Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak na zrcadla

25. 03. 2005
2
0
1501
Autor
Jorg

JAK NA ZRCADLA

 

Opustil jsem obraz tvůj,

Bych probudil se v sobě

A hle, tebe jsem neztratil

 

Jak dokonalý jsem

Odraz hvězd, zemí, měsíců i let

Jsem obrysem tvým, slovem

Možná stínem, ne však tělem

 

A ty?

Rozpustíš se ve mně jako v ledu

Budeme jedno – dav bez nás dvou

Budeme dva – stejné já a já

Budeme vším – můj obraz v tvém

A tvůj, ten prázdný,

Věčně ve mně (?)


_Psyché_
02. 04. 2005
Dát tip
opakování omílání zrcadlo zrcadlo ve mně nic jiného neni to vůbec hlubokomyslné, jak jsi zamýšlel

neviim, no...nejak sem v tom nic nenasla, promin:) snad priiste:)

Jorg
28. 03. 2005
Dát tip
alternative čtyřko: S obrozencem nesouhlasím, s křečovitou archaičností jo. Ten text je fakt jenom takovej stylistickej prostocvik (ale hlavně má bejt součástí takový prózy, kde ho postavy "najdou"). Byl to můj první pokus tady a díky za reakci.

Jorg
28. 03. 2005
Dát tip
deade ande gone: Jo, souhlasím. Čím víc po sobě čtu, začíná to bejt fakt nuda. Ale k slovanský vzájemnosti: Obrozenci mimo jiné psali o slovanský vzájemnosti. Já to použil jako (možná pitomou) ironii na toho obrozence. Ty ten potenciál otevření trhu taky myslíš ironicky? Teď uznávám, že se to blbě poznává.

no jako obrozenec sice né, ale proč se snažit o nápodobu toho co bylo? proč ne vlastní jazyk, něco nového..? tohle nemá smysl.., je to mrtvý

Jorg
28. 03. 2005
Dát tip
Omlouvám se, že se tak vykecávám nad svým textem, ale tyhle rozhovory mě fakt bavěj. Čet jsem jednu z tvých básní, milé dítě na skleníku, a dost se mi líbila (napsal jsem to tam). Jenže je to tvůj vlastní jazyk? (Napřiklad obraz dokonalý formy - čtverec - a skutečný formy - obroušený hrany -... to přece odněkud znám?). Je snad nová deformace vět, rytmu nebo "grafiky" básně? Už od 30. let se slova v poezii robíjej na padrť (Joyce) a k možnosti novýho jazyka jsou autoři skeptický (chudák J. Kolář kvůli tomu zdrhnul k výtvarnýmu umění) ". Díky za tvoji reakci. Ta báseň (i když se nepovedla) měla bejt přesně o tom: Všichni jsme obrazem něčeho jinýho, věčný imitátoři i když máme pocit naprostý originality. Pod vším tím vřelým, co je na povrchu, se může skrejvat led naprostý kopie. Co se stane, když to zjistíme?A proto ta archaická forma. Mimochodem, milé dítě na skleníku, nejsi náhodou kopií tý skvělý antologie americký poezie.

nerada bych se bavila o tom, že nemá cenu psát, protože všechno už bylo řečeno, že spousta postupů už tu byla.. když jsem volala po něčem novém, tak nejenom z hlediska jazyka, ale třeba i použitých obrazů, zkrátka cokoliv nového, něco, co si odtud odnesu jako něco, co jsem předtím ještě nepotkala a není snad potřeba připomínat, že fakt, že jsem to ještě nikde nepotkala neznamená, že se to už někde neobjevilo, nele zkrátka postihnout všechno mně jde především o tu snahu, o hledání.. báseň, u které ses u mě zastavil si myslím, že to něco hledá.. jenže těžko soudit, když jde o mou býseň, těžko soudit, když nevím, co čteš a v čem jsi třeba potkal to, co já u sebe považuju za své (nebo "za své"?) nehledě na to, že srovnání téhle básnění s moji zmiňovanou mi přijde mimo, ne proto, že bych svou nějak nadřazovala té tvojí, ale proto, že tohle je zcela evidentně krok do míst, kde už je všechno objevování mrtvé, už to prostě není (ano - Dítě na skleníku je antologie americké poezie 60. let - v podstatě bítnická poezie, kterou čtu a mám ráda, sem tam se to u mě i objeví, přesto si myslím, že jsem v tom co píšu poměrně mimo bítnické poezie, což zmiňuju jen proto, že si nepřipadám jako kopie něčeho)

mimochodem - křečovitou snahu o archaičnost jsi sám přiznal

blok
27. 03. 2005
Dát tip
kdo by ji nepotkával královnu zrcadel sebe lásku to nerozvážné milování těla zvrhlý pud sebazáchovy bolí a nepřestává hlodat kdo by ji nepotkával sestru vzdálených horizontů schizo frenii dav bez nás.........................._:-)

...len ten zaciatok poslednej... ...ale ze je to slovanskej vzajomnosti...to uz je mimo mojho chapania poezie...

Jorg
27. 03. 2005
Dát tip
Tak dobře. Není to o slovanský vzájemnosti. I když někdo už by měl o slovanský vzájemnosti konečně něco napsat. Už tak sto padesát let se o tom mlčí.

...a naco???...

ok. slovenska vzajemnost je mytus, vylhana blbost a pateticky reci skrejvajici potencial otevreni trhu... a tohle je proste jenom nuda....

Petr_Pan
26. 03. 2005
Dát tip
alter> vždyť to je pěkný a stojí za podporu .. :-) škoda toho otazníku na konec - jinak celkem líbí

Petr_Pan
26. 03. 2005
Dát tip
a avi

Jorg
26. 03. 2005
Dát tip
Mysliš jazyk (to "bych" a "hle") nebo jsi pochopil, ze je to o slovansky vzajemnosti?

inlajn
25. 03. 2005
Dát tip
...budeme dva, bude to jedno, budeme tři - a bude to taky jedno....zoufaleckej výkřik teda, i když zrcadlo-rozpouštějící se led jako příměr má teda větší ambice....

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru