Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Čím se lišíme od zvířat

08. 03. 2005
0
0
1523

 

Zamysleli jste se někdy nad tím, co nás odlišuje od zvířat?  Emoce? Myslíte, že taková liška necítí strach? Myslíte, že když dokáže cítit strach, nedokázala by cítit třeba lásku, či stres? Máte dojem, že to jediné co nás odlišuje od zvířat jsou naše životní cíle a hodnoty?

Ten dojem mít můžete, ale ve skutečnosti vše co děláme, děláme pouze, abychom ukojili fyziologické potřeby! Přesně jako zvířata. Stavíme veliké luxusní baráky! Proč? Abychom měli kde bydlet a na co lákat opačné pohlaví. Nebo si myslíte, že to děláme proto, abychom se nad někým vytáhli? A proč? Jedině kvůli prestiži! A na co ji potřebujeme? Abychom přilákali opačné pohlaví, samozřejmě. Všechno souvisí s potřebou se najíst, provádět sex a spát. Proč bychom jinak chodili do práce, když ne proto, abychom měli za co nakoupit jídlo.

Podle mě, se člověk od zvířete liší pouze jedinou věcí. Otázkou! Kdyby se člověk neuměl ptát, byl by zvíře. Na počátku všeho stála otázka a v těsném závěsu schopnost odpovědět si.

Proč bych místo plodů nemohl lovit? Mohl ale jelena nedoběhneš. Proč bych si nemohl udělat něco, co bych po něm hodil a nemusel za ním utíkat? Mohl, ale potřeboval bys něco ostrého……. A tak dále. Pak už jen záleželo na čase, než si člověk dokázal položit tolik otázek aby byl skutečně civilizovaný a všechny jeho fyziologické potřeby byly lehko splnitelné.

Pak nastal prostor pro umění a pro další otázky. Proč bych nemohl vzít tady ten uhlík a nenačmárat s ním něco na zeď? Mohl! Zkus to!……….. A máme tu umění.

Když to teda shrneme, jediné co nás od zvířat odlišuje je to, že nepoužíváme jazyk k čištění genitálií a umíme se ptát a odpovídat.


To máš asi pravdu........ale tím pádem se dá říct, že odlišnost tu není...........je to pouze naše představa, že se něčím odlišujeme.........takže......hurá do lesa na lov!!!

hajdam
10. 03. 2005
Dát tip
Kromě toho, že člověk je podle mě zvíře (viz. definice "Co je to zvíře?"), tak jsme určitý druh zvířete, a to takového, které má pokročilé vlastnosti: - uvědomuje si sám sebe (schopnost rozumová) - vypadá jinak (holá opice) Ono totiž obyčejná opice když ji naučíš mluvit (znakovou řeč), tak se umí taky zeptat a odpovědět... A nejen opice, řekl bych... Prostě je podle mě druh člověk jenom chytřejší opice (tedy taky zvíře) a to, že se vyčleňuje je jenom jakýsi výraz arogance (případně historický artefakt)

je to pouhá úvaha..................a velmi subjektivní, narychlo spácaná a nedotažená.....přesto pořád úvaha.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru