Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Chylopteida Chlastkrocanová - strupnatka kulatá

20. 03. 2005
2
0
599
Autor
gr_4you

Planeta Škršle je dějištěm společensky závažného románu Chylopteida Chlastkrocanová - strupnatka kulatá Prvních pár kapitol si lze přečíst na www.alexangr.odpadky.com v sekci próza Abych román dokončil, nutně potřebuji váš sponzorský dar ve výši dvou průměrných ročních platů. Pokud tedy chápete, že česká literatura je díky mé zaneprázdněnosti ochuzena, KONTAKTUJTE MĚ. (stačí pochopitelně telepaticky)

www.alexangr.odpadky.com

Ekonomika planety

Ano, přátelé, planeta Škršle je nejen velice zaostalá až by se dalo říci předpotopní, ale rovněž tak značně chudá! Jistě by Vás zajímalo, jaký je průměrný roční hrubý domácí produkt na hlavu, bohužel o hrubém domácím produktu na Škršli vlastně ani nelze mluvit, protože, jak jste již jednou mohli v mém vyprávění postřehnout, po rozsáhlé desinformační kampani zlé straky Koznechty, hrubý domácí produkt zcela zjeměl. Navíc je nynější jemný domácí produkt těžko vyjádřitelný, neboť Škršle nemá žádnou dostatečně rozšířenou měnu a funguje v podstatě na bázi směnného obchodu. Snahy ekonoma Harryho Okwielda z planety Hamizzein o vyjádření jemného domácího produktu připadajícího na rok a na hlavu ve škršlanských paramelounech narazil na velký odpor obyvatelstva. Zejména strupnatky kulaté nechtěly pochopit, proč by si měly každý rok dávat na hlavu například dva celé a šest desetin paramelounu. Další problém teoretické ekonomie Škršle spočívá v již zmiňované zaostalosti planety.
Tak například nelze ani využít ekonomického termínu spotřební koš, neboť na Škršli se používají výhradně nůše. Také termíny jako je například managment, nebo know how lze jen těžko přeložit do zdejší značně rozšířené řeči Kec zajačnickyj. Pro dokumentaci zde uvádím dosud známé pokusy o překlad zmíněných dvou slov: managment - Šňůra zajáčnikov, co do ťebja aj do hokny, keroju ty tlučeš, frfňajů i za tevo mrkvárně i aj tak porůzně, hrabajů ši.  khnow how - To, kerý von v kebuli mňál no i aj von něchcel toť vyžvejknouť leda byš mu za tevo mrkvárně nacpál i aj tak porůzně. Z toho, co jsem o ekonomice Škršle dosud zmínil, je snad dostatečně pochopitelné, proč na Škršli neexistují pobočky ani tak profláknutých nadplanetárních kolosů jakými jsou třeba potravinářské firmy MC-Žoužel nebo Coca Chlasta.


Jediný komunista na Škršli

Přitom na planetě Škršli, pokud je politologům známo, existoval jen jediný komunista. Byl to příslušník druhu syslášnekpštrosů, jménem Iůůůl. Syslášnekpštrosi vypadají jako jakýsi plž s drubežíma nohama a chlupatou tváří sysla. Měří přitom necelých 30 centimetrů v kohoutku a zhruba 25 centimetrů ve slepičce. Jsou jednou z obětí bobule z uslintaného keře, která je sem před drahně lety telportovala z nám neznámé planety. Syslášnekpštrosi se naštěstí Škršli přizpůsobili a začali se živit zejména chrochtavými hříbky a muchomůrkami syslášnekpštrosími. Většinu času tak tráví syslášnekpštrosi svědomitým sušením hub, které v sušeném stavu konzumují. Ovšem ne zcela všichni byli vždy tak svědomití a uvědomělí. Syslášnekpštros Iůůůl se jednoho dne rozhodl na Šršli vybudovat reálný komunismus pokud možno se syslí tváří. Za tímto účelem počal připravovat ozbrojené převzetí moci syslášnekpštrosím lidem. Bohužel, žádný ze syslášnekpštrosů s ním nechtěl spolupracovat, neboť nikdo neměl čas, všichni museli sušit houby. Protože spolupráce s ostatními syslášnekpštrosy byla na houby, rozhodl se Iůůůl uskutečnit škršlanskou lidovou revoluci sám. Za zdroj pokleslého myšlení a vykořisťovatelského imperialismu přitom označil škršlanské humanoidní králíky. Po té, co jednoho rána vykřikoval u jisté králičí vesničky, ať všichni králíci vydají zbraně a veškerý majetek do rukou lidové syslášnekpštrosí armády, byl odchycen do síťky na slintmotýly šamanem kmene, který Iůůůlovi poskytl bezplatné lékařské vyšetření. Zjistil přitom, že Iůůůlův hysterický komunismus byl způsoben vyvrknutím kolenního kloubu jeho levé syslákšnekpštrosí nohy. V koleni totiž mají syslákšnekpštrosi soustředěno centrum nervového systému. (Odtud se k nám, mimochodem, dostalo ono okřídlené rčení "myslí kolenem")
Po poměrně jednoduchém fyzioterapeutickém zákroku šaman Iůůůlovi nohu napravil a ten vyléčen poděkoval a odešel spokojeně sušit houby. To byl ovšem jediný známý případ komunismu na Škršli. Žádný další postižený tvor nebyl doposud zjištěn.


pacajda
28. 08. 2005
Dát tip
Moc jsem se pébavila! Nápadité a dobře napsané! T

Sup3_14_4
21. 03. 2005
Dát tip
Za ekonomickou vizi rozhodný a soudružský TIP

Marnotrat
20. 03. 2005
Dát tip
...revoluce v povídkách? :))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru