Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Otrok a pes

19. 03. 2005
0
0
1114

 Slunce nakouklo do okna, aby probudilo spáče. Otrok Bališ otevřel oči a s úsměvem přivítal nový den. Jeho pes Tussi se líně protáhl. "Vstávej lenochu! Dneska chce pán uspořádat hostinu." podrbal psa za ušima Bališ. Tussi se zvedl a šel do kuchyně. Bališ pozoroval jeho hnědou srst. Měl rád svého psa. Každý den ho koupal, což se Tussimu nelíbilo. Bališ oznámil kuchařkám co mají uvařit a šel k pánovi. Ten už se strojil a v novém velkém zrcadle se díval, jak mu to sluší. A slušelo. Dnes měla přijet budoucí nevěsta. Bališ nesměle vstoupil. "Pojď sem a vylešti zrcadlo." poručil mu pán. Bališ se dal ihned do práce. Celá ložnice byla za chvíli čistá. Pán konečně uslyšel koně. Šel důstojně přivítat nevěstu. Na prahu se zastavil. Z kočáru vystupovala nádherná dívka. Hnědé vlasy měla rozpuštěné až po kolena a na nich síťku z perel. Šaty byly růžové a místy červené. Dívka se sehnula k Tussimovi a pohladila ho. Podívala se na pána, usmála se a šla k němu. Pánovi se pletl jazyk. Řeč a slůvka mámení, které si připravil, skončily pouhým úsměvem a zářícíma očima. Večer se slavila svatba. Pán nechtěl čekat a nevěsta Ilisa také nebyla proti. Když Bališ vešel do svatební síně s mísou ovoce a podíval se na nevěstu, upustil mísu a stál jako solný sloup. Srdce se mu zastavilo. Pán se na něj hněnivě podíval. Bališ se vzpamatoval a začal sbírat ovoce. "Odpusťte pane. Já myslel, že měla přijet nevěsta a vy se ženíte s diamantem!" zvolal Bališ. Ilisa se zasmála a pohladila pána po vlasech. Pán už si Bališe nevšímal.

 Bališ s Tussinem stáli u dveří pánovi ložnice. Tussi stále vrtěl ocasem přesvědčen, že je to nějaká hra. Náhle se jeho ocas zastavil a zavrčer směrem ke dveřím. Bališ je rychle otevřel. Právě včas. Pán ležel na zemi a s hrůzou se díval na Ilisu, která v ruce držela nůž a rozpřahovala se k bodnutí. Bališ po ní mrštil stříbrný nůž. Zasáhl jí. Ilisa se skácela na zem a začala se rozpadával. Bališ rychle pomohl pánovi na nohy. "Ghoulové jsou v naší zemi často. Já ji hned poznal." vysvětlil Bališ pánovi.


tanec
19. 03. 2005
Dát tip
Horor,ty já nemám ráda, ale tuto povídku jsem si přečetla až do konce,nezlob se,ale nevracela bych se k ní.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru