Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vánoční elegie

15. 12. 2000
8
0
2467
Autor
Miracleion

Také vám připadá, že GO a spol. devalvují Vánoce?

Ženská cudnost v plášti Santa Clause,

maskulinní anděl, rohy blikací,

stánek "Bratwurst, Bier und Brause",

město kultury, co žije z dotací.

 

Těžký příslib sněhu, mráz a drkotání,

pole úpící pod křídlem havraním,

smrt a svíčka, obraz, odříkání,

též dárky snoubící se s žebráním.

 

Plastové substituty pnou se v obýváku,

v umělém krbu světlo zabliká,

v papíru třpytící se cetky z obchoďáků

- radosti z plastu, touha veliká.

 

 

Vánoční čas, co stráví loňské sněhy,

vykoupen celoroční robotou,

umělé šlehačce a troškou plytké něhy

je šťasten, avšak plný prázdnotou.


Krišpína
21. 12. 2000
Dát tip
Gratuluji to se povedlo, úplně souhlasím. Nicméně nehodlám o tom filosofovat. Tedy GO tipe GO.

Merle
20. 12. 2000
Dát tip
hééé, já si zase vzpoměl, jak pár dětí s nadpřirozenými schopnostmi chtělo pomoci santovi s distribucí hraček a logicky odvodili, že z časových důvodů musí použít raketovou techniku, tudíž u severního pólu našli nějaká raketová sila a odpálily tam všechny hlavice... na hlavní světová města tak dopadly rakety plné plyše a rozbitých hraček :-))))

suvicka
16. 12. 2000
Dát tip
vánoce jsou tady, vánoce jsou tady - nedávno mě sestra okřikla, že VÁNOCE(!) jsou přeci s velkým V. A já si říkám proč vlastně? Na TV už radši nekoukám, přežiju tak ještě Mrazíka a Tři oříšky pro Popelku. No, ta básnička je dost dobrá, a ty kritiky taky, tak co to tu mektám? To jen pohled dnešní mládeže pro maty :c)*

maty
16. 12. 2000
Dát tip
Poznávám vás mladé tady na Písmákovi a obdivuji vás,jste osobnosti,co vše dokážete a jaké máte názory,docela již vyzrálé,i když jste hravé děti,není vám jedno,co se děje se společností,se světem,s blízkými.Myslím,že máme stejné názory,ráda vás všechny čtu,opravdu.Máte život před sebou a jistě mnoho vykonáte a prožijete svůj díl lásky a štěstí.Přeji vám k tomu hodně zdraví,já již vím,jak je zdraví potřebné a stále zvídavou mysl.Asi pitomě píši.Jó a ještě moc hezkých pohádek ke koukání!!Zdravím

Cavalera
15. 12. 2000
Dát tip
Je otázkou, zdali tím kdo devalvuje vánoce a nejen vánoce je Go, nebo jakákoli jiná společnost, nebo jsme to MY .. my všichni .. Otec dítěte indiánského kmene někde v Jižní Americe se snaží svému potomkovi předat své zkušenosti, naučit ho vnímat a poznávat své okolí, tak aby v něm dokázal žít a zároveň se naučil vcítit se do svého okolí, do stromů a bylin, do zvířat, do řeky, do dešťů ... evropský tatínek pracující v reklamní agentuře se snaží svému 6-ti letému synovi a milionům dalším vnutit představu, že bez mobilů nemohou být, že jen díky Monstermannům a jiným sračkám poznají štěstí, vtlouká mu do hlavy, že konzumovat znamená žít v lásce a štěstí a vytváří v něm závislost, chtíč a závist a mě se chce zvracet .. když se na mě z obrazovky usmívají šťastné děti hrající si s elektronickým zvířátkem, o které se musí starat, které musí krmit, hladit, protože ono jinak bude řvát, místo aby si hrály se skutečnými živými psi a kočkami .. ani snad nemá cenu mluvit a stupidních seriálech a některých kreslených pohádkách na známé stanici pro děti .... můj hrdina v mládí byl Vinetou .. dobrý, spravedlivý, velkorysý a se rdcem ... a naše děti? Jejich hrdinové střílí samopaly, rozdupávají si hlavy atd. atd. ... vždycky my zajímalo, co dělá takový spokojený otec - autor podobné zvrhlé blbosti, když se vrátí domů a na klín mu usedne jeho syn, nebo vnouček ... K samotné básni bych měl některé výhrady, které jsou však nicotným plácnutím, proti její myšlence a už pro tu dávám TIP.

Shoduji se s tvojí myšlenkou a také proto (nejen proto) dám tip, aby ten anonymní nebyl sám. GO Ježíšku GO!

Cavalera
15. 12. 2000
Dát tip
.

Sadaf
15. 12. 2000
Dát tip
viz Cavalera...netřeba dalších slov... TIP jak Kladno...

Laďa
15. 12. 2000
Dát tip
Vánoce jsou tady, Vánoce jsou tady.... nepřipomíná vám to něco? Mně reklamu na Coca-Colu, bez který si Vánoce nedovedeme představit. No tak nějak letos, stejně jako loni budou vypadat. Myslím, že tu už někdo vyjádřil moje pocity. Jo, je to ono... chce se mi zvracet. Chtěla bych být jednou z posledních opravdových lidí, o kterých psala Marlo Morganová. Mým hrdinou byl Dráček Mráček, Rákosníček a strýček Fido.

Merle
15. 12. 2000
Dát tip
Naprosto souhlasím s Miracleonem... BTW: (zbytečně dobrá básnička, dle mě bez chyby) Cavalera má též kus pravdy, že si za to můžeme sami... Dorazilo mě, když jsem se nedávno dozvěděl o pokémonech, a ze zvědavosti (na co to malej [14] brácha pořád kouká) jsem shlédl jeden díl... tehdy jsem si uvědomil, jak moc špatně na tom jsme, když tímhle krmí naše děti... Televize je stále plnější nejrůznějších psychologických triků, jak z lidí vytáhnout peníze, a jak je donutit peníze zase chtít. V takových chvílích vidím lidi jako loutky zavěšené na koaxiálních kabelech, s pár svinskýma, ničeho se neštítícíma, loutkovodičema nad hlavou. Ale Písmák a lidi tady mi stále dokazují, že svět ještě není ztracenej, a že má cenu snažit se ho zlepšit (nebo aspoň nezhoršovat)... sakra, to sem se zase rozvášnil :-))

Laďa
15. 12. 2000
Dát tip
Merle na hrad... s Miracleonem, s Cavalerou....

hermit
15. 12. 2000
Dát tip
Hodně mi to připomíná Kryla. Líbí se mi myšlenka, ale básnicky to není moje krev.

Vyjan
15. 12. 2000
Dát tip
Parafrázuji klasika: když slyším vánoce, odjišťuji samopal. Ale teď vážně. Vánoce mám rád až od Štěpána. Štědrý den nenávidím, nesnáším stromečky, nesnáším dárečky, nesnáším slavnostní večeři, nesnáším pohádky v televizi, nenávidím koledy, v životě mě už nikdo nedostane do kostela na půlnoční. Je to všechno jedna velká orgie konzumu, pažravosti, přetvářky a sentimentu, za kterým se skrývá prázdnota s mastnou, smrdutou tlamou bestie. Je to původně duchovní svátek, který nejenže pošel, ale taky už zatraceně smrdí. A ještě k té básničce: užvaněná, moc slov, zbytečně přešroubovaná stavba vět, mudrlantské moralizování bez skutečného poetického nápadu. Klišé a fráze. Vlastně i takovéto kecy mi zapadají do toho mrtvolného rozkladu vánoční zdechliny. Štastné a veselé.

Adelan
15. 12. 2000
Dát tip
Mně se básnička líbí a s obsahem se ztotožňuji...* Vyjan: S Tebou si to ty vánoce opravdu hodně rozházely...

Vyjan
15. 12. 2000
Dát tip
Vánoce ne, to obchodníci s Vánocemi a kurvátoři Vánoc. Ježišek za to nemůže, toho mám rád.

alina
15. 12. 2000
Dát tip
Miracl: myšlenkově přesné a tipa to zaslouží. Ale mám pocit, že jazykově by to chtělo nějak odlehčit, verše jsou na mě příliš těžkopádné a dlouhé. Cavalera: mluvíš mi z duše chlapče!!!! Merle: pokémoni jsou typický obrázek toho jak zblbnout děťátka reklamou. Ještě o prázdninách o nich u nás nikdo nevěděl. Ejhle, šikovní reklamoborci vysvětlili našim holátkům, jak úžasní jsou pokémoni tvorové, jak je každý miluje a chce,...joj! a už jsou tady! všichni je milují, všichni je chtějí! Jedou v tom děťátka od 4,5 do 12 let. Běda!!! Dokonce psali v metro novinách, že v kterési zemi to zakázali, protože dva školáci skočili z okna v domění, že mají stejné magické schopnosti jako pokémoni. Všichni+Vyjan: vánoce bych nestřílela. Optimista ve mně říká, že to přece jen také trochu záleží na každém z nás. Nikdo neříká, že Ty z nich musíš ty "orgie pažravosti" dělat také. Důležité je, třeba zrovna těm dětem, ukázat, že to může být zcela o něčem jiném. Třeba si jen sednout ke svíčce, a mile si povídat... TAK S TÍM NĚCO KOUKEJME UDĚLAT ZÁLEŽÍ TO OPRAVDU I NA KAŽDÉM Z NÁS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ... já vím, dětskej knihovník se nezapře! Už mlčím

maty
15. 12. 2000
Dát tip
uŽ 30 LET PROŽÍVÁM VÁNOCE JINAK NEŽ SE SNAŽÍ REKLAMY ,popř.i okolí nám vnutit.Je to na vás,mládeži!!!

Miracleion
13. 12. 2000
Dát tip
Prosím vás, všichni vy co to budete číst, nemějte mne za lháře, ale ten tip jsem si nedal já, zřejmě to byl někdo co dal tip a nic nenapsal (i když nechápu jak a proč).

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru