Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Květinářka

Výběr: Vaneta
20. 04. 2005
3
1
2374
Autor
Chazzy

Květinářka
Tento příběh je mozaikou osudů tří žen, které se počaly odvíjet jednoho večera, díky jedné růži. Je o květinářce, která se prostřednictvím rudé květiny pokusila změnit k lepšímu tři osudy, ale vše jen zhoršila. Je o květinářce, která tuto chybu musela vykoupit vlastním životem.

1. růže-začni se trochu bavit!

První příběh vypráví o čtyřicátnici Marii Noskové, jejíž život se postupně rozdělil pouze do dvou oblastí, do práce svatební organizátorky a do starosti o domácnost. Bezdětná Marie nemá téměř žádné přátele, pouze spolupracovníky. Po skončení hektické pracovní doby odchází domů uvařit večeři a své profesionální sebevědomí nechává zavřené v kanceláři.To skutečné se, společně se schopností bavit se, kamsi vypařilo.
V pátek 3. února pozvala Marii i jejího manžela jedna klientka, jejíž svatba se má konat již za dva dny, do klubu na koncert své sestry a svědkyně v jedné osobě. Poté co se Marie usadila, vedla s manželem debatu o zítřejší večeři, o nové myčce ,o přípravku na parkety.. Během rozhovoru se Nosek zmínil o telefonátu od Mariiny bývalé spolužačky, která se přestěhovala do Prahy a chce se sejít, na což Marie reagovala velmi negativně. Stejně negativně reagovala posléze na manželovo pozvání k tanci, jelikož se nehodlala ztrapňovat před omladinou na parketě. Poté odešla na WC, po cestě se ovšem srazila s jakýmsi mladíkem. Z ničeho nic se objevila květinářka a nabídla jí růži. Dříve než stačí odmítnout, onen mladík pro ni růži koupí. Mariino sebevědomí náhle závratně vzroste. Celý zbytek večera protančí na parketě s růží za výstřihem a opravdu se baví. Druhý den nalezla Marie v kabelce nejen zmuchlanou růži, která jí připomněla včerejší příjemný večer, ale také číslo na bývalou spolužačku. Náhle už jí nepřipadá tak nesmyslné sejít se s ní. Kamarádka vypadá skvěle, má spoustu přátel a zájmů. Během jejich rozhovoru došla Marie k názoru, že jí manžel neuvěřitelně omezuje. Většinu peněz do domácnosti beztak přináší ona a ještě mu dělá služku. Kamarádka ji pozvala na tenis a potom na víno s partou přátel. Marie bez váhání přijala, na večeři pro manžela ani nepomyslela a vrátila se opilá ve tři ráno. Nosek ovšem nespal a následovala velká hádka, která vyvrcholila Mariiným odchodem k bývalé spolužačce. Ráno se probudila s kocovinou a se zpožděním, je 5. února a svatba má začít už za hodinu. Přestože tam ale dorazila na minutu přesně, nic se nedělo. Asistentka jí sdělila, že se nevěsta zavřela do koupelny a vyhrožuje skokem z okna.

2.růže-je to ten pravý?

Druhý příběh vypráví o dvaadvacetileté Pavle Králové, která ještě před půl rokem žila v jedné domácnosti se svou sestrou a nesnesitelně despotickou matkou. Jediný bezbolestný způsob úniku z jejích pařátů byl sňatek. A proto se bez váhání zasnoubila se svým kolegou Martinem, kterého sice nemilovala, přesto byla rozhodnutá vdát se za něj, i kdyby pouze z vděčnosti za poskytnutý azyl. Touto vděčností byla ovšem zaslepena natolik, že přehlédla skutečný záměr svého nastávajícího, který si díky zasnoubení vytvořil před svou bohatou rodinou slušnou a spořádanou tvář a pod záštitou blížící se svatby si všemožně užíval na otcův účet. A tak se Pavla má 5. února vdát z vděčnosti za muže, který si vděčnost nezaslouží.
3.února, dva dny před svatbou, byla Pavla se snoubencem pozvána na první veřejný koncert své sestry. Jejich rozhovor byl po celý večer značně rozpačitý. Pavla by ráda vyřešila problém s nemocným fotografem, ale Martin se přišel bavit a ne něco řešit, na to si snad najali tu organizátorku Noskovou. Po několika minutách a pár dalších sporech se Nosková objevila opodál s růží za výstřihem. Martin jí šel pozdravit a strávil s ní i s mnoha dalšími ženami nejméně dvě hodiny na parketě. K osamělé Pavle z ničeho nic přistoupila květinářka, nabídla jí růži a ona si jí koupila. O pět minut později k jejímu stolu usedl cizí mladý muž s rudou růží v ruce. Pavla po chvíli pochopila, že mladík zde má zřejmě rande naslepo a právě růže je poznávacím znamením. Poté, co si nedorozumění vysvětlili, pozval jí muž na víno, čemuž se Pavla díky nezájmu snoubence nijak nebránila. Skvěle si rozuměli a poté co se mu Pavla zmínila i o problému s fotografem sdělil jí, že náhodou jednoho zná. Dal jí vizitku, dopil víno a odešel. Druhý den si Pavla telefonicky smluvila s fotografem schůzku. Po příchodu do ateliéru zjistila, že to není nikdo jiný, než právě muž s růží. Udělali pár zkušebních fotek a ona slíbila, že se na ně přijde večer podívat a rozhodne se. Mezitím se ale pohádala se svou matkou a k němu přišla značně rozlítostněná. Díky litru a půl vína a také kvůli jeho pochopení, jež pro ni Martin nikdy neměl, pak se sympatickým fotografem strávila noc. 5.února, ve svůj svatební den, kdy pod tíhou výčitek vše svěřila Martinovy a ten to ukřivděně rozhlásil všem pozvaným, kdy se strhl neuvěřitelný skandál a matka jí ponižovala jako nikdy dřív, se nešťastná Pavla rozhodla spáchat sebevraždu skokem z okna. A kdyby jí v poslední chvíli Marie Nosková nepřipomněla, jak moc by chyběla své sestře, snad by to i udělala.Vyšla ale z koupelny a rozhodla se žít alespoň pro ni. Pak ale přišla asistentka a oznámila, že svědkyně této svatby se nedostaví, jelikož kamsi odcestovala. Pavla se nešťastně rozhlédla po místnosti, vyběhla z radnice, nasedla do Martinova auta a odjela.

3.růže-chyť svou šanci!

Třetí příběh vypráví o devatenáctileté Agátě Králové, jež je mnohem průbojnější než sestra Pavla a za svou vášní, za zpěvem, by šla i na kraj světa. Jediná zpětná vazba je její sestra, kterou neobyčejně miluje. Bohužel ale miluje i jejího snoubence. 3.února měla Agáta svůj první veřejný koncert a rozhodla se to pojmout jako večírek na počest sestřiny svatby, kde měla 5. února svědčit. Poté co za úvodní píseň sklidila velký aplaus, sestoupila z pódia, aby se v šatně tajně sešla s Martinem. Jejich rozhovor byl nejen plný láskyplných slov, ale také plný Agátiných výčitek Když jí ale Martin vysvětlil, že si Pavlu musí vzít nejen kvůli své rodině ale hlavně kvůli jí samotné, musela Agáta uznat, že by rozchod křehkou a zamilovanou sestru opravdu zničil. Vrátili se tedy do sálu, kde k nim přistoupila květinářka, Martin koupil pro Agátu růži a ona s ní spěchala zpět na pódium. Cestou ovšem zatrhla trnem květiny o kabát jednoho muže. Protože se dost zlobil slíbila mu, že až dospívá píseň, škodu na oděvu mu uhradí. On ale, naprosto unešen jejím zpěvem, nejenže po jejím návratu žádnou náhradu nepožadoval ale navíc ji pozval na zkoušku se svou skupinou, hledající zpěvačku. Agáta se na druhý den dostavila do zkušebny. Kapela s ní byla velice spokojená a nabídla jí, že může dělat záskok na turné po republice a pak se uvidí. Mělo se ovšem odjet už zítra, ve svatební den její sestry a proto Agáta odmítla. Po návratu domů zaslechla konec matčiny hádky s Pavlou. Z něho vyplynulo, že se sestra nevdává z lásky ale jen aby se matky zbavila. To, že Pavla Martina nemiluje a přesto jí ho hodlá vzít Agátu tak rozzlobilo, že nabídku kapely záhy přijala a pouze nechala vzkaz Noskové, že se na svatbu nedostaví. Nazítří se ale rozhodla alespoň se sestrou ze slušnosti rozloučit a na poslední chvíli dorazila na radnici. Tam jí ale Nosková sdělila, že Pavla před chvílí kamsi ujela v autě. Vyrazili tedy i s Martinem za ní. Po pár kilometrech si všimli jejího auta stojícího uprostřed silnice. Pavla se skláněla nad tělem jakési ženy a stále opakovala, že jí vběhla pod auto. Všude byly růže. Odvezly ženu do nemocnice, tam jí však už nedokázali pomoci. Pavla se rozplakala, Agáta jí utěšovala a Martin se zajímal pouze o to, že má naprosto zničené auto a otec mu na další nepůjčí. Na Agátinu poznámku, že tady jde snad i o víc, než o otcovy peníze odpověděl, že tedy neví o co. Snad ne o tu starou květinářku? A náhle veškerá láska i vděčnost kterou k němu sestry chovaly byla ta tam a ony si byly bližší než kdy dřív. A nikdy by se neopustily. Marie Nosková pomalu odcházela z nemocnice, jelikož tušila, že zde už svatební organizátorky nebude potřeba. Jen tak mimoděk nahlédla do jednoho z pokojů a s překvapením zjistila, že tam leží její bývalá spolužačka. Pokus o sebevraždu z důvodu osamělosti. Pomalu přistoupila k telefonu a vytočila číslo. Na druhém konci se manželův hlas. Marie chvíli rozpačitě mlčela a pak se ho otázala co chce dnes k večeři.


1 názor

Chazzy
25. 04. 2005
Dát tip
Na sloh v tomto díle nejsem nikterak pyšná. Pasala jsem to totiž dost narychlo do kursu scénáristiky a neměla jsem ani čas si to po sobě přečíst. Navíc se celý námět musí vtěsnat do dvou stránek A4 a proto tam na nějaké vzletné vyjadřování nezbývá prostor. Každopádně moc děkuji za pochvalu

Vaneta
21. 04. 2005
Dát tip
Tož...úplně mě zamrazilo...nad tou realističností...nad tím, že podobné věci se odehrávají u tisíců lidiček dnes a denně...je to skvěle vystižené, nápad je naprosto super...jediné, co bych vytkla, je někde doladit věty, aby se tam např. neopakovala slova: třeba věta: To skutečné se, společně se schopností bavit se, kamsi vypařilo.(to zní kostrbatě) Ale jinak chválím o 107, za nápad, zpracování i celkový dojem. tip+výběr

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru