Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Maloměstská "elegie"

09. 05. 2005
1
0
958

Gabriel García Márquez – Kronika ohlášené smrti, Odeon, Praha, 2005

 

     Gabriel García Márquez (nar.1927), držitel Nobelovy ceny za literaturu (1982), autor románů Sto roků samoty, Podzim patriarchy a celé řady dalších próz, bezesporu patří k nejvýznamnějším a také nejznámějším latinskoamerickým, španělsky píšícím spisovatelům. V jeho útlé novele Kronika ohlášené smrti z roku 1981 jsou přítomny prvky typické pro žánr detektivky – vražda, pachatelé zločinu i jejich motiv – přesto se pro ni podobné označení nehodí. Nejenže se o zločinu a jeho okolnostech čtenář dozvídá již na prvních stranách, ale vražda samotná zde hraje roli vedlejší, má v rámci knihy spíše ilustrativní funkci. Márquezovým hlavním záměrem je totiž zobrazení maloměstské společnosti, tedy prostředí do značné míry univerzálního, tj. nevymezovaného určitou zeměpisnou oblastí či historickou dobou, a přitom dostatečně zajímavého a umělecky nosného. Násilná smrt jednoho z obyvatel odkrývá charakteristické rysy takového společenství a jsou to zejména rysy negativní, které autor s kousavou ironií a černým humorem zbavuje masek a staví na pranýř – pokrytectví, malichernost, omezenost, ješitnost nebo vzájemná řevnivost.

     Márquez je brilantní vypravěč pronikající s vhledem a lehkostí do zvoleného toposu a na necelé stovce stran je schopen přiblížit čtenáři desítky postav a přitom neztratit ze zřetele napínavou dějovou linii, pojící tuto pestrou mozaiku lidských charakterů dohromady. Autorův obraz maloměsta je sice nelaskavý, leč pravdivý.


Alojs
06. 09. 2005
Dát tip
krátké, ale svým způsobem dostačující. tip dobře napsané

Lyryk
09. 06. 2005
Dát tip
pravda, autore, změň to raději na recenzi...

John_Ceder
09. 05. 2005
Dát tip
není to kritika, ale myslím, že by tady takovejhle příspěvků mělo bejt víc..o tom co kdo čte a doporučuje..místo zbytečnejch diskuzí..

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru