Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Literární konec

16. 03. 2005
3
0
6061
Autor
tibbaR_etihW

Důvod

            Tento příběh se udál v době, kdy byla všechna poezie sepsána a tolikrát kopírována, že se autorům nevyplatilo pokoušet se cokoliv napsat.

            Ani próza na tom nebyla zrovna nejlépe, i když se sem tam objevilo nějaké rádoby nové dílo za několik týdnů se většinou přišlo na to, že autor pouze změnil jména a místo příběhu, a že hlavní hrdina nebyl On, ale Ona.

            K tomu všemu navíc pomalu zlenivší lidská rasa vytvořila stroje, které nejen že pomáhali v domácnosti, ale také a to hlavně pracovali za lidi, chodili za ně do škol, četli za ně nahlas. Až to jednoho dne došlo tak daleko, že stroje ovládli Svět. Ne najednou, ale postupně. Podle toho, jak který člověk byl líný.

            Literatura v této době byla řízena stroji, každá generace měla své knihy, nebo-li každá generace měla svoji barvu knih.

            Lidé žijící mezi roky 2310 až 2390 směli a museli číst knihy modré a žluté barvy. Lidé, kteří však přežili do doby od roku 2391 do let dalších směli číst knihy obou generací.

            Tak to šlo v koloběhu dál, až do doby osmnáctých narozenin Adriane Clevi Shatowé. Rodiče Adrianě připravili hezké narozeniny, měla spousty robotických dárků a jednoho Admina, který zapsal vše co Adriana řekla.

            Nejprve si to Adrianini rodiče neuvědomovali, mysleli si že si s Adminem hraje, opak byl pravdou.

 Odhalení

            Adrianin otec, obtloustlý připlešatělý muž středních let, seděl ve svém masážním křesle a za poslechu posledního remixu Antonína Dvořáka, si četl jednu ze Žlutých knih. Byl již dvěstětřicátou generací, koloběh barev se odstartoval podruhé.

            V domnění, že Adriane spí vstal a došel se ujistit, zda jeho jediná dcera vypnula svého Admina.

            Jakmile, ale vzal za kliku dveří dceřina pokoje, do kterého měl přístup pouze, když mu to dovolila, nebo o tom nevěděla – tedy ve spánku, zkoprněl. Holčička seděla na posteli a rovnala listy, které tiskl Admin do oranžových desek. Stál ve dveřích, s otevřenou pusou, a díval se na ni. Zradila! Zradila vše co jí s maminkou učili - Nikdy se nepokoušej nic napsat, kdybys přeci něco napsala,museli bychom tě přes veškerou lásku odevzdat Policii.

            Napadlo ho něco, co již dlouho žádný člověk neudělal – zničit stroj. Pozdě, implantovaný mikrovysílač již odeslal Adrianino dílo centrálnímu počítači.

Konec

            „Z důvodů neuposlechnutí přímého nařízení Pozemského Vládce Kušimo Sonyho se Adriane Clevi Shatowá odsuzuje k okamžitému odstranění. Bude provedeno za tři, dva, jedna, konec.“ Do tichého pokoje se odkudsi z ulice přes zavřené okno dostalo zelenomodré světlo, chvíli byli vidět lidé a za moment byl v bytě jen Admin.

 

A přeci…

            Vidíš Abdule, to se stalo před více,jak sedmi generacemi, něco možná pravda je a něco není, jisté je, že lidé začali za několik let znovu žít. Včera jsem v poušti objevil tuhle knihu – je tu napsáno B, jde to špatně přečíst, chvilku vydrž….. A už to mám BIBLE Starý a Nový Zákon.          Na vezmi si ji a až dočteš dej ji jim a řekni – Žijte a pište Lidé!


nebudu ti to vyvracet ale uvjedom si - za 1. je to sci-fi - a ty víš co bude za 100let - jo? za 2. kdybychom četli povídky jen qůli tomu bychom v nich hledali chyby nuikdy bychom nic nedočetli - vždy bychom to odložili zhnusením za 3. jestli chceš napish mi mejla já ti pošlu svoje dílka - všechny a ty mi je můžeš opravit - pak tě uvedu jako spoloautora a bude to - jo?

hajdam
30. 03. 2005
Dát tip
ad 1. Je pravda že neznám budoucnost. Nechtěl jsem tím říct, že by to tak nemohlo být, ale to, že na mě to působí nevěrohodně. To je můj názor a chtěl jsem ti ho sdělit - doufal jsem, že třeba napíšeš příště o něčem zajímavějším. Pokud tě můj názor nezajímá, tak to samozřejmě chápu a nebudu ti jej vnucovat. ad 2. Osobně jsem rád, když mě někdo na chyby upozorní. Není pak nic těžkého dát editovat dílo a chybu odstranit - zabere to pár minut. Pokud nedbáš o chyby a mé upozornění na ně tě třeba uráží, tak už ti o nich psát nebudu. A tvé dílo jsem četl především ze zvědavosti. Jako hlavní myšlenku jsem rozpoznal odkaz na to, aby lidé stále tvořili něco nového i kdyby to měly být jenom předělávky a jako celek to nemělo žádný smysl. S tím nesouhlasím, ale to je jenom můj názor :-) ad 3. Nechci. Nechci se tě dotknout, ale tvoje současná díla nepovažuji za příliš povedená a oprava pravopisných chyb na tom asi moc nezmění. Svěř korekturu někomu, komu se tvá díla líbí a je ochoten to udělat.

hajdam
29. 03. 2005
Dát tip
A co barvoslepí lidé? Jak poznali povolené knihy? Jaký by mělo dělení knih podle barev jakýkoliv důvod/efekt? "Nejprve si to Adrianini rodiče neuvědomovali, mysleli si že si s Adminem hraje, opak byl pravdou." - to jako opak, tedy že si Admin hraje s Adrianou? :-) Nevím.. Nějak mi tam chybí skutečný pokrok. Knihy považuju za přežitý způsob předávání informací :-)

ti co přežili svou gbeneraci, tedy neřemřeli do roku 2390 měli výsadní právo číst, jak knihy modré a žluté, tak knihy zelené a hnědé

mám problém nějak to nemohu dostat do klubíku - sci-fi - kuji, vím je to moje, ale asi to tam patří už jen proto, že je to sci-fi kuji

Godfrey
26. 03. 2005
Dát tip
"Lidé žijící mezi roky 2310 až 2390 směli a museli číst knihy modré a žluté barvy. Lidé, kteří však přežili do doby od roku 2391 do let dalších směli číst knihy obou generací. " Tak tohle nechápu...

Marnotrat
17. 03. 2005
Dát tip
pěkné. t**

Griff
17. 03. 2005
Dát tip
...inspirující bílej králík. :)

wedle_vazy
17. 03. 2005
Dát tip
t

e??? co jak jako rasismus nebo wo co gou

fčem djekuji

ještě k té bibli - lidé neuměli moc dobře číst ani psát tak mne napadlo že by se mohli začít učit podle první knihy....

Finch
16. 03. 2005
Dát tip
No, jestli to měl být pokus o nějakou originální myšlenku, tak jsem to asi bohužel nepochopil... :/ Po slohové stránce je to imho takové... průměrné.

tanec
16. 03. 2005
Dát tip
Ach jo,jsou tu roboti.

co?

Chtěl si to vidět - vím povídky nečteš, ale tohle je tamta o té dívce a strojích

Petr_Pan
16. 03. 2005
Dát tip
ju - dík, žes nezapomněl - je super - i když ten závěr bych nemusel s biblí, líbí se mi - TIP

tak já napíšu - KO, jde to špatně úřečíst - KORÁN

a nebo bych mohl - Já jde to špatně přečíst - Jáma a kyvadlo... bylo by to i tématycký a ještě byste si na něco vzpomněli - na tebe a sliby které sem ti dal se nedá zapomenout - STRACH mi to nedovolí oooo veliký

Petr_Pan
16. 03. 2005
Dát tip
:-)) 2005-03-15 16:31:21 Lyryk 153205 odstraněno pro podezření z přímé podpory terorismu - jestli narážíš na tohle, tak to teda ne-e .. :-)

nevím o čem je řeč - dnes jsem sem dal nové dílko - tedy staré jen sem opravil některé chyby a nazval jsem ho jinak - tehdy nikdo nereagoval asi bylo brzo - je to 11.září - dnes se jmenuje Poslední den dvou věží a jednoho pěšáka a vyjde ofiko asi až pozítří nebo zítra - nevím...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru