Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Otevřené oči

30. 03. 2005
9
0
1593
Autor
Držpata

Moje první povídka na Písmákovi. Prosím Vás o Váš názor, a to jakýkoli.

 

Navykl jsem si, nechávat při líbání oči dokořán. Zpočátku ze strachu, jak na naše orální počiny reaguje okolí; přes bledou skvrnu jejího obličeje a tmavé stužky jejích vlasů jsem se díval dál do ulice, kontroloval projíždějící autobusy a nenápadné pohledy samotářů. Tehdy jsem se ještě víc cítil jedním z těch kolemjdoucích, rutinně odklánějících hlavu, a bylo mi zatěžko uvěřit, že i já mohu být objektem něčí touhy, že i já dostal tu možnost oblíznout někomu jazyk.

Uvěřiv v dlouhodobost našeho vztahu, zájem o studium reakcí okolí jsem ztratil. Můj zvyk mi ale zůstal.

Svým způsobem šlo spíš o životní postoj: ani na jedinou chvíli nenechám své hormony, aby si mě omotaly kolem prstu. Můj život nebude ovládán mechanoreceptory na rtech, jazyku a prstech, byť jsou v těchhle místech nejvnímavější. Ve chvíli, kdy by každý byl opilý láskou, si ponechám střízlivé vidění.

Miluju tě, ale má to rezervy, řekl jsem jí jednou v duchu, zatímco v ní můj jazyk rejdil, a začal jsem testovat, kolik toho smím. Hranice, které mi prozatím vybudovala, měly jistou logiku. Ústavou, kterou nikdy neporušovala, bylo rozhodnutí, že přes oblečení můžu úplně všude. Důležité zákony upravovaly můj vztah k jejímu nahému břichu, na němž ji všechny dotyky lechtaly. Protichůdná zákonná opatření vztahovala ke svým prsům: když jsem je, malé a tvrdé, hnětl přes vrstvičku látky, volaly na mě její polibky zrychleným dechem. Jakmile jsem ale přepážku protrhl a pokusil se o efekt kůže na kůži, hrozila mi její ruka vyhoštěním. Poslední vyhláška se týkala jejích kalhotek. Vyžadovala, abych si myslel, že jimi náš svět končí, a já tohle přání respektoval.


Čekám před knihkupectvím, které se stalo trvalým průsečíkem našich cest. Ve čtyři u knihy. Když náhodou ne, stane se o půl páté.

Nervózně přecházím po svém asi metr dlouhém teritoriu, tam dál jsou jiní lidé čekající na své kořisti. Někdy s nimi v duchu soutěžím, komu ta jeho přijde nejdřív.

Má tohle cenu?, pochybuji vždycky, když s ní nejsem. První láska má mít chuť a vůni, má být cituplná a patetická, a já z ní udělal tuhle věcnou expedici. Sotva to ještě půjde nějak zvrtnout, sotva se přeměním z badatele v básníka. To by se mi ale možná podařilo s někým jiným- proč to tedy už nezkouším?

Dnes jí to řeknu, rozhodnu se zase. Nemá cenu, abychom dál zvětšovali naši rezervu, nemá cenu, abych se snažil v krátkodobém horizontu prosadit regule, přinášející výhody buňkám našich těl: to nejdůležitější je už stejně pryč.

Vidím ji, jak přichází. Hnědé vlasy, jejichž vůni tak dobře znám, se jí zlobivě roztahují od čela k lopatkám a zelenozlaté oči se na mě už zdálky smějí. Vidím, jak se na ni dva kluci otáčí. Usmívá se na mě. Dnes jí to řeknu.


Vždycky když přichází, zjistím, že to nedokážu.

Políbí mě a já nezavřu oči.


Manon2
31. 07. 2005
Dát tip
Paráda, jsem se smála a ten chladný přístup zabodoval, jelikož už mám plný zuby cituplných a vášnivých textů sepsaných bez kouska rozumu ... oni tvrdívají, že píší srdcem, ale takhle to je zaručeně lepší. Dávám obrovského tipa :o)

Havranka5
09. 05. 2005
Dát tip
...že i já dostal tu možnost oblíznout někomu jazyk... perfekt obrat, :-) ..přecházím po svém asi metr dlouhém teritoriu, tam dál jsou jiní lidé čekající na své kořisti... potomek lovců se nezapře :-) ...První láska má mít chuť a vůni, má být cituplná a patetická, a já z ní udělal tuhle věcnou expedici. Sotva to ještě půjde nějak zvrtnout, sotva se přeměním z badatele v básníka.... I na takové, ba právě na takové lásce se dá vyrůst a nabrat zkušenosti, aby se ta pravá láska pak nestala trapným fiaskem, udušena ostychem dřív, než by mohla vůbec rozkvést. Jsi holt krví přírodovědec až do morku kostí (až do posledního páru v DNA) ovládaný logickým rozumem. A já mám pro přírodovědce vždy slabost a obdiv. :-) ...ani na jedinou chvíli nenechám své hormony, aby si mě omotaly kolem prstu.... Právě jsi rozesmál všechny a nejen moje hormony, řehtaj se tu všichni jak koně, popadajíce se sborem za své steroidní skelety :-) Jinak na sedmnáct let opravdu sqvěle napsané. Jako by to psal někdo z mých kolegů přírodovědců. bob_es - jak konečně někdo? :-) Já udělám ve svých povídkách a to ještě jen kvůli zběsilosti a psavčího zápalu chybku tak u každého třicátého použitého přechodníku :-))) * myslím, že máš určitě talent, a jsi první písmák, co jsem tu potkala, který nahlíží na tyhle věci takhle ryze vědecky a s chladným rozumem. Já si také dost často říkám, co všichni ti kluci na tom ženském pohlaví všichni vidí... Vždyť vypadá jako vykuchaný netopýrek :-)

Griff
04. 04. 2005
Dát tip
Je to pěkný t* Nechávám při líbání oči dokořán. Zpočátku ze strachu - později ze zvyku... ...ale kritika také není můj kobyl. :~)

Kandelabr
04. 04. 2005
Dát tip
velmi hezky a lehce napsané, příjemné čtení s pěknými obraty, které sice mnoho neřeší, ale není to na škodu, potěšilo mě. těším se na další povídky. tip

Barman
31. 03. 2005
Dát tip
Líbí se mi to, sice mi to přijde moc vážné na můj vkus, ale píšeš dobře*

Držpata
30. 03. 2005
Dát tip
díky za kritiku podle mě čárka v první větě být může- u těchhle rozvinutějších "polovětných celků" (neznám správnej název) je to podle mě nejednoznačný. Ale pokud se najde ještě někdo se stejným názorem, předělám to. díky za Tvůj čas a přeju hezkej večer

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru