Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Na vycházce

Výběr: sidonia
12. 03. 2005
18
0
6854
Autor
Empty

   Opět v lese. Už jsem to potřeboval. Přes tři měsíce jsem nebyl schopný dostat se ze spárů železobetonového světa a dopřát duši odpočinek a plicím normální vzduch. Málem bych ho tu ani nepoznal. Vzduch má v přírodě úplně průhlednou barvu a neštípá do nosu a očí, jako ten šedivý, který musím dýchat skoro každý den ve městě.

   Jednou si tu postavím srub. Dřevo tu přenádherně voní, a tak bořím svůj nos do každé skuliny každého stromu a otevíracím nožíkem si odkrajuji pár suvenýrů v podobě kůry, kterou plánuji každý den před spaním očichávat.

   „Vida! Mech!“ zajásám nadšeně. Rozběhnu se a elegantním obloučkem přistanu přímo vprostřed mechového pelíšku. Ten se nepatrně zmáčkne, ale brzy se vzpamatuje a vymrští mě na blízký strom, pokrytý smůlou. Nemohu zadržet smích. Ocitám se totiž v dosti kuriózní situaci. Visím přilepený na stromě zhruba metr nad zemí a nemohu se odlepit. Přemýšlím, co s tím udělám. Napadne mě, že kdybych se vysvlékl, zůstalo by ke stromu přilepeno jen oblečení a já bych klidně mohl seskočit a pokračovat ve své odpolední vycházce.

   Učiním tak a i když je mi trochu zima, nenechám se otrávit, ač vím, že v nátělníku a podvlíkačkách musím vypadat přinejmenším neobvykle. Jediné štěstí, že jsem si před skokem do mechu sundal alespoň batůžek s rumem a svačinou. Umístím ho zpět na svá záda a pokračuji v cestě. Z dlouhé chvíle seberu ze země šišku a ledabyle jí mrštím mezi smrky.

   Nechtěně trefím zrzavou veverku, svačící na jedné z větví. Spadne a nehybně leží. „Bože! Co jsem to udělal?!“ vykřiknu zoufale. Pokleknu k jejímu chlupatému tělíčku a dotknu se tenkého krčku. Zhluboka si oddechnu, stále žije. Vytáhnu z batůžku flašku s rumem, naliji trochu do víčka a vpravím veverce tekutinu do tlamičky. Vše funguje, jak má a veverka se pozvolna probouzí. Vrhne na mě nevraživý pohled a rychlostí blesku zmizí na jednom z přilehlých stromů. Všimnu si, že mi odcizila víčko a zasměji se její vychytralosti. Nezbývá, než flašku pomalu vypít. Nedělá mi to velké problémy a les se stává, paralelně s ubývajícím rumem, stále krásnějším.

   Když jsem s flaškou téměř u konce, zaleknu se jakési rány. Přemýšlím, zda-li jsem slyšel správně, nebo šlo jen o výplod mé orumělé fantazie. Podobná situace se však dále již neopakuje, proto to nechám plavat.

   „No tohle!“ zvolám v náhlém záchvatu euforie. „Není tohle hřib?!“ Sehnu se nad houbou s hnědým kloboučkem, opatrně ji vyjmu ze země a zevrubně prozkoumám. „Je to hřib!“ konstatuji nadšeně. Kdysi jsem o něm četl v jakési houbařské encyklopedii. Vzpomenu si docela jasně, že se jedná o jedlou houbu a zakousnu se do vyzývavě vyhlížejícího kloboučku. Nějakou chvíli přežvýkávám sousto, abych ho nakonec znechuceně vyplivl. Nechápu, jak to někomu může chutnat.

   Nechám hřib ležet mezi kapradím a najednou se nemile vyděsím. Malý kousek od sebe spatřím lišku s prostřeleným bokem, válející se v tratolišti krve. Má zoufale vyhlížející pohled, její oči se zdají navlhlé a vyčítavě mě pozorují. Zamáčknu slzu, omluvím se jí za svůj zkažený druh a rozbiji jí flašku od rumu o hlavu, aby déle netrpěla.

   Ve chvíli, kdy jí zamáčknu víčka, uslyším za sebou zlověstné vrčení. Otočím se a spatřím mohutného loveckého psa, cenícího své krvelačné tesáky. Pomalu ustupuji, nespouštím z něho oči a doufám, že nedojde k žádnému nesmyslnému konfliktu.

   „Hodnej pejsek, hodnej...“ snažím se uklidnit situaci. Neúspěšně. Pes se na mě vrhne a začíná nelítostný zápas. Snažím se bránit způsobem, který psovi neublíží a doufám, že si toho dotyčný všimne a ustane v boji. Ukousne mi kus ramena. Rozhodnu se, že mu to odpustím a pokračuji v započatém způsobu obrany. Ukousne mi kus boku. Začíná mi docházet, že je moje snaha zbytečná a přemýšlím, jak se té potvory zbavím. Když mi ukousne kus stehna a serve ze mě podvlíkačky, všimnu si, že v mém dosahu leží uražené hrdlo lahve. Natáhnu se po něm a vpravím ho psovi do chřtánu. Na místě umírá.

   Zvedám se s holým zadkem ze země a najednou ucítím na svém temeni jakýsi tvrdý předmět. Co je zas tohle, proboha?! Pokusím se opatrně předmět ohmatat. Vypadá to... bože! Vypadá to jako hlaveň brokovnice!

   „Ani se nehni, hajzle! Cos to tady dělal s mym psem, ty úchyle?“ ozve se za mými zády.

   Dojde mi, že při pohledu na mě a psa, si může nezávislý pozorovatel myslet leccos. Klečím nad ním s holým zadkem a zhluboka dýchám.

   „To je trapný omyl,“ řeknu vystrašeně.

   „Ošukal a zabil si mýho psa, tomu řikáš omyl?!“

   „K ničemu nedošlo, vážně!“

   „Chceš mi říct, že se nahý válíš po mrtvých psech normálně?“

   Je jasné, že tohle nevysvětlím a uchyluji se k alternativnímu plánu. Nenápadně uchopím mrtvého psa za ocas a prudce jím mrštím za sebe. Trefím se přímo do jeho majitele, který pod jeho vahou zakolísá a brokovnici upustí. Urychleně se jí chopím a situace se obrací. Zamířím na chlapa a zlomyslně se ušklíbnu.

   „Nezabíjejte mě, prosím! Je mi jedno, co ste dělal s tim psem! Mám rodinu!“

   „Zabil si tu lišku?!“ křiknu odvážně.

   „Cože? Tu lišku? No, já, totiž... Já už to neudělám! Slibuju!“

   „Myslíš, že život zvířete má menší cenu, než lidský život?!“

   „Kdepak! To jsem si nikdy nemyslel! Prosím slitujte se!“

   „Máš pravdu, nemá. Víš co říká Starý zákon?“

   Aniž bych ho nechal jakkoliv zareagovat, stisknu spoušť. Takový lidský póvl nemá nárok na život.

   Pro případ, že by se mi ještě něco ošklivého přihodilo, dobiji brokovnici a zamířím ven z toho prokletého místa. Už se zase docela těším na ten šedý železobetonový svět a přidávám do kroku, abych co nejdříve byl u svého vozu, zaparkovaného na kraji lesa.

   Moje bystré ucho však za mnou ponenáhlu zaznamená zvláštní zvuk. Otočím hlavu a několik zlomků sekundy sleduji šišku, svištící přímo na moji lebku. Než stačím adekvátně zareagovat, ucítím náraz, upustím brokovnici, zavrávorám a spadnu na ni.

   Ucítím výstřel a v rozkroku se mi rozlije nesnesitelná bolest. Pomalu se otočím, spatřím chichotající se veverku na větvi jednoho ze stromů a poté vyděšeně pohlédnu mezi své nohy.

   „Do prdele, já si ho ustřelil...“ konstatuji nešťastně.

   Podívám se zpět na onu prokletou větev, ale veverka tam již není. Poté opět pohlédnu na místo, kde se ještě před chvílí nacházela moje chlouba.

   Padá na mě deprese mohutných rozměrů. Myslím na svoji krásnou dívku, všechny ty vášnivé chvíle, které jsme spolu zažili a hlavně na to, že už je spolu nikdy nebudeme moci uskutečnit. Určitě se se mnou rozejde hned, jak zjistí, co se mi přihodilo. Nebo mě bude podvádět. No jasně. Tak náruživá ženská přece nebude žít v celibátu.

   S nadějí pohlédnu na zbraň, která mi celé trápení způsobila. Ještě zbývá jeden náboj...


noeran
14. 06. 2005
Dát tip
doteď jsem žila v blažené iluzi, že v brokovnici nejsou náboje, po jednom, ale broky, a to po hodně.. asi si budu muset doplnit mezery.. každopádně, veverka na hrad!

Empty
14. 06. 2005
Dát tip
My máme doma brokovku na dva náboje vostrý:-/

noeran
14. 06. 2005
Dát tip
tak nepadej..

j_i_r_i_k
27. 05. 2005
Dát tip
:))))) A ještě jednou... :))))) Ten jeden náboj je určitě pro tu veverku, co běhá někde kolem...

Alojs
10. 04. 2005
Dát tip
čte se to opravdu dobře. Kdo ví, proč mi toto dílko uniklo...

Petr_Pan
27. 03. 2005
Dát tip
jooooo -o - o .. ;-)) hodně hukot a hodně Tvoje .. :-) upřímnej TIP

gabio
27. 03. 2005
Dát tip
Posoucha se to skvele:) cte se to skvele:) t

:o) *

Eileen
13. 03. 2005
Dát tip
nejlepší pohádka na dobrou noc, jakou jsem dneska četla:))))) tvoje chlouba je v nenávratnu? no... je to dobrý vědět:))))

cmukina
13. 03. 2005
Dát tip
brutalita

ruka
13. 03. 2005
Dát tip
No je to krásný. Někdy mě zaráží tvoje výrazivo, ale jinak gut, moc gut.

Empty
13. 03. 2005
Dát tip
jaké výrazivo?

ruka
13. 03. 2005
Dát tip
mno, zrovna tady mě vyhodilo ono "tratoliště krve".... "tratoliště" je sám o sobě nic moc výraz.... no nevim, k tobě to patří, tak spíš neřešit....

Empty
13. 03. 2005
Dát tip
mě se strašně to slovo líbí.-))

ruka
13. 03. 2005
Dát tip
aaaha... fuuuj :)

sidonia
13. 03. 2005
Dát tip
výborný.. nejlepší byly tak první dvě třetiny, u těch sem se kácela smíchy:))) fakt skvělý! *tv

johny45
13. 03. 2005
Dát tip
Sice nic hlboke, ale celkom mile, lahke citanie. Dobre sa to citalo, skoda toho konca, mohol byt podla mna iny (niezeby mi vadilo, co si odstrelil, to je v poriadku, mozno keby to bolo este v strede poviedky :)). Ale paci sa mi, ze uplny koniec nechavas otvoreny a na fantazii citatelov.

Kytiii
13. 03. 2005
Dát tip
empty... tak z týhle překombinanosti jsem spíš rozpačitá...

libi:))))) empty nezklame

Vidím žes tam použil kus svojí slohovky, co? To je drsný jak tou svojí láskou k přírodě ji vlastně ničí :o) Některé hlášky jsou taky dobré, třeba - Ukousne mi kus ramena... atd :o)) Konec je drsnej.. Líbilo :o) ***

Empty
13. 03. 2005
Dát tip
Kytii:Překombinovanost??? Co je na tom proboha překombinovanýho? Je to jen spousta akcí a reakcí:-)

Kytiii
13. 03. 2005
Dát tip
No na mě je tam moc nereálnejch reakcí :o) To samozřejmě není Tvá vina - prostě mi tenhle styl moc nesedí...

Empty
13. 03. 2005
Dát tip
Tak to mě raději nečti, ve všech povídkách je to stejný. Jsem posedlej absurdnem:-)

Kytiii
13. 03. 2005
Dát tip
to taky není pravda :o) mě se Tvoje povídky líbí - a moc... že mi tahle nesedla, opravdu je jenom můj problém... A ještě jednou - je to tím, že toho absurda je tam naplácáno moc... hm?

Empty
13. 03. 2005
Dát tip
Je ho tam stejně jako v předchozích:-)

AudreyR
13. 03. 2005
Dát tip
úžasnej konec.....

wedle_vazy
13. 03. 2005
Dát tip
t

_Psyché_
12. 03. 2005
Dát tip
„Ošukal a zabil si mýho psa, tomu řikáš omyl?!“ „K ničemu nedošlo, vážně!“ „Chcete mi říct, že se nahý válíte po mrtvých psech normálně?“ nedřív tykačka, pak najednou vykačka - nesrovnalost jinak jo, ještě když u toho člověk slyší to tvý čtení *

Empty
12. 03. 2005
Dát tip
psyché: Díky, opraveno:-) glassy: Mno jo, je to taková situační povídka no:-)

Mannaz
12. 03. 2005
Dát tip
Tak tohle je taky legrační, dokonce moc, ale ten konec je smutnej ... úplně mi zkazil literární zážitek - ach jo - leč to je otázka nálady ... a nevkusné posedlosti hepyjendama ... ach jo ... proč to nemohlo dopadnout dobře??? ... no tak ne no - tak jo ***

_Psyché_
12. 03. 2005
Dát tip
ach jo - ach jo to tě má pobavit ne donutit k slzám ach jo

Dero
12. 03. 2005
Dát tip
Povídka k hlasité recitaci. :o)) *

Mannaz
12. 03. 2005
Dát tip
Co je na sebevraždě zábavného?! : )))

Empty
12. 03. 2005
Dát tip
Třeba jí nespáchal, třeba na to psychicky prostě neměl. Nebo dřív vykrvácel, než se k tomu odhodlal:-) Konec je otevřenej...

_Psyché_
12. 03. 2005
Dát tip
Mannaz - o sebevraždě tam neni nic, to je na čtenáři jaké konce si zvolí

Mannaz
12. 03. 2005
Dát tip
Empty - Tak to už jsem klidná - ale povídka je to fakt dobrá, to jo : ) Psyché - to, že tam není to slovo, přece neznamená, že tam o ní nic není ..?!

Gonsales
12. 03. 2005
Dát tip
posledni naboj na veverku?;)

_Psyché_
12. 03. 2005
Dát tip
Mannaz - no to teda znamená :))

sosák
12. 03. 2005
Dát tip
Poslední tři humoristické romány jsem dočetl do půli a ani jednou se nezasmál. Na tvojí "procházce" v lese jsem se bavil stále. Do lesa bych s tebou nešel, ale až vydáš knížku, koupím si ji.

Vaud
12. 03. 2005
Dát tip
šílený jako vždy a jako vždy zábavný a čtivý*

Přeno
12. 03. 2005
Dát tip
Máš talent, chlap(č)e. *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru