Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ticho

12. 12. 2000
1
0
1149
Autor
Dantte

myšlenky na ticho rozhozené elektrickým zvukem budíku se jen ztěží loví...

Ticho... Co je to ticho? Přítel fyzikou, matematikou, filosofií a bůh ví čím ještě poznamenaný Albert (nejde o obchodní řetězec) by to stroze definoval jako vlnění o různých délkách (ve vícerozměrových sférách možná i šířkách). Ticho má nekonečně mnoho úhlů pohledu, rovin vnímání, cítění. Je to veličina velice relativní co jednomu zdá se tichem jiný rachotem nazývá. Pro pána tvorstva představuje ticho veškeré vlnění, jež se ocitá před anebo za prahem slyšitelnosti, nezatěžujme se nějakými herzi. Tento práh lze poměrně snadno překročit, stačí obyčejný hřebík jako průzkumník zvukovodu a hranice ticha se dramaticky změní. Naši souputníci nazývaní němými tvářemi mají své vlastní hranice ticha. Zkuste například svému pejskovi zahalekat do ucha a snadno se dovíte, že nemá v tlamičce zuby jen jako zábradlí na věčně čouhající jazyk. Příroda mu sice zabránila vidět náš svět v barvách, ale umožnila mu slyšet i za roh. Řada plazů se tichem vůbec nezabývá protože k tomu nemá mechanismus slyšení, vnímá ticho celým povrchem těla - praktická ukázka, že ticho je vlněním. Nejde pochopitelně o vlnění ve stylu břišních tanců dobře rostlých děvčat v seskupeních ve vlastnictví některých hodně opálených spoluobčanů, pro který má encyklopedie termín harém. Ticho má také spoustu tváří - takové ticho před bouří nás naplní očekáváním budoucího. Umělec malíř by ticho zvěčnil v nejtmavším odstínu bílé, tedy v barvě černé. Ticho umí léčit stejně jako zabíjet. Zbraně na bázi ultrazvuku už dnes nejsou žádným tajemstvím. Zdroj ticha - prachobyčejný vysílač vlnění - umí taky naladěním se na frekvenci srdce a postupným zpomalováním toto úplně zastavit.Není to věda, ale obyčejná rezonance. Ticho umí být také milostné, romantické v okamžiku, kdy dvě duše jsou naladěny na stejnou frekvenci a prostřednictvím více či méně hezkých fyzických obalů si vyměňují genetické informace. Ticho může být i šílené. Šílené ticho a jeho nositelé se pak soustřeďují do zvláštních nemovitostí. Nejznámější u nás je patrně v Praze 8, Bohnicích. Nesprávně bývá někdy nazýváno i cvokhauzem. Takový příměr je ovšem ve vyspělé společnosti nelichotivý. Ticho může být i teroristické, podpořené mnoha kilogramy TNT zaparkované na vhodném místě. Ticho ... Ticho je jednoduše fenomém dnešní doby ať chceme nebo ne.
Dragonangel
12. 03. 2005
Dát tip
Zkuste například svému pejskovi zahalekat do ucha a snadno se dovíte, že nemá v tlamičce zuby jen jako zábradlí na věčně čouhající jazyk. haha:)))))) pobavils me, to se ceni;) Je to dobre, moc.

Dantte
08. 01. 2001
Dát tip
Ladi,fenoménů naší doby je celá řada, ale ticho... zkusila už jsi s někým mlčet? Popovídat si umí každý (takřka), ale (po)mlčet si s někým - to není jen tak..musíš se na to vlnění soustředit každým kouskem těla, musíš mít naladěno i v duši...musíš musíš..nic nemusíš, pochopitelně, všechno je dobrovolné.

Laďa
08. 01. 2001
Dát tip
Moje máma řikala: Musíš jenom umřít. :-) Ale neřídila se podle toho. Jsem jeden z těch, kteří si povídat neumí. Ne na první pohled z očí do očí. Dá to trochu práce, ale pak to snad stojí za to. Mlčeti je zlato. Někdy. Je pravda, že mlčet se nedá jen tak s někým a mlčet se dá s někým opravdu jen z očí do očí. To mlčení, o kterým mluvíš totiž zcela určitě není ve významu ztráta kontaktu, nemožnost komunikace. Ano, vím, jaké to je, s někým si mlčet. Je to úžasný, když s někým můžeš promlouvat beze slov. Když ti rozumí, když se ani nesnažíš a jen tak vnímáte to ticho, tu náladu, ten pocit. Když člověk neni nervózní, že se nic neříká, že mu tím něco utíká... ... no ale není ticho jako ticho...

Miroslawek
08. 01. 2001
Dát tip
Zkus se zeptat Regise (aneb JDqH) nebo _JiKa_. Jeden z nich měl ohledně ticha takovou vědeckou teorii. Teď jen nevím, který z nich mi to povídal ;o)))

Laďa
03. 01. 2001
Dát tip
To je ovšem zajímavý názor. Já si myslela, že fenoménem dnešní doby je rachot všeho druhu. Ale když se to tak vezme... no není ticho jako ticho.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru