Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Levicová

29. 11. 2000
3
0
2000
Autor
mike

Jsem na Písmáku přesně rok... Myslím, že jsem se registroval někdy okolo páté odpoledne. Další z těch kratších...

Za devatero horami a devatero luhy, tam, kde lišky dávají dobrou noc, tam, kam zabloudivší houbaři zavítají málokdy, tak přesně na tom místě milé děti a možná ještě o kousek dál, žil ve své rozkošné zemljance věčně zachmuřený kyjevský rodák Dmitrij Ivanovič Popelnikov. Carpe diem pro něj byla naprosto cizí slova - svůj den rozděloval mezi spánek a láhve Bráníku; když už byl nějakými nevysvětlitelnými příčinami donucen pracovat, činil tak nerad. Už si myslel, že jeho do značné míry stereotypní život nemůže nic změnit, ale změna, jak už to v pohádkách bývá, přišla nečekaně a naráz. Při listování denními periodiky totiž objevil inzerát : "Přijmu kouzelníka, Sněhurka" a okamžitě vycítil obrovskou příležitost. Vydal se na Slavíčkovu 172, tedy na adresu, kterou mají všechny Sněhurky zapsanou v občanském průkazu v kolonce trvalý pobyt. Výtahem vyjel až do osmého patra, kde už netrpělivě postávali Krakonoš s Trautumberkem a z nějakého nepochopitelného důvodu i Spejbl a Maxipes Fík. "Nemůže mě už nic překvapit," říkal si pro sebe Dmitrij Ivanovič, když z výtahu vykráčeli Marx s Engelsem a Gogol. Gogol si rychle uvědomil, že je tu jaksi navíc, a tak rychle naskočil zpátky do výtahu, uháněl dolů a křičel : "Tak tohle jsme v Petěrburgu za cara neměli!!!" Mezitím se stačil Marx pohádat s Engelsem o podstatě dialektického materialismu, Maxipes Fík vyčítal Spejblovi, že ho krmí jen kvartálně a do toho všeho, aby toho nebylo málo, byly slyšet Gogolovy úvahy o duši. Dmitrij Ivanovič déle nečekal a odešel domů. I když se to někomu může zdát podivné, zjistil spoustu zajímavých informací. Nyní už věděl, že Marx s Engelsem nebyli až tak velcí kamarádi, že Gogol uvažuje o duši jen ve zvláštních podmínkách, a že i v tom pohádkovém světě mívají čas od času pěkný zmatek.
Miroslawek
06. 02. 2001
Dát tip
Na mne z toho příliš čiší úsilí a záměr. Ne že by to bylo špatné, ale vždycky když mám z dílka takový dojem, silně mi to kazí zážitek - požitek ze čtení.

mike
20. 12. 2000
Dát tip
Tynic : Vůbec nejsem naštvanej, že ti můj styl připomíná Charmse, spíš to beru jako "lichotku." Ale popravdě řečeno, myslím, že Charms je stylem poněkud jinde (hned objasním můj pohled). Myslím, že základní rozdíl mezi náma je v tom, že on má celý příběh založený na absurdní situaci - Byl jeden zrzavý člověk, který neměl oči ani uši. Neměl ani vlasy, takže zrzavý se mu říkalo jen ze zvyku. Mluvit nemohl, neboť neměl ústa. Nos také neměl. Neměl ani ruce ani nohy. A břicho neměl a záda neměl a páteř neměl ani žádné vnitřnosti neměl. Nic neměl! Takže se neví, o kom je řeč. Raději už o něm nebudeme dál mluvit. - zatímco můj styl (ani nevím, jestli se mám právo takto hodnotit) je spíš založen na vcelku reálném příběhu - cesta tramvají, příběh ukrajinského občana, postávání v parku... - do kterého vkládám určité absudní obrazy (stále se zesilující vítr, který nakonec odnese všechno do tramvaje (Cestovní), příběh s Gigi atd.). Domnívám se, že v tomhle je základní rozdíl mezi mnou a Charmsem; Charms by zkrátka některé věci nedokázal napsat jako já, protože mé věci nejsou až tak absurdní, a já bych nedokázal napsat věci jako Zrzavý člověk, protože je to na mě absurdní až příliš. Těch rozdílů je samozřejmě celá řada, tohle se mi zdálo nejviditelnější, navíc bych řekl, že stylem mám třeba rozhodně blíž ke Gogolovi, Remizovovi, Averčenkovi, vlastně to by mohlo stačit. Jěště jedna spešl poznámka pro tebe : To srovnání s Gogolem a spol. není myšleno tak, že bych byl stejně dobrej jako oni, jen myslím, že pokud mám k někomu blízko stylem, tak asi spíš k těmto pánům; doufám, že tím předcházím nedorozumění (viz Tramvajová :-))). Jsem zvědavej na tvou reakci, pokud by se tu rozvinula nějaká diskuse, jen to uvítám. Dost mě zajímá, jak jsem na tom se stylem, nikdy se o tom nikomu nechtělo mluvit. Takže seš první - díky moc.

Tynic
09. 12. 2000
Dát tip
Jako obvykle nadprůměr... Pořád si ale né a né vyhnat z hlavy tyhle zvuky : D.Charms, D.Charms... Přimlouval bych se za víc Tebe a míň Charmse... Na tuhle literaturu nejsem expert, tak mě prosím bers rezervou.... Je pravda, že jen málokdo dokáže tímto způsobem psát (ač se to nezdá ), ale pořád mám dojem že tohle tu prostě už jednou bylo... Rád bych věděl jak to vidíš Ty...

clovrdik
05. 12. 2000
Dát tip
pobavilo a o to asi šlo, takže dobrý :-)

Merle
30. 11. 2000
Dát tip
nic pro mě...

blazinek
30. 11. 2000
Dát tip
už v ostravě jsem se dobře hihňal :-)) *

JET
29. 11. 2000
Dát tip
Miku, cos to kouřil za "model"? Ještě ,že jsem silná osobnost (přes pas 130cm)... Stále věřím,že dobro zvítězí nad zlem, že oškliví jsou zlí a krásní a mladí jsou dobří, a že se Venca Havlů s toho zápalu plic vyseká.......

Vojtek
29. 11. 2000
Dát tip
Neni to špatné :-)

Cthulhu
29. 11. 2000
Dát tip
No jo, dalo se to číst, dalo...

Carodej
29. 11. 2000
Dát tip
Ocenění hodné:-) *!

ruby
29. 11. 2000
Dát tip
no souvztaznost s pohadkou vidim jen v pouceni na zaver, ale tak to ma byt

JDqH
29. 11. 2000
Dát tip
Miku! ;-) *!

JiKo
29. 11. 2000
Dát tip
Hmm tak Bráník už i vyváží :-) Taková nějaká dadaistická psaná z náhodně vytahovaných knih před rokem 89, kdy jediné v polichích byl komunistický manifest, Jak se kalila ocel a pohádky Zajímavé nikoli však perfektní. Jako bych to už někde slyšel .. v Ostravě? ..Je to pocestný!!:-))))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru