho nebýt v čajovně je nebezpečný... aby sis pak dlouho zas nezvykal ;).

katugiro
17. 03. 2005
Dát tip
v jedné opovrhované čajovně na Honšú se čaj pije slámkou! návštěvníci v ní totiž tráví čas - i čaj - ve stoji na hlavě někdy to zkus :)

johanne
13. 03. 2005
Dát tip
rozhodně si nemyslím, že by šlo o úvahu... asi to není "čistý" fejeton, ale byl psán s tímto záměrem - učím se ;) jinak dík za návštěvu :)

Vaud
11. 03. 2005
Dát tip
zrovna dnes jsem měl chuť na čaj a vodní dýmku s jablečným tabákem :-) TIP

Zbyhoň
11. 03. 2005
Dát tip
Já bych řek, že možná spíš úvaha, dám Ti za ňu típek a zkus popřemýšlet, jestli by ji kategorie "úvaha" neslušela víc... Čajovny... jo, dycky se tam cítím jak slon v porcelánu...a o svém každoranním kotle černého čaje z pytlíku rači ani nemluvím :o)))

Ragnar
09. 03. 2005
Dát tip
:))) Hehe, trochu mi niektore obrazky pripomenuli moje obdobie asi pred 5-10 rokmi, :))) Potom som v jednej dokonca chvilu pracoval... Pekne vykreslene....

Andulka
08. 03. 2005
Dát tip
Ja se priznam, ze se v cajovne nikdy nebyla. Caje piju doma, a nejak nemam cas vysedavat po cajovnach...:-) Mozna vyjimkou je Modra Cajovna v Praze, blizko Karlova Mostu, ale nemam poneti, jestli tam jeste stoji.....a pokud se pamatuju, vypadalo to tam kdysi uplne normalne....akorat tam lidi misto kavy a alkoholu pili caj.... Takze ja jsem ti vdecna za tvuj fejeton, alespon vim jak to chodi v cajovnach, a taky za to, ze az budu v Praze, ze se jim zdaleka vyhnu a dam si radeji cerstve tocene pivo v nejake zahradce a budu koukat na ty nadherny baraky kolem...:-)*

johanne
08. 03. 2005
Dát tip
Andulka: no, já mám čajovny i takhle ráda...:). Je fajn tam sedět, je to zas něco trochu jinýho - každý podle sebe, že :)... Díky za návštěvu Mariana: Díky :)

podezdívka
08. 03. 2005
Dát tip
Skvělé a vtipné! *t

guy
08. 03. 2005
Dát tip
musím někdy tu pravou, kde se zouvá, taky vyzkoušet ... zatím jsem byl jen v nějaký tý schizofrenický, kde se sedí na židlích ... :-)

:) podivní čajoví lidé ... pravda. *tip

:) skvělí čajoví lidé

johanne
08. 03. 2005
Dát tip
guy: vůbec nevíš, o co přicházíš :))! Barbar_Pepé: ano, skvělí, podivní, zvláštní :)... Díky :o)

Markel
07. 03. 2005
Dát tip
Nejsem schopna hlubší kritiky, neumím to. Mohu jen tleskat, je to výstižné, humorné, i já se tak cítila poprvé v čajovně,- T

johanne
07. 03. 2005
Dát tip
dík :), však já taky :o))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru