Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ne

31. 03. 2005
1
0
3692

   Nemohl jsem tomu uvěřit. Roztřásly se mi ruce a špatně se mi dýchalo, třebaže jsem to nikdy nevylučoval. Vlastně ani nevím, co mě tak šokovalo. Michal se vždycky choval divně. Příliš divně. Asi příliš přirozeně.

   Je to tak lepší. V takovýchle situacích bývá lepší veřejná volba.  Všechno vykřičet nahlas. Ať ho veřejnost sama posoudí a zhodnotí to.

   Renatka mi vždycky radila, že když jsem ve stresu, mám si něco dát. Oloupal jsem několik jablek a usmažil pár palačinek. Každé sousto se mi vzpříčilo v krku, protože jsem pořád myslel na Michala.

   Včera mi došel jeho dopis.

   Vždycky jsem si připadal náramně tolerantní, ale když jsem si přečetl zpověď svého přítele, něco se ve mně pohnulo, něco se ve mně zlomilo, něco se ve mně vyděsilo.

 

   Ctihodný Starče

  

   Ten parchant se mi vždycky vysmíval.

 

   Chtěl jsem tě o něco požádat, protože jsme už léta přátelé a Tys' byl vždycky takovej správňackej. Potřebuju se někomu vyzpovídat, někomu se ukázat. Vyslechnout si něčí dobře míněnou radu. Potřebuju Tě Starče, jsi moje jediná morální opora, jsi jediný, kdo mě pochopí. jsi jediný tolerantní člověk v mém okolí.

   Můžu k Tobě na návštěvu se svým klukem?

 

                                                                                                                        Míša.

 

   Pořád jsem se z toho nevzpamatoval, ale byl jsem připraven. Jsem koneckonců jen...překvapený. Ale morálně silný. Popadl jsem telefon a vytočil Michalovo číslo.

   "Ano?" ozvalo se ze sluchátka.

   "Tady Stařec, Michale. Volám ohledně té pozvánky."

   "Perfektní! Takže kdy a v kolik, ctihodný a důstojný Starče ?"

   Ten teplej parchant se mi vždycky posmíval.

   "Ne."

   To bylo mé poslední slovo. Ihned poté jsem zavěsil. Nemohl jsem s ním mluvit. Bylo to na mě moc. Nejsem tolerantní.

   Ne. 

 

 


Haluz...

wiwi, kdopak jsi, známe se osobně? Jinak děkuji za uznání nejen povídky,ale i homosexuality

Murtis
20. 04. 2005
Dát tip
Homosexualita není přirozená, ale na druhou stranu chápu, že takovýto lidé nemohou jinak. Těžko se mohou tlačit do druhu lásky, který jim nic neříká. Co se díla týče, každý máme nějaký názor na umění, ale...

To je jinej Michal.

schyza
01. 04. 2005
Dát tip
Hmmm...tak to se mi nelíbilo vůbec...je to prostě na nic...alespoň podle mýho gusta...ale každej asi má tak trochu jinej vkus...nevkus...

_Psyché_
31. 03. 2005
Dát tip
v dopise máš poprvé malé tě místo Tě napsané je to dobře to ano tip nedam asi z toho důvodu, že já tolerantní jsem

Já jsem taky tolerantní, akorát mně prostě napadlo tohleto a tak jsem to napsal. Chtěl jsem napsat o někom příliš hořkém a o někom, kdo se pro tuhle dobu nehodí, protože je jiný. Nikdy nic nezavrhuji, protože jsem rovněž tak nějak jiný.

_Psyché_
31. 03. 2005
Dát tip
mno, já právě nevěděla..... v tom případě jsi to napsal dobře a věrohodně

Laskavý kompliment.

_Psyché_
31. 03. 2005
Dát tip
glassy - co prosím? :-) třetí světovou kvůli homosexuálům??

Nač ten cynismus...

Vono je tohle téma všeobecně moc vošidný. Já osobně nevím ,co bych udělal, kdyby mi nějakej kamarád řekl, že je homosexuál. Určitě bych byl v šoku. Ale byl bych DOOPRAVDY tolerantní? U cizích lidí je to jiné, u těch je to jejich osobní záležitost, ale co přátelé? pochopitelně je to i jejich soukromí, ale člověka to stejně překvapí. Nechci vynášet horlivé soudy, jsem pro, ale nevím, jestli bych byl pro u nějakého svého přítele. Myslím si, že ano, ale kdo ví ? Svět je plný nevysvětlitelných emocí...

_Psyché_
31. 03. 2005
Dát tip
s tim souhlasim appeasement byl úchvatnej, sláva těm kdo ho udržovali, zvláště Židé mohou děkovat já už myslela že máš něco proti homosexualitě, páč o tý byla v povídce i v mý kritice řeč :)

Pochopil jsem, co máš na mysli. Ale nevadí mi. Viz výše.

glassy: to je vážně nechutný. Jsem už starý, nepotřebuji sbírat nové vědomosti. Tyhle NE.

_Psyché_
31. 03. 2005
Dát tip
a co je na homosexualitě nepřirozené? neni tenhle názor trochu ovlivněn společností?... na druhé straně je zase pravda, že homosexualita neexistuje třeba u zvířat (nebo aspoň o tom nevim) a ty se přírodou řídí zásadně,.... myslim, že je taky třeba rozlišovat je, někdo to dělá ze zvrhlosti, někdo ze zajímavosti, někdo to tak třeba vážně cítí.... to se nedá házet do jednoho pytle, víme mno... hlavně abysme se měli všichni rádi a bla bla bla, co...

_Psyché_
31. 03. 2005
Dát tip
ne nejsem moc bystrá

_Psyché_
31. 03. 2005
Dát tip
v pořádku i když to teda neni přirozené, neni důvod být zásadně proti tomu mně tyhle lidi nic nedělají, nepohoršují mě, neobtěžují mě to je ale o nečem jiném zase to je ten druh debaty, kdy si každá myslíme něco jinýho a obě v utvrzení, že zrovna já mam pravdu nebudu se přít, .... mně homosexualita nevadí hezkého dne

Hezký den, tuto diskuzi raději ukončím než se tu Staříkovi na jeho zahrádce porvete.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru