Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sen

05. 12. 2000
0
0
1260
Autor
Dantte

sen anebo realita..?

Páááááááni, květinka si vzpomněla s kolegu sedíce u skleničky, hezký ,romantický sen mi poslala, ten proklouznul znavenými víčky. Sen protkaný závorkami, logaritmy, tu a tam se ze tmy budí rytmy, zádumčivá melodie zní mi v tichu, brání v myšlenkách i hříchu... Jenže budík ten plechový mizera, drnčí ,kvílí,vibruje a poskakuje zdá se mi to?...Ještě zvečera..?!! poslední verš snový zatracuje. A zas je tu obyčejná ranní póza, ze sna jenom útržek mi zbyl co s ním teď si Šmudlík počne, aby si jej do vědomí vryl..? .............. přeci - zapíše si jej... texttext
Miroslawek
08. 01. 2001
Dát tip
No jo, Dantte, ale ono to u těch logaritmů ani tak nejde o autentičnost, jako o přesvědčivost a sdělnost. To znamená, že jsme s Vyjanem nějakou souvislost nebo metaforu nepochopili, neuchopili ji za správný konec a to v tomto případě jistě nebude naše vina. Uvítal bych trochu více rozmazanosti v metaforách a trochu více ostrosti a přesnosti v souvislostech jednotlivých obrazů. To první kvůli dostatečnému prostoru pro čtenářovu fantazii a to druhé, aby se mezi slovy neztratil v neporozumění. Vůbec trochu víc malebné obrazotvornosti by tomu slušelo. V poslední sloce opouštíš jinak pravidelné rýmování, proč? Taky bych se být Tebou (což přirozeně nejsem) snažil nepoužívat tolik gramatických rýmů, tzn. rýmů tvořených slovy téhož druhu a gramatického tvaru. Po formální stránce se jedná se o rým planý a chudobný. Když s ním šetříš, může mít v pravý okamžik svůj neoddiskutovatelný půvab, ovšem nedá na něm stavět pokoušíš-li se o kvalitní rýmovanou báseň. Sdělovaný pocit či nálada se mi zdají trochu rozespale slabé a matné, ovšem možná je to tím, jakým způsobem jsi se ho snažil předat.

Anonym
06. 12. 2000
Dát tip
souhlasím s názorem,že matematika,ženská a sen jsou těžko slučovatelné prvky,ale ve snech si můžeme dovolovat,ne?..I s otevřeným okem.. Vyjanova obava se nenaplnila - jde o autentičnost,to všechno se událo..

Dantte
06. 12. 2000
Dát tip
omlouvám se za toho anonyma...holt učím se

clovrdik
05. 12. 2000
Dát tip
hmm, zaujalo mě " Sen protkaný závorkami, logaritmy ", akorát nevím, co to má společnýho se snem o ženský, ale budiž

Vyjan
05. 12. 2000
Dát tip
Obávám se, že ty logaritmy jsou tam jenom kvůli rýmování s rytmy.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru