Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mantra věrnosti

04. 04. 2005
1
0
4067
Autor
Implicite

Na jednom náměstí obklopené starými stromy se potkali dva neobyčejně obyčejní, nebo že by obyčejně neobyčejní .. lidé, tedy co to říkám .. kluk/hoch a dívka/slečna …no jak to přesně bylo nikdo neví, možná, že ani ty stromy ne, ačkoliv..větve již zakrývala různá listí..

„Ahoj“, řekl a doufal, že se na něj usměje (miloval přátelské vztahy).

 

„Ahoj“.. (neusmála se).

 

„J .jj. ak …se máš ?“.. (a viditelně se usmál).

 

„Jde to“.. (a musela se usmát také).

 

„Jak jde to?“.

Asi je ráda, ze se o ni zajímám, možná mě miluje.

(Usmál se).

 

„No tak ve škole dobrý, lidi taky, doma se nehádám“, (podívala se mu do očí, aby zkusila vyčíst, co to zkouší, tedy spíše, co to dělá).

Jak se to chová? „Prostě ten normální ( i) kamarád se teď chová…no nějak jinak. Možná mám já (nebo on) prostě jen divnej den“. Proč se sakra se mnou baví? … Nikdo se přece nebaví jen tak. Balí ji? Ale proč ji nepozve na kafe? (nepůjde, ale potěší ji to – ach .. ten pocit převahy!). Ne nebalí ji, takhle se přece nebalí, tak co…není to blázen? Je normální? I když .. jak kdy (asi jako já)…no budu se muset zdejchnout (Ach jo, vždy mám pak takovej divnej pocit marnosti).

(A prohrábla si vlasy).

 

„A dál ?“, zeptal tónem kabaretního profesionála (moc mu to nešlo a tak si pohrával s chloupky na bradě)

Wouv .. zkouší to, ale co..mám? Kdyby alespoň dávala jasněji najevo jestli se ji líbím..A proč bych se ji sakra nelíbil? ..ženská jedna..je hezká..no, co kdybych se na ni vykašlal, nemusel bych nic riskovat – pak tě stejně odkopne a co z toho budeš mít? .. jen díru do srdce, kterou se bude moci každý podívat a odhalit tvůj šatník slabostí..ne, kašli na ni, není ta pravá, je to povrchni blbá holka..kašli na ni..k.a.š.l.i.n.a.n.i. ..no ale co teď? – TEĎ, když do mě dělá díru? Jak ji to naznačit?..  budu se muset zdejchnout …(zas budu mít ten pocit nevypitého kafe).

(A dal si ruce do kapes, prý to dělá větší ramena, .. s většími rameny se nikdo nebojí).

 

„No, co jako dál? .. prostě normální život, něco jde  a něco zase nejde, kluka teď nemám – prostě klasika“

No to je den blázen, nebo nemá jen co dělat .. ale vždyť ho znám, je tak milej..no dneska fakt nemáme den .. alespoň doufám. S tím, že nemám  kluka jsem to asi říkat neměla, ale snad by to mělo byt v pohodě, ale i tak – měla jsem raději mlčet.

(Ačkoliv asi nechtěla, vypnula svoje opravdu pěkná prsa ….. (Ach ty Freude!).

 

„Hmm“

Teda to je stíhačka,.. A co jako, že nemáš kluka?, to tě mám jako hned pozvat na kafe? – stejně je to jen výmysl z filmu..najdi si jinej rozpustnej cukřík do jinak černýho kafe.

(Pozoroval její křivky, které mu křivily ty velká ramena)

 

 

 

„No tak nic no, já budu asi muset běžet“

A zkus něco namítnout, Aaaa, už abych byla doma (jen nechápu proč tu před ním stojím jak Marilyn Monroe).

(a stála před ním jak jezerní panna, jak dcera poledního větru…).

 

„No jasně, pohoda, Uuuž je čas“

Aaaa, ty vole, asi to chce, přeje si abych šel s ní domů..jenže jak? Jak se to dělá…kluci budou koukat…jenže jak?..vlastně, no sem nějaká prodejná děvka?..ne jsem chlap a ty maj přece tucty holek…aaaa…jenže jak?

(Ruce v bok už jít musely, bylo nejvyšší čas podepřít tělo, tělo jako otazník).

 

„Tak se měj a ahoj“

Uf, konečně, ale .. je docela milej, mám ho vlastně ráda, ale jen ráda.

(Upravila si raménko a nepatrně se začervenala, ani nevěděla proč).

 

„Jo, jo, taky se měj“

Tak co, no tak co??jak to bude?

(Zkusil si uhladit knírek).

 

„Tak ještě jednou a opatruj se“

A rychle pryč, .. je to zvláštní, docela mě to bavilo, ale je to divný .. a proto musím běžet domů.

(Ten odchod zvládla stejně dobře, jako každá jiná .., každá jiná .. žena).

 

„Jo, jo, budu se“

Vona fakt odešla, neeeee ee, no třeba se vrátí, ha – teď se usmála, no nemá cenu to uspěchat, třeba ještě přijde, nebo mi pošle smsku, počkám tady tak půl hodiny..uch, to se mi ulevilo, ženská jedna uhrančivá..

(Miloval přátelské vztahy).

 

 ..

 

Jak ta holka odešla, tak s ní zmizel i celý ženský svět.

A ten kluk tam fakt zůstal asi pul druhý hodiny, listy ze stromů padaly, jako by to byly trhací kalendáře, kterými si počítal svou oddanost.

„Ale komu? Sakra komu?? Komu??!..Ale komu? Sakra komu?? …“, ..tak tuhle mantru věrnosti si za chvíli šeptala už většina stromů v okolí.

.. Nakonec se zvedl a se stejně zamilovanýma očima samoty, jako měl i ráno, se vydal domů.

 

A když odešel, když všichni odešli a náměstí bylo úplně pustý a už ani kalendáře nikdo netrhal, tak tu úplně klidně, bez jakékoliv návaznosti i bez snahy někoho upoutat, prolétla jedna, jen jedna jediná Jepice.

 

:::::

….

..

.


Xerostomus
02. 06. 2005
Dát tip
Predevsim strach z odmitnuti: "Mohu te doprovodit?" "Ne, dnes ne, me se to dneska nehodi..." Pak strach ze vztahu . neznamo, investice, nekdy pokus zredukovat prilisny napeti, ktere vyplyva ze situace atd. Kazdopadne jsou to hezky popsany tyhle odpudivy sily i to, jak tesne po odchodu se najednou projevily pritazlivy sily a on nebyl schopen opusit to misto, z toho je videt, jak silne trpi samotou... Ja myslim, ze je to naprosto presny a autenticky. :-)

Implicite
02. 06. 2005
Dát tip
dekuji...co te vedlo po bezmala dvou mesicich mi napsat tenhle rozbor? ..ja myslim, ze asi lip to popsat neslo (ze by nemoc z povalani?:-) .. s tou autenticitou - tak trochu:-)

Fehu
24. 04. 2005
Dát tip
no jo jsem myslel jako ze je to dorby, tak se tak rika " no jo, neni to spatny..." ale stoprocentne tam mas cast ze svych zkusennosti... !

Fehu
22. 04. 2005
Dát tip
no jo

Implicite
22. 04. 2005
Dát tip
no jo? - pokud to chápes jako neco na zpusob tveho vytvoru, tak se mýlís...tohle jsem nepsal ze snahy se vypsat z osobních neduh, ale z uplne jiných duvodu (bavi me komunikace i ruzny styly premysleni a z nich vyplývající paradoxy..atd. atd)

probe
10. 04. 2005
Dát tip
Mi se zase líbí víc ten konec, takový povídkově normální, ale ty výlety do do psychiky mladistvých mne už nebaví (nemyslím to zle, ono je to dobře napsáno, ale už jsem jich tu dnes četl moc...)

Implicite
10. 04. 2005
Dát tip
díky za nečekanou kritiku + díky za kritiku... no ja sem tady jeste moc povidek necetl (spis ctu basne), takze nevim, kazdopadne je to uhel pohledu, me to v tu dobu bylo blizky..pane dospely::) jeste jednou diky, diky ti..

Implicite
08. 04. 2005
Dát tip
no to si nemyslim..existuji prece veci (knizky, filmy, dila....), která te nepresahuji, ale, rekneme, ze jsou na stejne rovine - ukazuji na urcitou skutecnost, soucasnost (ktera te nepresahuje, proste je) a snazi se ji popsat...diky

StvN
08. 04. 2005
Dát tip
Dobře.

Implicite
08. 04. 2005
Dát tip
nemusis slepe souhlasit, nebo rezignovat..kritiky, alespon dle me, jsou hlavne o diskusi..zdarec

StvN
08. 04. 2005
Dát tip
Nechci lézt do diskuse, když jsem tohle dílo celý nepřečet. Plácal bych kraviny, víš?

Implicite
08. 04. 2005
Dát tip
no sakra clovece, kdyz neco kritizuju tak alespon vim, co, ne?..no to je jedno...

StvN
08. 04. 2005
Dát tip
Na to, abych poznal, že mě to nebude bavit, to nemusim číst celý, ale to je fuk. Piš dál, z toho se dostaneš.

Implicite
08. 04. 2005
Dát tip
ty taky..

StvN
08. 04. 2005
Dát tip
Já jsem vpohodě. Relativně.

Implicite
08. 04. 2005
Dát tip
ja taky..otacim list

Implicite
06. 04. 2005
Dát tip
to je tvuj nazor:) a proc by nemely byt detske? - proc mají byt odusevnele a "dospele"? - nebylo by to pak moc primocary?? nemyslim si, ze kazdy musi uvazovat "dopele"

StvN
06. 04. 2005
Dát tip
S dílem se to má asi tak. Čtenáře většinou nebaví číst něco, co ho nepřesahuje.

Implicite
05. 04. 2005
Dát tip
díky...jsem rad, ze to pusobylo verohodne...koneckoncu, kazdy (nechci generalizovat) sme zazili neco podobnyho.... ...ja ty posledni dva odstavce beru jako takovej zaver..urcity vystoupeni z deje a zakoncení s nadhledem...ale moc diky za nazor....mej se

Implicite
05. 04. 2005
Dát tip
jo to je ten problem..strach?Ale z ceho? z ceho??...) ztraty pohodlí, sebe..jak rikas ty...Zivot

StvN
05. 04. 2005
Dát tip
Moc mě nebere. Málo života. Úvahy spíš dětské.

Držpata
04. 04. 2005
Dát tip
část s dialogem se mi líbila- to napětí (trapnost?) jsem cítil spolu s postavami a celý to působilo hodně věrohodně. (to mi věř :)) Mantra věrnosti, jepice, vůbec všechno, co je v těch posledních dvou odstavcích, se mi jeví zbytečný. Ne že by to nějak zvlášť zkazilo celkovej dojem, ale závěr mi pak přijde docela rozmělněnej...

Xerostomus
04. 04. 2005
Dát tip
život... dneska se me ptali dve tricetilety holky, jak maj najit partnera... Vsichni by radi meli partnera, ale nejsou schopni ho najit, protoze se boji, protoze nechtej, protoze nevi atd.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru